När skräckhistorierna nu börjar berättas för oss
När nu skräckhistorierna om ”fienden”, Ghadafi och hans familj alltså, börjar berättas för oss, vill jag påminna om kuvös-bäbisarna. De där som i verkligheten inte blev kastade på sjukhusgolvet av Saddams soldater i Kuwait, det där illdådet som var uppfunnet av en amerikansk PR-byrå för att legitimera USA:s första Irakkrig med anledning av Saddams invasion av Kuwait. Sensmoralen av denna, och andra liknande historier är:
1) Vilka av de skräckhistorier vi serveras nu som är ”kuvös-historier” vet vi inte idag. Det får vi kanske veta om några år, kanske aldrig.
2) För en bunt sedlar kan man få somliga männskor att berätta det mesta, som man vill att de ska berätta.
och
3) Fienden i ett krig är sällan så hemska som de utmålas som och vännerna sällan så änglalika som man framställer dem som.
/Kerstin
Länkar:
- Ekots direktrapportering om Libyen 25/8
Anm: Filmen med flickan som ljög om kuvösbarnen, som låg på mitt inlägg som jag länkar till ovan, har tydligen tagits bort från YouTube. Inte så konstigt kanske, flickan var dotter till en kuwaitisk ambassadör.
Tillagda länkar: Fler synpunkter på Nato och dagens situation Libyen:
- Sirte – the Apotheosis of “Liberal Intervention”, Craig Murray, 26/8 2011
- Why We Must Leave NATO, Craig Murray
- Obama’s Diplomatic Slight-of-hand, The Clear View 22/3
- Libya’s rebel leadership: ’We cannot do anything without money’, CNN
Tillägg kl. 13.45:
Bara som en påminnelse om hur det har varit tidigare lägger jag in den film som Dan länkar till i en kommentar:
The Selling of the Gulf War – Babies thrown out of incubators HOAX [NWO]
Hela historien kan läsas på Wikipedia:
- Nayirah (testimony), Wikipedia (om hur propagandaspinnet gick före första Irakkriget, 1990)
Tillägg kl 14.30:
Nu börjar det alltså skrivas och talas, även i våra stora media, om att rebellerna begår skändligheter, liksom Ghadfistyrkorna. Det betvivlar jag nog inte, även om man inte lita på något som media för fram, men jag tror också att detta är propagandan som ska förbereda för ”fredsframtvingande” Nato-styrkor i Libyen.
I The New York Times, 23/8, läser jag att:
In Libya, as with authoritarian governments generally, leaders are accustomed to dictating how people should think; no matter how outrageous the lie or how obviously bizarre (as was often the case in Libya), it is often received as reality by a public numbed by isolation and oppression. So it may not be surprising that the rebels now challenging Colonel Qaddafi sometimes sound like him, because he is the only leader they ever knew. Many of the rebels’ leaders were in Colonel Qaddafi’s top echelons, helping defend and promote his vision, and version, of reality. (1)
Jaha ja. Det är bara i diktaturer som ledarna bestämmer vad folk ska tänka? Eller är det bara metoderna, att få folk att tänka som man vill, som varierar, sätten att luras?
/DS
Länk:
1) Waves of Disinformation and Confusion Swamp the Truth in Libya, Then New York Times, 23/8 2011
- UN Warns Rebels Amid Signs of Tripoli Executions
Rebels Mass Arresting Blacks as Assumed ”Mercenaries”, antiwar.com, 25/8 2011
26/08 08:34 at 08:34
4) The first victim of war is truth.
Hemligheter är nödvändiga för krig och hemligheter är orsaken till dem.
26/08 09:29 at 09:29
“Vittnesmålet” från “sjuksköterskan” (den kuwatiske ambassadörens femtonåriga dotter) finns här, tillsammans med en analys av hela historien:
http://www.youtube.com/watch?v=k3_G8ha5vmo
Wikipedia beskriver utförligt hela “Nayirah-affären”:
http://en.wikipedia.org/wiki/Nayirah_%28testimony%29
26/08 11:41 at 11:41
Skräckhistorierna som aldrig blir förstanyhet hos Aftonbladet:
http://uk.reuters.com/article/2011/08/25/uk-libya-killings-idUKTRE77O60P20110825
Ett omedelbart tillbakadragande av svenskt stöd till NATO och EUs krig är ett absolut krav idag!
