Brev från pensionsmyndigheten – regeringen djävlas med oss
Häromdagen ramlade det ner ett brev från Pensionsmyndigheten i min brevlåda. Det kom för att jag tillhör dem som inte placerade sina pensionspengar aktivt utan lät dem stå kvar i premiesparfonden. Det gjorde jag av principiella skäl och i ilska över tilltaget att börja spela på börsen med våra pensionspengar. Jag vägrade på så sätt att delta aktivt i detta apspel med våra inbetalade pengar.
Så visade det sig att just denna fond gick bättre än de flesta andra fonder man kunde placera i. Det visade sig också att ”alldeles för få” personer aktivt valde aktiefonder, i synnerhet bland de unga. Det var ju helt misslyckat när vi nu alla skulle lära oss att bli aktiespekulanter och lära oss att älska aktiemarknaden. Alltså beslutade Alliansregeringen, för en tid sedan, att nu skulle man tvinga alla att placera sina pengar aktivt och de som vägrade, ja de skulle minsann få stå sina kast.
Så här skriver man i brevet:
…Dina pengar flyttas automatiskt över till AP7Såfa den 22-23 maj.
Vad är AP7 Såfa?
Det är en åldersanpassad fondportfölj där risken sänks automatiskt ju äldre du blir. Risknivån i A7Såfa är hög när du har långt kvar till pensionen men den sänks stegvis från 56 år sålder. Syftet är att du först ska ha möjlighet till bra värdeutveckling genom den höga risken (min kursivering) och sedan ett tryggare sparande ju närmare pensionen du kommer.
……………..
Vill du inte att dina pengar ska föras över till AP7Såfa?
Då gör du ett fondbyte senaste den 18 maj…….
Har du nyligen valt bort Premiesparfonden, ber vi dig bortse från detta brev.
Alltså, säger regeringen med sitt beslut att, ”nu ska vi djävlas med alla er som inte bryr er om att bli aktiva aktiespekulanter med era pensionspengar och sätta era pensionspengar i fonder som är riskabla och ju yngre du är desto riskablare ska dina pengar placeras. Är du ung kommer du alltså att riskera att förlora mer pengar om du trilskas och vägrar bli en glad, aktiv aktiespekulant”.
Så agerar kapitalets kreatur.
/Kerstin
Länkar om den ekonomiska krisen och om hur finansmarknaden rånar oss:
- Volatility is Back With a Vengeance. Capitalism without Capital, M Whitney. counterpunch,org
- Greek, Germans and Bankers. The Return of the Ancien Règime, TP Wilkinson, counterpunch.org
- More Trouble Ahead. The European Union’s Dangerous Game, M Wiesbrot, counterpunch.org
- Greece Today, US Tomorrow. The People v. the Bankers, M Hudson, counterpunch.org
Läs om hur kapitalister köper åtgärder från Moderaterna:
- Varför M:s finansiering är skum och varför den skiljer sig från LO:s stöd till S, Alliansfritt Sverige
- ”Thumbs Down” on EU Bailout. Why Rescue Bankers? M Whitney, counterpunch.org
*****
Tillägg 16/5 kl. 12.30: Det kom en kommentar, från gästbloggaren Dan Gmark, som jag för fram här som ett tillägg:
Det är inte vanlig aktiespekulation, det är extrem spekulation
Det är i en fond för extrem aktiespekulation som Pensionsmyndigheten kommer att placera ”soffliggarnas” pengar. För dem som är under 55 gäller det 100 procent av deras premiepensionspengar. AP7 Aktiefond kommer att placera i derivat, terminer och swappar, alltså de ”finansiella produkter” som fick dåligt rykte efter bankkraschen 2008. Det är väl på grund av dessa ords dåliga klang som det inte går att få fram via Pensionsmyndighetens hemsida vilka papper de nya fonderna kommer att placera i. Men på ekonomisajten Morningstar kan man få besked. Jag citerar:
Den gamla strategin rensas med fyra viktiga ändringar i förvaltningen. Viktigast i den nya fonden är att risken höjs med hjälp av derivat (terminer och swappar) till 150 procent av en global indexfond. Det motsvarar ett lån av samma storlek som halva kapitalet i fonden. Men lån är inte tillåtet, så istället ökas exponeringen mot aktier globalt med hjälp av olika finansiella kontrakt.
………
Nästa viktiga ändring är att valutasäkringen upphör.
……….
