Demonstrationerna i Brasilien har tagits över av högerkrafter
OBS: Tillägg 23/6 nederst i inlägget.
De rapporter vi får via svenska och utländska mainstream-media om situationen i Brasilien blir alltmer förvirrande. Jättelika demonstrationer äger rum i alla större städer i Brasilien, men vad är det man demonstrerar mot? Är det mot prishöjningar i lokaltrafiken, mot det dåliga utbildningssystemet, mot höga skatter, eller mot regeringen? Och hur kan presidenten säga att hon sympatiserar med demonstranterna och deras åsikter?
Med hjälp av brasilianska källor har vi försökt utröna vad det är som har hänt.1,2) Det började i São Paulo, som är en av världens största städer och Brasiliens ekonomiska och industriella centrum. Där finns sedan länge en organisation som arbetar för avgiftsfri kollektivtrafik, ungefär som planka.nu-rörelsen i Stockholm. Naturligtvis kallade de till demonstrationer när stadens styrande tillkännagav en kraftig prishöjning för kollektivtrafiken. De två första demonstrationerna ägde rum utan någon större publicitet. Den tredje demonstrationen slogs ned våldsamt av den halvmilitära specialpolisen och den fjärde demonstrationen möttes med ännu kraftigare våld. Media hurrade för den resoluta polisinsatsen. Demonstranterna beskrevs som extremvänster och vandaler som bara ville förstöra staden.
Men sedan vände det. De stora TV-bolagen förstod att demonstrationerna hade starkt stöd från allmänheten och började hävda i sina nyhetssändningar att protesterna själva verket handlade om mycket mer än kollektivtrafiktaxan. De radade upp hela listan på försummelser som högerpartierna sedan länge hade anklagat den socialliberala regeringen för. Inklusive att medborgarna var tvungna att betala alldeles för mycket i skatt. För att få stöd från utlandet för sin agenda producerade regeringens motståndare en engelskspråkig video som spreds via Youtube. 3)
Den femte demonstrationen blev större än någon av de tidigare. 65 000 ute på gatorna i São Paulo, kanske fler. Men denna gång var det inte ”vanliga människor”, det var medel- och överklass som demonstrerade och även högerextrema grupper. Deltagare från vänstergrupper trakasserades av dem som stod för den nya agendan. Protesterna riktade sig nu mot regeringen, som anklagades för korruption, höga skatter och de stora utgifterna för nästa års fotbolls-VM.
Nu övergick tidningarna till att glorifiera demonstranterna. São Paulos industriförening (en arbetsgivarförening) stödde protesterna. Vid nästa demonstration dök det upp mängder med brasilianska flaggor, som normalt bara extremhögern brukade vifta med ute på gatorna. I São Paulo eldade demonstranterna upp en skåpvagn som till hörde en TV-station. Den här gången stod poliserna bara och tittade på.
São Paulos styrande att det inte skulle bli någon höjning av priset på bussbiljetterna. De som startade de första demonstrationerna har därefter bett sina sympatisörer att inte delta i fler demonstrationer. Men nu har gatuprotesterna tagits över av krafter som idealiserar den militärdiktatur som styrde Brasilien från 1964 till 1986. Media samarbetar med demonstranterna och polisen tycks ha order att inte ingripa. 4)
På de Youtubefilmer och bilder som ligger ute på nätet ser man att de demonstrerande nästan bara är unga människor ur en välbärgad medelklass. En flicka håller fram ett plakat med texten ”Jag åker inte buss, men jag vill ha respekt”. Javisst, hon måste tala om att hon inte hör till den underklass som måste åka buss. 5)
På bilder från demonstrationerna ser man många svänger med eller är insvepta i den brasilianska flaggan. (Med valspråket ”Ordem e progreso”, Ordning och framsteg.) Många är klädda i gult och grönt, flaggans färger. Unga människor har målat sig i ansiktet med gula och gröna ränder. Det tycks finnas krafter som vill förvandla protesterna till en nationalistisk ”färgrevolution”. 6)
Och vad är det meningen att vi ska associera till när amerikanska media kallar det som händer i Brasilien ”Tropical Spring”? En egendomlig vår i så fall. São Paulo och Rio de Janeiro ligger på södra halvklotet och där går sommaren nu mot sitt slut.
