Jag brukar, som sagt, inte skriva om personliga saker på den här bloggen, med några tidigare undantag och nu ska jag göra ett undantag till.
Varför är vi svenskar så krokiga, så rädda att ligga andra till last, så änsliga för att störa andra med våra egna bekymmer och sorger. Det är ju i sorgen, det är ju när vi har bekymmer och känner oss nedslagna som vi behöver varandra och det är dessutom så att de allra flesta av oss vill hjälpa, stötta och ställa upp när och om vi kan. Så tänker vi så krokigt att vi inte låter våra medmänniskor ställa upp och glädja eller trösta oss fast de ofta mår bättre av att få göra det än av att utestängas.
Jag visste inte att min kusin var så sjuk. Jag visste att hon var sjuk, men fick aldrig klart för mig, under våra telefonsamtal, och det senaste var inte så länge sedan, att det var så illa som det var. Hade jag bara förstått, varför gjorde jag inte det, hade hon bara berättat för mig så hade jag satt mig i bilen omedelbart och kört upp och hälsat på henne. Jag hade så gärna velat träffa henne en gång till innan hon gick bort. Men hon ville inte oroa mig, hon ville inte att jag skulle må dåligt av hennes sjukdom, berättade hennes son för mig i lördags. I själva verket gjorde hon mig mer ledsen på grund av detta, fast jag vet att det var av omtanke om mig. Nu sitter jag här med ett stort hål inombords och är så fruktansvärt ledsen att jag inte fick träffa henne en gång till. Min enda tröst i detta är att hon möjligen inte själv visste hur allvarligt sjuk hon var, och att inte heller hennes son visste det. Slutet kom tydligen som chock, både för sonen och för sjukvårdspersonalen.
När min bästa väninna, sedan vi var 13 år och som bodde i Danmark, insjuknade i cancer för omkring 7 år sedan, så berättade hon det för mig, men det fanns hopp – ett bra tag. Hon levde flera år efter beskedet och innan hon gick bort. Vi träffades som vanligt då och då, och hade roligt tillsammans varje gång, fram till sista halvåret, men när hon började bli sämre och antagligen förstod hur det skulle sluta, ville hon inte att jag skulle få veta hur illa det var – för hon ville inte göra mig ledsen eller oroa mig. Hennes man var emellertid så klok att han ringde mig och berättade om hur det stod till och tog löfte av mig att inte tala om för henne att han hade ringt mig (hoppas han inte misstycker till att jag berättar det här men kanske andra kan ha nytta av att läsa detta). Det är jag honom så oerhört tacksam för. Vi reste ner över pingsthelgen och hade ett par mycket trevliga dagar tillsammans, trots att min väninna var så dålig att hon inte kunde gå själv längre utan hennes man fick bära henne. Men humöret var det inget fel på. Den där helgen är ett mycket fint minne för oss. Sedan gick det några månader och så ringde han igen och undrade om jag ville träffa henne en sista gång för i så fall hade jag inte många dagar på mig. Vi satte oss i bilen direkt och åkte ner. Det var visserligen mycket sorgligt att se henne så fruktansvärt avtärd, men ändå är jag så djupt och innerligt tacksam att han ringde mig och att vi åkte ner den gången också. Hon gick bort två dagar senare.
Så varför är vi så rädda att göra andra ledsna, att oroa andra, så ängsliga att de ska tycka att vi är besvärliga? Just nu är det mig en mycket stor sorg att jag inte fick träffa min kusin Inga en sista gång. Det hade känts mycket bättre om jag hade gjort det.
26/03 08:57 at 08:57
Ja varför är vi sådär…
Min pappa dog när jag var 14 år och jag ville prata och umgås med människor osv..
Men de drog sig undan,jag fick ta första steget..
Året därpå dog min kompis pappa..
Då gjorde vi andra i gänget likadant..
Drog oss undan alltså,hon fick bryta isen..
Jag visste ju vad hon gick igenom..
Förhoppningsvis är jag klokare nu,24 år senare
26/03 13:07 at 13:07
mammamia:
Ja, och det där är den andra sidan av samma krokighet, att vi är rädda för att tränga oss på. Det där går ganska illa ihop, å ena sidan vara rädd att störa andra, begära hjälp, och å andra sidan inte våga erbjuda oss stöd och hjälp, eller inte våga visa att vi egentligen är deltagande.
För det är ju som du säger, när någon av våra vänner drabbats av sorg då blir vi ofta väldigt vilsna och vet inte hur vi ska bete oss, vad vi ska säga nästa gång vi ses. I allra värsta fall undviker vi att träffa personen ifråga eller att låtsas om saken. I själva verket ska man tränga sig på i sådana situationer, bryta isen och det är ju så enkelt att göra det med en kram och ett enkelt: ”jag är så ledsen för din skull, eller jag beklagar din sorg”. Sedan får den drabbade bestämma om han/hon vill tala om saken eller inte vill utveckla ämnet vidare. De allra flesta brukar vilja berätta – hur det var, hur det gick till och vill delge oss sin sorg, precis som du säger.