Den tredje ändringen är att försöken att uppnå en jämnare värdeutveckling med hjälp av hedgefonder och onoterade aktier upphör.
……………
En stor förändring är också att Sjunde AP-fonden slutar att anpassa förvaltningen till vad de aktiva väljarna har valt (en feg strategi som tack vare lägre kostnader skulle garantera att Premiesparfonden överträffade snittet för de aktiva väljarna)…..
Hundrafemtio procents risk betyder att om världens börser stiger med 100 procent så stiger AP7 Aktiefond med 150 procent. Men om det inträffar en global börskrasch, som till exempel 1929, så kommer de tillgångar som placerats i en fond av denna typ att i princip utraderas.
– Pensionsmyndighetens information på nätet
– Morningstar berättar om den nya fonden:
/Dan Gmark
15/05 22:53 at 22:53
Tycker som du. Speciellt nu när hela EMU svajar och ingen vet vart det tar vägen.
Om jag inte vore så gammal, på gränsen till antik, skulle jag ta ut mina pengar o sätta i räntefonder.
Nu vet jag inte om det spelar någon roll.
16/05 00:08 at 00:08
Britta Sethson:
Va, har du inte 5-7 år kvar? Då skulle jag placera om om det vore jag och idag.
Men jag struntar i vad de gör med de få slantar jag har i det där spektaklet nu. De ger så lite att det kan kvitta för min del.
Men annars kväljer det mig att se hur man skjutsar in våra pensionspengar i finansmarknaden, vilket framför allt driver upp aktiekurserna och bidrar dels till att öka VD:arnas bonusar, dels till att göda fondbolagen och deras VD:ar. När det så rasar så räddar de stora sina pengar och kvar sitter vi andra med Svarte Petter. Vi som uppmanas av bankekonomer att sitta stilla i båten när aktiemarknaden börjar bli skakig. Det är oss de stora skinnar i sådana här situationer, både genom att de säljer i tid och skapar krascherna och genom att skattebetalarna sedan får betala bankernas underskott.
Det är ju inte småsummor man stoppar in i aktiemarknaden även om våra pensionsfonder är små så handlar det ju om gigantiska summor, från ex privata försäkringsbolag i USA. Överhuvudtaget är hela den här cirkusen fullkomligt vanvettig. Det är inte så här man ska använda sparpengar. De ska investeras, men att driva upp aktiekurser är inte att investera, även om Göran Persson verkade tro det.
Men de superrika blir förstås ännu mycket rikare. Den gode Karl Marx hade alldeles rätt alltså. Det är nu man ser det. Kapitalisterna gjorde halt en period efter kraschen 29, bl.a. i skräck att förlora sina huvuden, i rädsla för revolutioner alltså. Nu börjar de ta för sig igen, precis i enlighet med Marx förutsägelser.
16/05 07:25 at 07:25
”Risk” kan ju faktiskt betyda att pengarna på kontot raderas ut om det går riktigt illa. Regeringen bör vara medveten om det, men när plundringen rör unga personer som har många årtionden kvar till pension så tänker man kanske att ”vi är ändå borta när de upptäcker vad som hänt”. Dessutom kan man undra om det här trixandet har någon betydelse: kommer det här pensionssystemet att leva så länge? Det är alldeles för skakigt.
16/05 12:05 at 12:05
Det är inte vanlig aktiespekulation, det är extrem spekulation
Det är i en fond för extrem aktiespekulation som Pensionsmyndigheten kommer att placera ”soffliggarnas” pengar. För dem som är under 55 gäller det 100 procent av deras premiepensionspengar. AP7 Aktiefond kommer att placera i derivat, terminer och swappar, alltså de ”finansiella produkter” som fick dåligt rykte efter bankkraschen 2008. Det är väl på grund av dessa ords dåliga klang som det inte går att få fram via Pensionsmyndighetens hemsida vilka papper de nya fonderna kommer att placera i. Men på ekonomisajten Morningstar kan man få besked. Jag citerar:
Hundrafemtio procents risk betyder att om världens börser stiger med 100 procent så stiger AP7 Aktiefond med 150 procent. Men om det inträffar en global börskrasch, som till exempel 1929, så kommer de tillgångar som placerats i en fond av denna typ att i princip utraderas.
Pensionsmyndighetens information på nätet:
http://pensionsmyndigheten.se/StatensForvaltningsalternativ.html
Morningstar berättar om den nya fonden:
http://www.morningstar.se/Articles/Chronicle.aspx?title=premiespar-global-bull-ap7-ppm
16/05 13:32 at 13:32
Dan Gmark skriver
Men om det inträffar en global börskrasch, som till exempel 1929,..