Det finns stor risk för att brasilianarna kommer att få uppleva en höst även på det politiska planet. En höst som kan övergå i en iskall vinter i form av en ny militärdiktatur. Vi har anledning att noga följa vad som händer i Brasilien den närmaste tiden.
Tillägg 23/6 kl. 22.00
Sveriges Radio analyserar demonstrationerna i Brasilien
Sveriges Radios ”Gomorron Världen” inledde idag med ett försök till analys av ”de folkliga protesterna som har eskalerat i Turkiet och Brasilien”. Lars Palmgren, som fortfarande är radions latinamerikaexpert, sade att protesterna i Brasilien är förvirrande och att mycket är oklart. Det verkar alltså som om Palmgren inte förstår vad som händer. Men han kanske anar något. Han nämnde nämligen att när politiska partier försökt delta med sina symboler, så har de kastats ut från demonstrationerna. Han beskrev det som att det var en anti-parti-atmosfär. Så berättade han att medelklassungdomar som demonstrerade hade sagt att ”vi ska göra revolution”. Han hade också fått information om att protesterna ska fortsätta så länge den internationella fotbollscupen pågår, för ”det är viktigt att världen ser oss”.
Detta stämmer med vad våra källor inom den brasilianska vänstern rapporterar. De som nu leder demonstrationerna är inte intresserade av reformer inom systemet. De vill ha en högerrevolution, där ledarna för de partier som idag styr landet ställs inför rätta för ”korruption och förskingring av statens medel”. För att få acceptans för en ny högerdiktatur i Brasilien är det nödvändigt att ”informera” utlandet om hur den nuvarande administrationen ”missköter landet”.
Att det pågår en kampanj för att ”världen” ska få förståelse för den brasilianska högerns krav är mycket tydligt. Brasilianska studenter i Europa och Nordamerika anordnar sympatidemonstrationer i många städer. Inga stora demonstrationer, men välbevakade av massmedia. Brasilianska media rapporterar i sin tur om det starka stödet från olika håll i världen.
Att säga att demonstrationerna i Turkiet och Brasilien är av samma karaktär är korkat. Men det finns en obehaglig parallell mellan Turkiet och Brasilien som radion inte nämnde. Om protesterna övergår till allmän ”social oro” så är militären i bägge länderna beredd att genomföra en kupp för att ”skapa ordning”. Båda länderna har haft militärdiktatur för inte så länge sedan.
/Dan Gmark
Länkar:
1) Brazil’s protests have become fascist, Communism 21/6 2013
2) En kommentar på ovanstående site, som är utförlig.
3) Change Brazil, You Tube (Videon som presenterade demonstranternas ”verkliga krav”.)
4)7) Military Police Officers Join Protesters In Brazil (VIDEO), Huff Post 20/6 (kallar händelserna ”Tropical Spring”)
5) 6) Se bildserien i underkanten av ovanstående artikel (68 bilder totalt)
– Expressen den 21 juni (tror att det handlar om fotboll)
– Sveriges Radio 22/6 (rapporterar att Dilma Roussef stöder demonstranternas krav, men publicerar också en bild på en av demonstranternas affischer, där Dilma har utrustats med djävulshorn)
– Vad händer i Brasilien, Jorge Capelán, Orättvisa betraktelser. Från andra sidan jordklotet, 24/6 2013
22/06 23:23 at 23:23
Jag är ju lite våldsammare i mina slutsatser än Dan brukar vara, så jag anar ju ett samarbete mellan den brasilianska högern och USA här, med tanke på att USA säkert kommer att försöka ”ta ner” BRICS-länderna.
22/06 23:46 at 23:46
Hoppas att era farhågor är fel. Det låter inte bra det här men borde kanske vara förväntat. Att USA inte skulle vara inblandat kan vi nog utesluta.
Kan det vara en s.k. ”orange revolution”.
Då är det dags att Dilma Rousseff tar ut sina anhängare på gatorna. Håll tummarna.
