Alliansen behöver säkert en statsstyrd historieskrivning
När man läser Josefin Brinks inägg EG-domstolen tuggar vidare, om hur arbetare ska tvingas konkurrera ut varandra i EU genom att bjuda under varandra i lön, inser man varför högerregeringen är i desperat behov av en tillrättalagd historieskrivning, och en som inte bara talar om vad galningen Stalin tog sig för, utan en som också lurar i folk att skulden till en massa mänskligt elände är själva den kommunistiska ideologin, och endast den allena.
Stortjyvarna i den ekonomiska eliten oroar sig trots allt för social oro, i spåren av deras ohämmade roffande. De vet att enade arbetare och utsugna som tillsammans bestämmer sig för att inte ta den skit de bjuds, är det farligaste hotet med deras rikedomar och säkerhet. Nu hoppas de att en allvarlig social oro ska kunna undvikas med hjälp av lögner och intensiv propaganda, så att de slipper beordra beskjutning av protesterande människor, vilket ju numer är tillåtet även i Sverige – för säkerhets skull alltså (nästan allra dystrast är att det var den förra socialdemokratiska regeringen som beslutade det senare).
Det tycks gå lika bra att lura folk idag som i trettiotalets Tyskland, dessvärre. Och här beslutas nu att människor inte ska lära sig något av historien.
04/04 13:16 at 13:16
Lördagen den 12 april kl 13 arrangerar Föreningen för kunskap om aktivism och folkrörelser ett seminarium på ABF Stockholm om statsstyrd kontra folkrörelsestyrd historieskrivning.
Medverkande bl.a. Samuel Edqvist från historikeruppropet, Tore Johansson från Föreningen för folkbildningsforskning och Carmen Blanco från UBV. Samt folkrorelser.nu förstås.
Du är välkommen!
05/04 21:13 at 21:13
Bra, Kerstin och Jan Wiklund. Kan tyvärr inte komma, men som jag skrivit på någon annans blogg så behövs det en djupare diskussion om det aktuella och historieskrivning över huvud taget och ja, också historieforskning.
06/04 02:50 at 02:50
Jan och Sixten:
Tack Jan för inbjudan men jag har liksom 45 mil till Stockholm, så jag kommer nog dessvärre inte. Hade jag bott närmare Stockholm hade jag nog kunnat tänka mig att dyka upp. Blir det något liknande i Göteborg så kanske jag tar mig in till stan. Dit har jag bara 10 mil.
Och jodå, det behövs förvisso diskussioner om historieskrivningen. De senaste 15 åren har vi ju utsatts för en värre historieförfalskning än den jag utsattes för som barn och ung, så jag hoppas att seminariet i Stockholm blir lyckat.
07/04 08:26 at 08:26
”De vet att enade arbetare och utsugna som tillsammans bestämmer sig för att inte ta den skit de bjuds, är det farligaste hotet med deras rikedomar och säkerhet!”
Det är väl jättebra med enade anställda som förhandlar sig till sina arbetsvillkor. Att liberaler inte gillar och tom fruktar socialism är inte alls svårt att förstå. Topp- coh tvångstyrning av människor ingår inte i den ideologin (varför ”arbetare” inte vill kunna styra över sina egna liv vet jag iof inte).
Men försök inte anklaga liberaler för ngn slags konspiration. det är nog snarare högerkonservativa som ingår i denna i så fall.
Och om vi nu har utsatts för en historieförfalskning – vem tog egentligen livet av alla dessa ryssar och sovjeter (och andra) – det kanske också var den lille mannen i tyskland? Hans massmord verkar ju vara de enda som räknas – titta bara på situationen i israel och palestina där man lägger sig platt för israelerna eftersom det är så ”synd” om dom fortfarande…
Sen det här med lönedumpning: Det är ett bekymmer: I slutändan borde ju vem som helst kunna erbjuda sina tjänster vart som helst i världen, och framförallt inom EU- följande ngn EU-lag om minimilön (tex skulle en arbetslös svensk kunna bygga hur i polen om hon så ville osv). Just nu funkar inte det praktiken. Alla dessa kompromisser och sidoavtal (den fackliga modellen i Sverige, lokalavtalsmodellen i Tyskland) osv ingår inte i ”EU’s regelverk” – så frågan är om inte EU-domstolen borde skjuta på sådfana här beslut innan det finns ngn generell regel att tillämpa ?