Och vem tror idag att de som är unga nu inte kommer att få uppleva ett antal krascher innan de når pensionsåldern, om politikerna fortsätter med samma ekonomiska politik som nu? Och det gör de nog – eftersom de tjänar så ofantligt mycket på den själva.
16/05 16:23 at 16:23
Nog borde de flesta bli lite skeptiska till hur de räknar ut dessa risker och gör tvärsäkra uttalanden i procent. Inte minst den senaste tiden borde väl ha lärt oss det, är tjänstemännen på pensionsmyndigheten skickligare än de som bedömde det finansiella Goldman Sach, Moodys etc.
Ett annat problem som är minst lika allvarligt är att alla våra politiker verkar tro att vi sparar när man har överskott i det offentliga och hjälper till att blåsa upp den finansiella marknaden. …
16/05 16:42 at 16:42
lasse:
Uppriktigt sagt så tror jag inte att de politiker som bestämmer (inte riksdagsmän i allmänhet alltså, som bara hukar under partipiskorna och kvitterar ut sina arvoden) vet precis vad de gör. De har ju all exepertis till sin hjälp och om det är så illa att ekonomer av facket inte förstår vad aktiespekulation handlar om och inte lyckats lära sig något från de senaste 20 årens tre krascher, då måste de ha alla sina gener från australopitecinerna. Jag har svårt att tro det.
16/05 17:42 at 17:42
Kerstin 16:42
Nej det tror inte jag heller, att riksdagsmännen i allmänhet sätter sig in i sånt här. Dels är det nog så att det är bekvämare att huka under partipiskan för en del men också att många av dem tar sitt arbete seriöst och har en del att stå i för att sköta sitt i utskott mm, sen är det förstås de som Göran Persson och likt Bildt tidigare och ett antal advokater som har så mycket annat att pyssla med att de överhuvudtaget inte har tid att besöka riksdagen.
Eftersom jag gärna svamlar långrandigt för mycket så la jag resten av svaret i länken nedan om någon mot förmodan skulle vara intresserad.
http://teckentydaren.blogspot.com/2010/05/brev-fran-pensionsmyndigheten.html
16/05 19:01 at 19:01
Lasse:
Japp, jag var intresserad och det var en mycket bra och viktig text.
Och det är lustigt, man ser nästan aldrig klargörande artiklar om den ekonomiska krisen i svenska media. Ska man få bra information i saken får man söka på utländska siter ex, inte minst har många amerikaner bra artiklar om nationalekonomi och historia ex.
Har satt in Hudsons blogg i min bloggrulle.
30/05 15:08 at 15:08
Hur gör man om man vill flytta till en fond med lägre risk och framför allt lägre förvaltningsavgifter? Finns det några som är vettiga?
31/05 14:04 at 14:04
När premiepensionssystemet startades och tvingade oss att välja fond, på det ena eller andra sättet, så letade jag upp en fond som bara placerade i svenska obligationer, framför allt statsobligationer och bostadsobligationer. Det fanns tre eller fyra att välja på och jag valde den med lägst förvaltningsavgift. När jag fyllde 65 fick jag möjlighet att övergå till ”vanlig pensionsförsäkring” och det gjorde jag förstås.
När jag summerar resultatet för min placering visar det sig att den varit något bättre än genomsnittet för alla placeringar i PPM-fonder. På tio års sikt kan det alltså vara lönsammare att placera i obligationer än i aktier. Och risken är mycket lägre.
För tio år sedan fanns obligationsfonderna, räntefonderna, i en liten, kort lista på sista sidan i broschyren om PPM-fonder. Om de fortfarande finns kan du vara säker på att de göms undan på något liknande sätt.
11/08 21:24 at 21:24
[…] Tillägg:10/8 kl 11.30 Vi har tidigare skrivit om pensionssystemet här på Motvallsbloggen. För den som verkligen vill försöka förstå hur ”det nya pensionssystemet” fungerar rekommenderar vi vår postning den 24 augusti 2010 (lång text): – Vem har tagit våra pensioner? Texter om premiepensionen (kortare): – Avancerad aktiespekulation med pensionspengar – Avancerad aktiespekulation. Information till de två miljoner som inte är medvetna om att de deltar – Brev från pensionsmyndigheten – regeringen djävlas med oss […]