23/06 06:56 at 06:56
Privatägda mediakonglomeraten Globo i Brasilien är ett av världens absolut största. Inte konstigt att de är emot Dussefs regering. Non serviam!
Ungdomarna påminner om de flytande engelska talande ”iranska ungdomar” eller privatägd media döpte till ”den gröna rörelsens aktivister” år 2009. Det gick om intet. Non serviam!
Jag misstänker att det är samma krafter (bankir-, finans- och krigsmaffian) som är och ommöblerar MÖ och källan till mycket av eländet i Irak, Libyen och nu senast i Syrien, vill också destabilisera Brasilien. ”Tropical Spring” är en del av finans- och krigsmaffian i USA att åter göra Sydamerika till sin bakgård, underminera Kinas inflytelse och Brasiliens röst i världen. Det är ett sätt att komma åt BRICS som bl a håller på att etablera alternativa pennings & banksystem till roffar kabalen IMF, WB & BIS (Bank of International Settlements).
Non serviam!
Det visar också att samma kabal är desperat att vända det oåterkalleliga – USA kommer att drunkna i sin egen dynga, därmed också de lömska krafterna som ligger bakom det globala eländet. Det är snarare den hösten jag ser fram emot att gå till mötes. Vem vet EU kanske spricker och då kan vi börja njuta av en Europeisk Vår i höst. I så fall Viva la revolution!!!
23/06 08:59 at 08:59
Det är väl närmast Brasiliens motsvarighet till de svenska socialdemokraterna som har makten i landet? Det vill säga som här, högerstyre under falsk flagg? Eller…?
Snart smäller det säkert också i Venezuela.
23/06 13:08 at 13:08
Kerstin: Jag tror inte du har fel.
Pierre: Våldsamma konfrontationer på gatorna är precis vad
Brasiliens fascister hoppas på. Då skulle de kunna genomföra en militärkupp.
Non: Parallellerna med det gröna revolutionsförsöket i Iran är tydliga. En Europeisk Vår är förvisso något att hoppas på, men vi kommer att få uppleva mycket elände innan dess, när EU bit för bit faller samman.
Lasse: Skillnaden mellan Partido dos Trabalhadores i Brasilien och Arbetarepartiet Socialdemokraterna är att det förra under det senaste decenniet har genomfört ett stort antal reformer som gynnar de fattigaste i landet. Så många reformer att högern skickar ut studenter för att protestera mot de höga skatterna.
23/06 19:02 at 19:02
Jag antar att du inte räknar CUT till högerkrafterna – se http://www.unionbook.org/profiles/blogs/brazilian-union-centres-declaration-on-social-protest-wave-cut
Eller MST, som enligt Lennart Kjörling också deltar?
Jag vet inte mycket om vad som händer – men kommer spontant att tänka på protesterna i Sverige runt 1970 som hade häpnadsväckande mycket stöd i borgerliga media, som tog tillfället i akt att spotta på sossarna. Fast jag antar att du inte vill kalla gruvarbetarstrejken reaktionär?
23/06 21:06 at 21:06
Jan:
Länken du hänvisar till visar att flera fackföreningar stödde demonstranterna den 17 juni, när demonstrationerna fortfarande handlade om prishöjningarna på lokaltrafiken i São Paulo. Det förvånar mig inte heller att lantarbetarrörelsen MST stödde demonstrationerna i början.
Men det är naturligtvis inte så att det bara är högerfolk och fascister som demonstrerar nu. Emir Sader, professor i politisk filosofi vid universitetet i São Paulo, har en blogg där han har försökt sätta in de pågående demonstrationerna i ett större sammanhang. I sin bloggpost idag skriver han bland annat att högern har utnyttjat de pågående demonstrationerna för att lansera det radikala synsättet att ”ingenting har hänt” i Brasilien de senaste åren, men att ”nu vaknar folket”. Högern försöker att inte låtsas om de framsteg som gjorts under presidenterna Lula och Dilma.