Begravningar är viktiga händelser i samband med död. För där träffas alla närmast sörjande och där får man bryta den här isen. Det är tillåtet att gråta och det uppskattas att man närvarar. Det där förstod jag inte när jag var yngre. Då undvek jag begravningar om jag kunde. Det gör jag inte nu. Men man blir väl luttrad med åren, för när man kommer upp lite i åren får man uppleva hur allt flera i bekantskaps- och vänskapskretsen går bort. Döden blir mer närvarande på alla sätt medan den bara är förfärlig och väldigt långt borta när man är ung.
26/03 20:24 at 20:24
Ja, och folk drar sig undan i andra situationer också… Man har svårt att tackla att folk har det kämpigt…
Jag extraknäckar som kyrkomusiker, så just den biten är ganska avdramatiserad för mig… Men för många är det nog inte så, förrän man som du säger börjar komma upp i åren. Det har jag själv erfarit.
Idag finns det en massa jättefina psalmer och man behöver inte alls bara välja begravningspsalmer. I nya psalmbokstilläget ”Psalmer i 2000-talet” finns en massa fina psalmer också, som man också kan välja ur – ett tips (om du nu har inflytande på detta? Men som näera anhörig kan man kanske vara behjälplig, tror att detta; att man deltar aktivt på detta sätt och liknande kan betyda en massa i efterhand)…
Och bara att läsa denna psalmbok kan skänka en massa tröst tror jag. Det ÄR verkligen en massa fina psalmer i den, både text- och melodimässigt!
Och det finns en massa musik för orgel och sång och instrument med orgel som man kan välja bland. Begravningsbyråerna tror jag lånar ut skivor med denna musik, så man i lugn och ro kan lyssna och välja och på det sättet göra denna stund i kyrkan eller kapellet ljus och fin. Med glädje och tacksamhet kan man gott få se på den person man tar avsked av!!! Det behöver inte vara dystert och ”släpigt”! Man kan sjunga med innerlighet och tacksamhet och ja, lovsångsmässigt, tycker jag…
Jag spelade på min pappas begravning, skötte musiken helt själv, det var tufft med hela familjen och anhöriga i kyrkan, men det gick. Om anhöriga orkar och kan spela kan det göra akten personlig och betyda mycket för alla…
Kram och lycka till med allt!
26/03 21:17 at 21:17
K:
Tack för din kram.
Sedan hoppas jag att vad jag skrev uppfattades som det råd det var tänkt som.
27/03 14:46 at 14:46
Många vågar inte ens berätta för läkarna hur de egentligen mår. Vi har en attityd i samhället som går ut på att inte visa sig svag och sårbar.
Sedan finns det sjukdomar och skador som inte läkarna klarar av att diagnostisera ordentligt. Då är det ännu svårare att förklara för omgivningen vad man drabbats av…
Och hur många orkar lyssna på andras bekymmer? Har inte de flesta nog med egna?
Ett varmt deltagande i sorgen.
Kram
Hannelore
27/03 16:37 at 16:37
Det är svårt det här med att vara rak eller krokig! För en kort tid sedan så bad en 65-årig person mig om ett råd. Skulle hon berätta för sin gamla släkting, dryga 90 år, att hon, 65-åringen, bär på en sjukdom av cancertyp? Mitt råd blev att hon inte skulle berätta. Bakgrunden till mitt råd var att hon har berättat att hon mår så himla bra när hon får träffa den gamla släktingen. Dom har så trevligt och det ger så mycket att träffas. Till storyn hör att dessa två inte har träffats så ofta under sina vuxna liv, nästan inte alls. Mitt råd var alltså att 65-åringen inte skulle berätta utan istället ta vara på den glädjekick som mötena gav.
27/03 20:48 at 20:48
Du har alldeles rätt om att svenskar drar sig undan. Andra kulturer är mer öppna inför döden. Att kunna umgås med sjukdom och död har blivit en livets läxa.
Du måste ha varit nära din kusin. Deepest sympathy.
27/03 23:54 at 23:54
Bloggläsare:
Visst , det finns inga absoluta regler för hur och när man ska berätta. Man måste förstås avgöra från fall till fall.
A-K Roth:
Jo, jag har nog en känsla av att vi svenskar är extra ängsliga i det här avséendet. Det gör ju inte livet lättare för oss precis.
29/03 04:40 at 04:40
Hannelore:
Tack för din kram, förlåt att det kom bort.