26/08 13:55 at 13:55
Martin (1 och 3):
Så sant. Sanningen är ju att vanligt folk inte vill ha krig, varken på hemmaplan eller på bortaplan. Det är bara de styrande politikerna och korporationerna som vill det och de använder sig av vanligt folk som kanonmat för deras egoistiska politiska och ekonomiska syften.
Och tack för länken. Nu börjar det som i värsta fall kan utvecklas till ett riktigt otrevligt gerilla- eller klankrig. Dessutom kan vi nog räkna med att från och med nu kommer vi bara att få rapporter från Libyen via inbäddade journalister, precis som i Irakkriget, där ex. SR bara rapporterar om alla bomber som dödar andra irakier och aldrig om alla irakiska attacker på amerikanska soldater – underligt nog.
Dan G-mark:
Tack för länkarna.
26/08 15:27 at 15:27
Kommentar till tillägg:
En kompis lärde mig en princip i det moderna mediasamhället. Staten kan kontrollera media på två sätt, en enda kanal som de kontrollerar, den lösningen är dålig då den kanalen snabbt blir misstrodd, det andra sättet är att starta 200 ”oberoende” kanaler, då reproduceras allt du säger 200 gånger i betrodda källor, kritiken kommer senare, allt handlar om tajming.
Lite magstarkt att göra påståenden om manipulering av folket dagen efter BBC publicerat en förfalskad video på firande rebeller.
26/08 18:35 at 18:35
Historien precis så som du, Kerstin, säger om USA:s påhittade historier för att legitimera brott, upprepar sig. Man måste svartmåla Gaddafi för att ha ursäkt att invadera Libyen. Tusentals människor, både frivilliga och armen, slåss för honom. Hade de velat lämna honom så är det bra tillfälle nu, när rebellerna kommit så långt. Men de gör inte det. Gaddafis trogna (och de är väldigt många) slåss villkorslöst för sin ledare därför de vet vad de slåss för. Hur gärna väst än vill framställa honom som tyrann, för många människor runt om i världen Gaddafi är en symbol för socialism.
26/08 20:09 at 20:09
Jag delar inte Maveras inställning till Gaddaffi. Han är en tyrann som härskat i Libyen i över 40 år. Men – han har också sett till att libyerna fått ett visst välstånd, rent vatten, bra sjukvård och bra skolgång. Han har vad jag förstår även jobbat för att stärka Afrikas ställning mot utländska intressen. Diktatorer har jag inte mycket till övers för. I princip. Men, jag upprepar, ett folks befrielse ska vara deras eget verk. Utländsk militärmakt ska inte gå in och tillsätta och avsätta tyranner. Det är just denna principiella hållning som gör att jag varje dag går in och läser Kerstins utmärkta och för det mesta balanserade blogg.
Ungefär där tror jag att jag står. Tills vidare.
26/08 21:58 at 21:58
Mavera:
Jag tror nog, lite åt Bosses håll, att man inte ska eller kan måla Ghadfi i några rosenröda färger, även om han har gjort en hel del gott för libyerna. Men, och det är nog det normala i arabastaterna, han har också slagit ner uppror och oppositionella med järnhand. Så någon ängel är säkert inte.
Bosse:
Sedan är jag tveksam om exakt hur hemsk han är. Vi har visserligen fått höra att han är en förfärlig tyrann under alla dessa 40 år, sedan han gjorde sin statskupp 1969, nationaliserade oljan och kastade ut både fransmän och amerikaner, deras militärbaser ur Libyen, men vilka ledare har inte fått höra det om de socialiserat sitt lands tillgångar och satsat dem på befolkningen, på skola, sjukvård etc som du också nämner, istället för att låta pengarna rinna ner i banksternas bottenlösa kassavalv, eller i oljebolagens?