Men Emir Sader anser också att det återstår mycket som behöver förändras i det brasilianska samhället, och att det skulle gå att använda de ungas missnöje för att ta i tu med t.ex. korruptionen. Länk: http://www.cartamaior.com.br/templates/postMostrar.cfm?blog_id=1&post_id=1270
Se även det tillägg till bloggposten som jag skrev efter att ha lyssnat på radion på morgonen idag.
24/06 11:39 at 11:39
Alla försöker förstås föra fram sina krav. Det är många aktörer som är igång. Att rörelsen för sänkta busstaxor vann så fort inspirerar förstås många andra.
Det pågår en livlig diskussion på amsoc (epostlista för folkrörelseforskare) om de brasilianska protesterna, men ingen vill gå längre än så.
Samtidigt får man ju komma ihåg att Brasilien är en federal stat där inte nödvändigtvis PT dominerar på statsnivå. Jag misstänker att oavsett vilka som regerar på statsnivå får dom sin släng av sleven.
24/06 12:02 at 12:02
PS Copyriot har en länksammanställning där det framgår att grundfrågan är exakt samma som i Turkiet, dvs en protest mot gentrifiering – att man slänger ut fattigfolket för att statusprojekten ska få plats: http://copyriot.se/2013/06/18/brasilien-for-fri-kollektivtrafik-mot-fotbolls-vm/
24/06 13:23 at 13:23
Nja – tänkte mig inte konfrontationer utan snarare manifestationer. Visa att man har ett brett folkligt stöd. Var det inte det som knäckte kuppen i Venezuela i början 2000-talet?
24/06 14:34 at 14:34
Jan Wiklund:
Jag har en lite annan bild av protesterna i Brasilien, men det kan bero på att jag försöker följa vad den brasilianska vänstern skriver. Tidningar och TV är privatägda och sympatiserar med den politiska högern, ungefär som i Sverige.
Men det finns en webbportal som heter Carta Maior, med intressanta krönikörer och en livlig diskussion i kommentarerna. Jag har översatt ett par bitar av en krönika av Marco Aurélio Weissheimer, som han skrev den 21/6, efter de stora demonstrationerna på torsdagkvällen den 20 juni:
”Vad som började som en stor social mobilisering mot dyrare bussbiljetter och till försvar för kvaliteten på kollektivtrafiken utvecklas synbarligen till ett okontrollerbart socialt experiment med fascistiska kännetecken.
——
Det var inte bara medlemmar i PT som attackerades och drevs ut från demonstrationer. Detsamma upprepades i städer över hela landet, med medlemmar i PSOL, PSTU, MST och människor som bara företräder sig själva och hade någon flagga eller skjorta för något parti eller organisation. I Porto Alegre attackerades högkvarteren för PT och PMDB. I Recife var det cirka 200 personer som fördes bort från demonstrationen. Medlemmar i MST och politiska partier angreps. Stadshuset i staden anfölls. Medlemmar i MST angreps också i São Paulo och Rio de Janeiro, och i andra städer.”
Länk: http://www.cartamaior.com.br/templates/index.cfm
24/06 17:24 at 17:24
Jag kollar upp det med Lennart Kjörling som har goda kontakter med MST.
Jag kan föreställa mig att det finns demonstrationer och motdemonstrationer, och att en massa aktörer driver motstridiga krav.
Men om regeringen misslyckas med att mobilisera sitt ”naturliga stöd” kan jag föreställa mig att det beror på att den har alienerat många av dem, bland annat med sånt här som taxehöjningar och deportationer av folk till förmån för prestigeprojekt.
Makten i Brasilien är delad – mellan federal nivå och delstater, mellan PT och dess allianspartners i regeringen. Det ger PT en svag position.
24/06 17:26 at 17:26
Jan Wiklund, svar på kommentar 9:
Demonstrationerna den 13 juni tycks ha haft med ett stopp för husrivningar bland kraven. Men min bloggpost handlar om att demonstrationerna sedan togs över av högern. Nu handlar kraven från demonstranterna mera om förbättringar på utbildningssystemet och lägre skatter. De som demonstrerar nu bor i moderna villor och lägenheter och har förmodligen inget emot att man ”rensar upp” i de fattiga stadsdelarna.
