Ideologier/propaganda&Politik/ekonomi24/02 19:00
Det ska straffa sig att vara sjuk (och att bli gammal)
När Littorin, i samband med att regeringen försämrar villkoren för sjuka och gamla, säger att ”det ska löna sig att arbeta”, så säger han i samma andetag att ”det ska straffa sig att vara/bli sjuk”.
Någon som undrar varför han väljer att säga det första och inte det andra, när det andra är andra sidan av samma mynt och lika sant och viktigt som det första?
Tillägg/rättelse 25/2 kl. 00.30: Överskriften borde förstås ha varit: Det ska straffa sig att bli arbetslös, att vara sjuk (och att bli gammal)
Länk:
– Leif Wilehag, Det är nyare tider än någonsin/Alba
– Ett animerat inlägg/Motvallsbloggen
25/02 06:24 at 06:24
Jag håller med dig, det vore ju hemskt om det kan vara lönsamt att arbeta.
Hur skulle världen se ut då?
25/02 06:31 at 06:31
Visst Patrik,
för att inte tala om, menar du, hur hemskt det vore om man inte straffade dem som blivit arbetslösa, sjuka eller gamla.
25/02 11:09 at 11:09
Det lustiga är att bara endel sorter av arbete är lönsamt….
Att vara en trygghet och ett stöd för sin familj,FAST man är sjuk och inte kan jobba,det är inte värt någonting
Annat är det med ”de duktiga” familjerna,vars båda föräldrarna förvärvsarbetar och barnen är ligister som förstör både allmän och privat egendom,de är lönsamma…
Här i lilla byn var jag bor finns det många såna ex på ”fina och bra” familjer,med ungar som är ligister..
25/02 15:41 at 15:41
”Det ska straffa sig att bli arbetslös, att vara sjuk (och att bli gammal)”
Arbetslösa kan man straffa genom sänkt a-kassa, sjuka kan man straffa genom sänkt sjukersättning, men hur straffar man dem som blir gamla? Och vad kan deras anhöriga tänkas ha för synpunkter när de får gå ut över stupet.
Mitt förslag är att alla som sätta sig in i problematiken läser Anderz Harnings bok Mogadondalen, den visar hur det blir för de gamla i framtiden. Harning hade aldrig i sin vildaste fantasi kunnat tänka sig att det han skrev skulle komma att bli verklighet. Ingen fantasi slår verkligheten!
25/02 15:54 at 15:54
Och dessvärre var det sossarna (tillsammans med folkpartiet) som försämrade pensionerna och som kommer att skapa en klass av mycket fattiga pensionärer framöver.
25/02 16:55 at 16:55
En bra bild av den framtid vi kan förvänta oss tycker jag Dan Josefsson (indirekt) ger i den här artikeln:
http://www.aftonbladet.se/vss/kultur/story/0,2789,935298,00.html
Han drar visserliggen inte upp scenarios om hur den upptrappade attacken på sveriges mänsklighet (exkl. dom 1-5/10 % som lyckats sno åt sig allmänhetens tillgångar) kommer att manifesteras – men man behöver inte vara en akademiker för att förstå att det här är ännu en krigsförklaring mot vanligt folk. 12 miljarder skall man nu bränna av för att få oss att förstå att privatiseringar och hårdare tag är bra för oss (”det är bra för sverige”) trots att det antagligen kommer att förkorta de flestas liv med 10-20 år.
Slutligen, kommer våra ”folkvalda” att uppmärksamma och larma om frontalattackerna? Näeh, lite avslagna debatter mellan en sosse och två liberaler alt. en konservativ riksdagsledamot och en liberal ledarskribent. ”Debatten” kommer att ta 10-15 minuter på en radiostation och moderatorn kommer som vanligt att ställa helt ljumna frågor utan ifrågasättande. Sen kör man vidare. Härligt med ”demokrati”!