Så även om jag inte tror att han är snövit precis, så kan jag idag inte låta bli att undra hur mycket av vår uppfattning om honom som så hemskt, otroligt gräslig som beror på propagandan mot honom och hur mycket som beror på vad han faktiskt har gjort. Men en sak är klar, det finns andra i arabvärlden som är precis lika gräsliga som Ghadafi, men dem kallar man inte tyranner i alla lägen och mot dem bedrivs ingen enveten propaganda.
Jag måste ärligt erkänna alltså, att jag inte riktigt vet vad jag ska tycka eller tro om honom idag, vad som är sant och vad som är lögn av allt det vi matats med under så många år.
Idag ser vi ju också hur man demoniserar Chavez och ljuger om honom. Detta trots att han valts ett otal antal gånger med god majoritet. Det här uppfattar jag som preludium för fler statskupper mot honom. Och han har också nationliserat landets olja!
26/08 23:45 at 23:45
Bosse,
de flesta diktatorer brukar ta sina pengar och dra när det hettar till och han har erbjudits möjligheter sägs det, hur som helst har han de möjligheterna. Men jag är inget fan, om man får tro det man hör så är han ingen ängel. Men jag vill nog faktiskt att vi tar och tittar på vem som har de materiella förutsättningarna och motiv att hålla ordning på landet, skapa stabilitet och snabbt få ned dödandet till ett minimum. Tittar vi på verkligheten, så hamnar man nog ändå därhän att man ger sitt stöd till Gaddafi. För att inte ge det skulle kräva en fantasilösning, där rebellerna gör upp med NATO, AL Qaida och Gaddafitrogna, för att sedan forma ett fritt och demokratiskt Libyen. Jag ser inte tillstymmelse till förutsättningar för att de skall kunna åstadkomma detta. Anledningen till att jag då hamnar på en politiskt obekväm sida i det hela illustreras nog bäst av ett citat från Full Metal Jacket:
The dead know only one thing, it is better to be alive.
27/08 03:12 at 03:12
Martin:
Det är möjligt, kanske tom sannolikt att Ghadafi hade kunnat få stopp på upproret den första veckan, om han hade tagit i ordentligt, vilket han ju inte gjorde direkt. Det hade säkert kostat en del liv det också, fast inte lika många.
Men idag är det för sent. Nu har inbördeskriget gått för långt och Ghadafi skulle inte kunna få ordning på det inom det närmaste året, ens utan inblandning av NATO eller andra makter.
Nu är det som det är – och det har inte blivit bättre och kommer troligen inte att bli det heller. Och Ghadafi har nog bara två ting att välja mellan, att försöka fly ur landet så snabbt som möjligt, eller att gå en säker död tillmötes i Libyen, precis om Saddam gjorde.
27/08 08:51 at 08:51
Kerstin,
jag är rädd du har rätt, det finns ingen möjlighet att nå ett stabilt Libyen. NATO och de svenska imperiaisterna låter sig inte hejdas. De kommer installera sin regering kosta vad det kosta vill. Med följd att Gaddafianhängare och Rebeller blir grundlurade och sedan har vi ett gerillakrig a’la Irak, med åratal av strider och död. Där varje död person gör vägen till fred svårare.
Men då borde man kanske snarare hoppas på ett snabbt avslut för NATO och Sverige i kriget. Men det kan jag inte ställa mig bakom, imperalisterna NATO och Sverige, måste förlora kriget i det långa loppet, annars slutar aldrig imperialisten sina erövringar.