Pierre Stjernfeldt:
Om jag minns rätt så dök de breda folkliga massdemonstrationerna upp först när kuppmakarna gripit och spärrat in Hugo Chavez. Låt oss hoppas att det inte går så långt i Brasilien.
25/06 18:44 at 18:44
Hej! Riktpunkt.nu publicerade denna artikel av mig om Brasilien söndags
http://www.riktpunkt.nu/2013/06/vad-hender-i-brasilien/
Som ni kanske vet så arbetar jag i Nicaragua på Radio La Primerisima och vi följer utvecklingen i Brasilien med stort intresse.
Som det ser ut just nu så håller vänsterorganisationerna på att återta initiativet om protesterna. Dilma Rousseff är inte mot demonstranternas krav som avspeglar folkets, arbetarklassens intrressen.
Visst, högern och CIA har försök kapa rörelsen, men jag hoppas och tror att de inte kommer att lyckas.
Igår kväll annonserade Dilma ett förslag om en ”pakt” som går ut på följande:
1) Att inte äventyra Statens ekonomiska stabilitet.
2) Att kalla till en folkomröstning om en grundläggande reform av det politiska systemet. Detta kräver att en konstituerande församling sammankallas.
3) Att påverka kostnaderna för kollektivtrafiken genom andra medel än ökningen av biljettpriset.
4) Att stärka satsningen på hälsovård genom ökade investeringar och genom att anlita utländska läkare (troligen från Kuba). De brasilianska läkarna vill inte arbeta på avlägsna ställen där de behövs som mest.
5) Att satsa 100% av landets oljeintäkter från de väldiga fyndigheterna i Presal, i Atlanten på utbildning.
Hoppas att vänsterkrafterna enas och lyckas stärka förändringsprocessen i Brasilien. Enligt MST:s Joao Stedile pågår just nu en väldig ideologisk kamp bland folket, särskilt bland ungdomarna i städerna. Jag är benägen att hålla med honom i detta.
25/06 20:21 at 20:21
Hej Jorge!
Tack för din kommentar. Roligt att du har hittat till Motvallsbloggen. Jag har med stort intresse läst det blogginlägg som du hänvisar till. Vi tycks, från våra olika utsiktspunkter, ha kommit fram till samma uppfattning om vad som sker i Brasilien.
När jag ser de professionellt producerade propagandafilmer som man kan hitta på Youtube och som riktar sig till amerikaner, och brasilianare i utlandet, så misstänker jag att CIA var inblandat redan innan brasilianska media gjorde sin helomvändning beträffande demonstrationerna. De första filmerna publicerades redan den 14 juni!
Du skriver att vänsterorganisationerna håller på att återta initiativet. Menar du att vänstern också är ute och demonstrerar nu? Har de egna demonstrationer? Efter vad jag läst så har vänstergrupper blivit utkastade från demonstrationerna, med motiveringen att politiska partier inte får delta.
25/06 22:24 at 22:24
Jodå, vänstern har börjat demonstrera. Titta på dessa bilder från Sao Paulo – en helt annan stämning:
http://www.viomundo.com.br/humor/para-o-globo-manifestantes-agora-atrapalham-o-transito.html
Vänsteraktivisterna blev utkastade på flera håll av fascister och cyberpunks i förra veckan.
Här kommer någonting ur min FB ( jorge.capelan ):
(igår) BRAZIL: After a meeting today with representatives of the MPL movement, president Dilma Rousseff announced a proposal of five pacts to the Brazilian society. The five pacts proposed by Rousseff are the following: 1) fiscal stability; 2) to arrange a plebiscite to accomplish a reform of the political system established in the Constitution which includes much stronger laws against corruption; 3) resources and actions to strenghten the healthcare system, among other things, the hiring of foreign (probably Cuban) doctors; 4) a plan for the public transportation system, including tax exemptions on the fuel and electricity that move the units; 5) 100% of the income of the huge oil findings in the Atlantic (Pre-sal) to the education sector. ”We are going through an unequivocal process of change, maybe a deeper one than the country already has gone through”, she said. About the activity of the violent fascist groups that have tried to disturb the demonstrations in recent days, Rousseff ratified her unwavering commitment to uphold law and order.