25/02 17:29 at 17:29
Det obetalda arbetet existerar inte, förväntas inte ta någon tid och har intet värde. Men samhället skriker efter mer av denna vara. Mammamia, du får själv berömma dig och vara stolt över vad du gjort. I samhällets ögon kanske du inte är lönsam, men samhällets syn varierar över tiden och är ett uselt rättesnöre. Jag tror denna tid är en parentes, när kvinnor slits ut brutalt i balansen mellan arbete o familj där familjen inte får ta tid av ideologiska skäl. Värna dig o dina barn och skit i samhället.
25/02 18:47 at 18:47
Kerstin:
Jo, det är helt rätt, Göran Persson gick ju ut och menade att folk skulle bli förbannade när de förstod vad sossarna medverkat till.
25/02 23:58 at 23:58
Lasse:
Och det sade han i Australien, och trodde förmodligen inte att svenskarna skulle få redan vad han hade sagt.
26/02 01:05 at 01:05
Många patienter får bättre hjälp av patientföreningar, självhjälpsgrupper och andra sjuka med liknande problem än av läkare, advokater och myndigheter. Men ideellt arbete räknas ju inte.
26/02 01:20 at 01:20
Hannelore:
Är det inte snarare så att det är tänkt att all hjälp ska ske på den vägen i framtiden, idéllt och gratis?
26/02 13:54 at 13:54
Jag tror att motsatsen till ”löna sig” i detta fall är ”inte löna sig” snarare än att ”straffa sig”.
Att någon säger att arbete ska löna sig är väl inte samma som att säga att det ska straffa sig att bli sjuk?
26/02 13:59 at 13:59
Jo dyre A-K Roth:
Om man drar åt tumskruvarna för dem som blir arbetslösa, är sjuka eller pensioneras, då straffar man dessa människor. En bieffekt blir förstås att det lönar sig att vara frisk, ung och ha arbete.
28/02 10:39 at 10:39
Helt spontant: råkade höra vår kulturminister i TV från ett angränsande rum häromdagen och undrade vem sjutton det var som pratade. Tror det var ang. något om idrott? Denna person pratade om det ideella arbetet! Och jag var tvungen att kolla vem hon var. Det var den jag trodde… (det hon kommit med under sin ministertid har fått mig att känna så här alltmer).
Fick också min lön igår och konstaterar att jag INTE fått 1000 kr mer i plånboken, trots att jag jobbar heltid! Har jobbat i snart trettio år och har ákademiska poäng och examina motsvarande nästan 6 års heltidsstudier…
Jag är kvinna. Offentliganställd. Kulturarbetare också!!
Bara får en del stilla funderingar… Om kvinnor, ansvar (rent generellt), om arbetsfördelning…
Där ser man hur vi värderas!? MITT arbete är mindre värt? BÅDE i egenskap av kvinna och i min yrkesroll (vad har jag att komma med och berika livet för andra med?).
28/02 10:50 at 10:50
PS. På nätet kan man besöka Förkränkningskassan!
Utbrändhetsforskarna Maslach&Leiter beskriver sex faltorer som orsakar oförenlighet mellan människa och miljö/erbete. En av dessa är att få belöning i både uppskattning OCH pengar. De skriver om ett sjukhus i Kanada där man sänkte lönerna för sjuksköterskor och detta resulterade i större trötthet (ytterligare fler utmattningar). Socioekonomisk stress påverkar också hälsan visar andra forskare.
Nu i samband med bokrean konstateras det att folk läser färre böcker! Inte för att det kanske bara är den stora supermetoden, men fler kanske sulle behöva läsa på ett och annat ibland!?
Bland annat vad forskningen på detta området har att säga. Och den har åtskilligt att säga och kunnandet är ganska stort, men det utnyttjas knappt.
Man tror man löser saker genom att dra åt tumskruvarna. Då plötsligt bli alla friskare.
Läkare kan vara livlinan i en sjukskrivning. Patientgrupper passar inte alla. Jag tror på tillgänglighet till hjälp för ALLA, som inte kostar skjortan och som inte kräver en massa kunnande och vetande!
Där de med högre utbildning gynnas – igen! (en trend som jag tror kommer att bli allt starkare).