Var är alla som har dementa anhöriga? Är ni redan levande döda?
Jag skriver om en viktig fråga, som man just tar upp till politisk behandling, beslut om tvångsåtgärder mot äldre och dementa – och endast några få personer reagerar. Är svenska folket redan mentalt dött?
Det finns 180.000 personer med Alzheimers i landet, och det är bara en form av demens. Säg att det finns lika många med de andra varianterna. Det gör i runda tal omkring 400.000 dementa personer. Anta att varje dement har fyra anhöriga, i genomsnitt, som berörs, då har vi 1,5 miljoner människor i landet som är berörda, på ett eller annat sätt.
Och alla verkar strunta i vad som händer deras gamla anhöriga. Vad är det för folk vi har blivit? Ett lands civilisationsgrad, sade man förr, avgjordes genom sättet landet tog hand om sina sjuka, sina behövande och sina gamla.
Det verkar inte stå vidare bra till i Sverige vad gäller civilisationsgrad alltså, eftersom det är så bedövande tyst på området. Någon enstaka läkare har vaknat och skriver några rader i en tidning här och där. Någon enstaka anhörig kämpar – men mest liknöjda anhöriga som tycks strunta i sina dementa och gamla anhöriga.
Ska vi i Sverige börja låsa in, binda fast och tvångsmedicinera våra gamla? Vill du bli behandlad på det sättet när du blir gammal?
Eller tänker alla svenskar under femtio resa till Schweiz och begå snygga och rena självmord när de fyller sextio?
20/12 10:12 at 10:12
Eftersom jag har viss erfarenhet av anhörig med demens vet jag att du har rätt.
Det behövs satsas mer på åldringsvården! Mycket mer!!!
”Ett lands civilisationsgrad, sade man förr, avgjordes genom sättet landet tog hand om sina sjuka, sina behövande och sina gamla.”
Det där gäller även idag!
Problemet är att åldringsvård=demensvård kostar pengar=skatt, vilket de som inte är i behov av vård inte vill betala.
Vi sitter i rävsaxen!
Kristdemokraterna talar ju alltid om vikten av bra vård, dock brukar de inte säga speciellt mycket om hur den ska betalas…
20/12 14:42 at 14:42
Fasen, jag fyllde nyss 60 och har inga sådana planer..
Jag reagerade när jag såg artikeln om detta i tidningen.
20/12 15:30 at 15:30
Lasse:
Det löjliga är att med kompetent personal blir det mindre arbete med de dementa och det är i den änden man ska börja. Och ska man fixa en lag om vården, så borde det skrivas in att anhöriga har rätt att se journalerna och få information om den medicinering som sker (så fungerar det inte överallt idag).
Jinge:
Jag har redan fyllt 60 – flera år sedan dessutom, men jag börjar förstå att alla under femtio tror att det är gräsligt att vara så fasansfullt gammal och att därför alla som är det måste vara deprimerade eller dementa eller bådadera, även om det inte syns på dem och även om de inte själva känner sig deprimerade.
Det mest fasansfulla för min del, med att bli så här gammal är att jag plötsligt fick en dement förälder att kämpa för och ha ständigt dåligt samvete för, samtidigt som man inser att det kan vara ens egen tur snarare än man tror. Vore det inte för den saken skulle mitt liv vara bättre än någonsin tidigare!
20/12 17:16 at 17:16
Idag, 20/12, så lyssnade jag på Ring P1. Det var en kvinna från Åtvidaberg som ringde och pratade om de nya lagarna om tvångsvård för dementa i synnerhet och äldrevården i allmänhet. Jag skulle önska att den kvinnan hittar till denna blogg! Hon levde i allra högsta grad och hade helt klart förstått hur det är att hamna i ”klorna på äldrevården”.
21/12 06:18 at 06:18
En lyssnare:
Jo, med min sida om behandlingen av mamma har jag ju fått en del kontakter med andra som har sett samma saker som jag, och vi har ju läst en del i massmedia också, om hur gamla behandlas. Dessvärre menar jag att mycket av det som står i massmedia bara är halva sanningen. I många fall skriver man om sådant som egentligen är effekt av nerdrogning, som om det handlade om helt andra saker.
Ett exempel: Många gamla slutar äta och magrar, och då klagar man på att de inte får tillräckligt god mat. I själva verket handlar det inte sällan om att de gamla är neddrogade med medel som ger dem sväljsvårigheter (SSRI och/eller Benso) och som dessutom gör att de tappar smaken totalt och därför mister matlusten. Men det skriver man inte om.
21/12 16:56 at 16:56
Idag, 21/12, lyssnade jag på Ring P1 igen. Nu var det en kvinna från Stockholm som instämde i den nerdrogning som vanligtvis förekommer inom äldrevården. Nerdrogning av dementa tillhör vardagen! Hoppas att hon också hittar till denna blogg.
22/12 01:25 at 01:25
Undrar vad Demensförbundet tycker? Ingenting fanns på deras hemsida om de föreslagna tvångslagarna. Lagförslaget ska väl ut på remiss, så vi får hoppas att Demensförbundet svarar så det hörs ordentligt?
22/12 19:10 at 19:10
Ja, jag läste också artikeln. Och hörde på nyheterna. Det är väl första steget att begränsa utgifter för människor som tar tid i anspråk. Vad är nästa steg, tro? Låsa in psyksjuka?
Människovärdet har sjunkit till 0 om du inte är produktiv i samhällets ögon. Och det gäller sjuka och arbetslösa också. Vi har länge sett vilken riktning utvecklingen har tagit. Det är väl därför som man inte riktigt längre orkar att reagera. Eller så är de som borde reagera ute och julhandlar och tycker att det är bekvämt att veta att den gamla dementa föräldern är inslåst och sålunda ”har det bra”. God jul på dem.
Och alla er andra förstås som ännu bryr er!
23/12 02:37 at 02:37
Jag kan inte låta bli att lägga in den här länken om Ivar-Lo och hans kamp för äldrevården.
Östersundsposten:
http://www.op.se/parser.php?level1=4&level2=596&id=689942