Idag på förmiddagen utspelade sig något på gården som jag aldrig sett tidigare. Det såg ut så här:
De här två krabaterna hade huggit tag i varandra, men den ene släppte när jag kom och kröp inpå dem med kameran, då den försökte ringla iväg. Den tog tag senare igen dock. Den som har tag i den andre på bilden är enkelt och helt otecknat ljusgrå på ovansidan men med en mörkt gråsvart teckning på undersidan. Den andre är en tydligt kopparödla, med de kopparfärgade ränderna, fast de syns inte så tydligt på bilden som i verkligheten. Båda är c:a 25 cm långa.
Den grå förorsakade lite huvudbry. Har aldrig sett en sådan tidigare. Möjligen är det en hane av kopparödla, som enligt en site på nätet kan vara, eller är enfärgat grå, medan honorna har den där karaktäristiska brunrödrandiga teckningen. Men ingen bild jag hittar på nätet stämmer riktigt med den här ljusgrå figuren.
Någon som kan tala om om förmodan ovan stämmer, och dessutom tala om vad de sysslar med. Den randiga bytte grepp då och då och den grå blödde efter betten. Den grå höll envist fast i samma grepp oavsett vad den andre gjorde. Handlar det om ”slagsmål” eller om parning? Eller om försök till kannibalism?
30/05 18:59 at 18:59
Jag ser inte hur det kan vara annat än kopparödlor. Men att den blödde efter bett är lite konstigt de är inte precis bra på att bitas enligt min ungdomliga erfarenhet av att plåga och leka med dessa stackars krakar.
Det är inte hasselsnok, inte snok och inte huggorm. Finns det fler ormar i vår fauna? Nej, efter en hel del surfande är jag säker, det är ingen snok eller orm. Det är definitivt två kopparödlor.
Jag har på senare år sett fler kopparödlor än vanligt vid morsans sommarställe. Kanske som resultat av färre rovfåglar? Så det kanske var parning, det brukar vara det som gör annars fredliga djur lite aggro.
30/05 20:57 at 20:57
Jo jag gissar väl också det, efter lite letande på nätet. På bilden ser de båda ganska lika ut, men i verkligheten var det stor skillnad på färger och teckning. De grå ser ut som den gjorde i verkligheten, den rödbrunrandiga var mycket färgstarkare än här på bilden.
Det dröp inte av blod om dem, men det syntes små röda fläckar där den rödbruna hade bitit den grå, och på flera ställen på kroppen.
21/03 09:53 at 09:53
Det är kopparorm i parningsrituale.
Slikt kan gå ghanske Hardy for seg.
19/07 18:08 at 18:08
Kopparorm, de lär vara kanibaler också och kan även äta sniglar, hoppas de äter de spanska skogssniglarna, eller deras ägg.
Idag 2012-07-19 hittade jag cirka 20 st i komposthögen men nästan inga sniglar, om detta vill jag veta, kanske kopparormen är lösningen på problemet med spanska skogssniglar.
06/06 14:39 at 14:39
Kopparödlor som kurtiserar, innan parningen (kopulerar). Hanen biter då slutligen ett grepp bakom huvudet på honan, och hemipenis kopulerad till honans kloak. Hanen av kopparödla har inga linjer efter ryggen. De är oftast gråa till färgen (kan ibland vara bruna med vaga linjer efter ryggen) kan ibland även ha blåa fläckar på översta delen efter ryggen (dock sällan) parningen sker ofta i maj. Unga kopparödlor (inte nyfödda och 1 åringar som är silverfärgade) ser alla ut som den adulta honan med linjer efter ryggen och en markering (fläck av olika form) på huvudet. Det är mycket sällan man har turen att få se kopparödlor para sig, så grattis till fyndet.
07/06 11:33 at 11:33
Tack för informationen. Inte visste vi att vi var lyckligt lottade när vi iakttog det här. Vi trodde att det handlade om revirstrider eller något liknande.