Annars kommer ju bara företagen att skriva sig ngn annanstans för att slippa följa lokala avtal – och då blir sådana avtal verkningslösa – och det blir en massa protester och snårig administration. Bättre är väl att ha klara och tydliga regler som inte kan gås runt ?
/K
07/04 13:53 at 13:53
Klas:
Nej det är ju klart, liberaler är ju helgon. Det har jag förstått – sedan jag började blogga. Det vill säga de finns inte ens.
07/04 15:14 at 15:14
”liberaler är ju helgon” – det varierar ju – det är ju det som är hela tanken med liberalismen !
Det är ju tex INTE så att inom liberalismen förespråkar att man skall skita i sin medmänniskor. Man säger bara att ingen annan skall tvinga någon att agera på ett visst sätt.
Att man skall ta vara och värna om varandra är ju humant och lovvärt – inte något som på något sätt motsätts.
Om sen någon som kallar sig liberal är en ”sk*thög” och inte brys sig om andra, så betyder inte det att filosofin är det.
Häri ligger ju skillnaden med auktoritära ideologier (socialism tex) där man är styrd av ideologin när det gäller hur man agerar och tänker (även om det självklart finns nyanser) och alltså i högre grad representerar ideologin ?
Notera också att många som dagligen (framförallt från vänsterkanten) kallas liberaler snarare är högerkonservativa, och inte alls hyllar de liberala idealen där var och en skall vara fri till sitt eget liv i så stor utsträckning som möjligt.
”Du får ha vilka kläder, vilken frisyr eller vilken religion du själv vill ha. Du får bli kär i vem du vill, oavsett vilket kön eller utseende den personen har”
http://www.liberalism.nu/liberalismen/
/K
08/04 21:03 at 21:03
Haha, är inte liberalismen en ideologi? I Marxens mening är en ideologi falskt medvetande.
Det stämmer väl in på liberalismen. Trots att fakta talar om krig, svält, anaftabetism, bostadslöshet, arbetslöshet osv i världen påstår ultraliberaler att var och en är fri att bestämma sitt liv.
Att det inte går, vad svarar liberalen på det? Att det går för många i det rika Väst – och i Kina! löser inte problemen, men den troende (läs godtrogne) liberalen som tidigare kristne troende (läs godtrogne, men läs också filosofen Leibnitz) att det ordnar sig i den bästa av världar på sikt. Den otrogne (som jag) frågar hur många år? Hundra? Tusen? Tiotusen?
Kommer att tänka på Mao som sa att det är rätt att göra uppror! Även om tiotusen år, la han till.
Han var nog inte liberal.
13/04 13:48 at 13:48
Socialdemokratin är skrämmande historielös dessa dagar! Hur kan man bara glömma Ådalen, och tillåta beskjutning av demonstranter, det är helt otroligt! Det kändes som att man eldade alla gamla papper i början på 90-talet nån gång och blev ett helt annat parti. Inte konstigt att alliansen lyckades lura folket 2006 att dom stod längre till vänster än sossarna. Och det hade varit underbart om allt detta hade varit Göran Perssons fel, för honom är vi ju av med nu, men det verkar inte vara så enkelt. Mona Sahlin verkar om möjligt stå ännu längre åt höger än Göran… suck… eller snyft kanske t.o.m. Det är för j..la sorgligt.
Att alliansen beordrar historie-”forskning” kring kommunismens brott känns bara så farsartat. Att göra upp med andras historia känns liksom bara som dålig stil. Förintelsen är intressant för oss svenskar eftersom att vi faktiskt tog del av den. Vi förvägrade t.ex. judar att fly till Sverige, vi samarbetade med tyskarna mer än vi vill erkänna osv.
Jag är den första som skulle ropat jippie om t.ex. Vänsterpartiet ville börja gräva i sin historia och diskutera sina kopplingar till kommunismen och hur dom lever vidare idag. Att tvätta den gamla byken genom att ta fram den i ljuset och öppna för diskussionen. Men varför staten Sverige ska göra detta kan jag inte förstå, som helhet har Sverige inte varit inblandad i några kommunistiska brott. Väl?
Det var någon som höjde röster om kapitalismens brott genom årtusenden, och det är ju verkligen något intressant, för hur kapitalismen drabbar människor, hur många som dött och förslavats i profitens namn, DET skulle vara både intressant och relevant för den Svenska staten att diskutera. Om man nu är ärligt intresserad av människor som dör och förtrycks.