27/08 09:36 at 09:36
Kerstin och Martin: Hur man än väljer att diskutera Ghadaffi (eller hur han nu ska stavas, han stavas olika nästan överallt) så blir det tokigt. Personligen kan jag egentligen väldigt lite om hur arabländerna i Nordafrika och ME fungerar så gjorde kanske tiga i debatten. Jag har aldrig varit på besök där. Vad jag ville säga var egentligen att man måste förstå att denna typ av regimer kan gå väldigt hårt åt sina medborgare. Jag tror inte att Ghadaffi skulle vara särskilt mycket värre än nån annan av diktatorerna i arabvärlden, snarare tvärtom. Saudi har jag förstått är värst men backas ändå upp av ”oss” i Väst. Jag försöker hålla mig till principerna och beskriva hyckleriet,vilket kanske är töntigt.
I dagens DN finns ett intressant ledarstick på sid 2. Tidningen kritiserar Tysklands agerande i Libyienfrågan. Tyskland var emot upprättandet av en flygförbudszon och lade ner sin röst i FNs säkerhetsråd. Tysklands utrikesminister Westerwelle har nyligen sagt att Khaddafiregiens (ny stavning igen!) sammanbrott i första hand var ett resultat av FN:s sanktioner.
DNs ledarskribent uppmanar den tyske utrikesministern att hålla tyst!
Europas mäktigaste stat står på rätt sida i den här historien. Varför får vi inte läsa mer om detta i svenska medier?
27/08 11:10 at 11:10
Jag uppfattar Gaddafi som en rätt typisk nationalist i Tredje Världen. Det var många liknande ledare som kom till makten efter den koloniala frigörelsen. Gaddafi är en oerhört stolt beduin som ville rätta till en mängd saker som han ansåg vara fel i sitt land. Han ville ge mänskliga rättigheter till kvinnor, göra upp med vita arabers historia av medverkan i slaveriet och ge svarta mänskliga rättigheter, köra ut utländska imperialister som angripit Egypten från baser i hans land osv. Mycket av detta genomfördes med hårdhänta och auktoritära metoder.
Att döma över statistik över mänsklig utveckling blev Libyen också ett avsevärt bättre land att leva i under hans styre. Samtidigt är det klart att en massa gammalt tänkande levde kvar i Libyen och att det liksom i nästan alla andra Arabländer fanns en rädsla för nya idéer från Västerlandet om yttrandefrihet, en fri press, tillåta flera partier osv. Gaddafis egen son, Saif al-Islam ville bejaka allt detta nya från Västerlandet men lyckades nästan bara få stöd av sin far och av de mäktiga stamledarna när det gäller att genomföra en ekonomisk liberalisering som skapade dels nya möjligheter till karriärer för högutbildade och kreativa människor, dels arbetslöshet och frustration som inte funnits tidigare.
Saif al Islams nytänkande märktes också vad gäller mänskliga rättigheter. Han var oerhört engagerad när det gäller att förbättra situationen i landet på det områden och förhandlade med salafistiska grupper och såg till att frige många av deras medlemmar. För detta har han fått utstå mycket spott och spe när senare en del av dessa frigivna deltog i upproret mot hans far och mot den sekulära libyska staten. Men på lite längre sikt finns naturligtvis inget hållbart alternativ till att den libyska nationalismen tar till sig nya idéer och blir mer tolerant och demokratisk.
Jämför man med USA:s attacker mot talibaner och salafistiska grupper i Afghanistan och Pakistan med drönare och vad det har åstadkommit – motsatsen till den avsedda – så finns det ju heller inga bevis för att en hårdför och ensidig våldskampanj mot religiösa extremister skulle vara en mer framgångsrik väg att gå när det gäller att hantera de här människorna än att som Saif al Islam gjorde försöka förhandla med dem, söka en försoning och försöka integrera dem i samhället.
Som det ser ut idag i Libyen kan man naturligtvis fråga sig om det överhuvudtaget finns någon chans för en sekulär libysk nationalism att överleva i landet. Tids nog kommer vi att få se vilka krafter det är som NATO har bombat fram till makt och inföytande i landet och hur de kommer att klara av att hantera det ansvar som NATO med sådan krigisk entusiasm har lagt på deras axlar.
27/08 14:01 at 14:01
Det åskar runtomkring här, så jag måste koppla ner mig igen. Vill inte bli av med den nya datorn. Men jag återkommer när åskrisken är över.
27/08 14:07 at 14:07
Har du läst detta Kerstin? Mycket oroväckande och ytterligare ett tecken på att allt inte är som det ska i Libyen:
http://www.examiner.com/human-rights-in-national/kill-non-mainstream-reporters-libya-ordered-trapped-hiding-shot
27/08 18:19 at 18:19
jonas skoglund:
Det där var dyster läsning, men det har vi ju förstått några dagar nu, sedan Nato stängt ner alla förbindelser med oberoende journalister samt med Libysk TV och vi har matats med fejkade filmer och falska nyheter, eller gravt vinklade i alla fall, att nu kommer de stora attackerna och ingen mer verklig information från Libyen, bara Nato-proaganda.
Jag funderar på hur det är med Franklin Lamb, om han kom loss från hotellet. Han blev ju skjuten i benet häromdagen. Även han borde vara hotad.
27/08 18:31 at 18:31
Martin:
Knappast troligt att Nato förlorar något krig – rätt upp och ner. Däremot riskerar de ju att finna sig involverade i så många försvarsgerillakrig framöver att det till slut stjälper dem.
Här har de ju funnit sin melodi, att utnyttja missnöjda i olika länder för att på marken föra det krig som de själva leder och styr från ”himmelen”, käckt, nästan inga egna krigsförluster men med garanterad vinst, makten över land efter land.
Bosse:
Nej, det är inte lätt att veta exakt hur hårt arabledare går fram.
Sedan, vad gäller Tyskland, så har de backat och tycks nu erbjuda hjälp på marken och lovar nu att det inte kommer att bli något mer tyskt avvikande från Natos agerande dvs. USA:s beslut. Så vad har USA hotat Tyskland med?
http://www.wsws.org/articles/2011/aug2011/germ-a25.shtml
Björn Blomberg:
Tack för en intressant analys och god information. Och här har vi väl orsaken till att en del av den svenska vänstern tog ställning för de så kallade rebellerna, att man ansåg att den liberalisering av Libyen, som du talar om, som ju också handlade om ekonomisk sådan, var ett svek mot socialismen. Tycker jag sett sådana tankegångar på nätet.
28/08 14:13 at 14:13
http://www.independent.co.uk/news/world/africa/rebels-wreak-revenge-on-dictators-men-2345261.html
28/08 14:26 at 14:26
Adam:
Tack för länken.
29/08 17:06 at 17:06
Asgamarna cirklar kring Libyan:
http://www.fcwc-fish.org/index.php?option=com_content&view=article&id=165:plans-for-illegal-fishing-in-libyan-waters-unveiled-wwf-greenpeace-demand-international-community-rescue-mediterranean-bluefin-tuna-by-suspending-2011-fishing-season&catid=60:news-from-the-region&Itemid=85
29/08 17:26 at 17:26
Martin:
ja – suck!
29/08 23:41 at 23:41
Hej Kerstin
Förmodar att du redan sett”läckaget”. Rapporteras nu också i mainstrem media.
”Leaked UN report outlines plan for Libya”
http://www.youtube.com/watch?v=xYaztg4l-aI&feature=player_embedded
Journalisten säger bl.a
”they also have some very fixd ideas
abot whome should run the country”
Bye, bye för den påstådda demokratin i Libyen kan väl nu def. konstateras. Ett vidrigt cyniskt krig.
Tack för en bra blogg
30/08 16:33 at 16:33
[…] – Pravda om mediakriget mot världens befolkningar, Motvallsbloggen 28/8 2011 – När skräckhistorierna nu börjar berättas för oss, Motvallsbloggen, 26/8 2011 – BBC försöker luras om Libyen – ordentligt. Motvallsbloggen 25/8 2011 – Om de psykologiska […]
12/03 04:12 at 04:12
[…] nog får han åtminstone mig att tänka på sjuksköterskan som rapporterade om hur irakiska soldater slet ut spädbarn ur kuvöserna i Kuwait och kastade dem på […]