Om Moderaternas antidemokratiska attityder
Just nu, hör vi, är Moderaterna åter igång med sin demokratiförsvarande verksamhet. Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson vägrar att följa riksdagsbeslut.
Det börjar bli helt uppenbart att M menar något helt annat med ordet ”demokrati” än vi andra gör, ungefär: Med ”demokrati” menar vi den politik vi konservativa vill föra och anser är bäst. Eller kortare: Demokrati är när alla gör som vi vill”. Nu avspeglar sig denna ”demokratisyn” inte bara i orden utan även i M:s agerande i riksdagen.
Just nu diskuteras misstroendeomröstning, skriver AB, som vanligt i medelklassmässigt dimbildande och överslätande ordalag : ”Regeringen har låtit bli att verkställa riksdagens beslut, vilket är väldigt ovanligt.”
”Ovanligt”? Det är fascism. I grundlagen stipuleras att riksdagen är Sveriges högsta beslutande organ. Den står alltså över regeringen.
Men misstroendeomröstning, som diskuteras nu, är ovanligt, säger Hans Linde (V) och ”måste användas varsamt”. Detta säger han trots att han betecknar Kristerssons agerande som ”extremt uppseendeväckande”, (1) vilket det är.
Denna misstroendeomröstning borde anställas direkt, så att regeringen inte frestas öka farten ner i fascistdiket. Börjar man tillåta ”bara lite” av den här ”extremt uppseendeväckande” varan, att regeringen kör över riksdagen, så blir det lätt mer av samma vara. En stat som styrs av en regering som inte anser sig ha anledning att bry sig om vad det valda parlamentet eller en vald riksdag anser, alltså de som representerar majoriteten i landet, den är helt enkelt just fascistisk. En spade ska kallas en spade.
Högern/de konservativa har alltid haft en ”underlig uppfattning” om det där med ”demokrati”. Det avslöjades alltså också när Sofia Arkelsten, partisekreterare för M, för något halvår sedan, hävdade att hennes parti alltid har kämpat för och försvarat demokratin (2). Det avslöjas också av de högerkrafter som numer och då och då hävdar att Hitler kom till makten helt lagligt. Han blev visserligen rikskansler helt lagligt, med dryga 30% av befolkningen bakom sig, men han fick inte den enväldiga makten lagligt. Den tog han sig bara, genom att sätta sig över den tyska riksdagen där han inte hade majoritet, genom att anse att han måste agera ansvarsfullt i samband med riksdagshusbranden i Berlin, genom att anse sig vara den enda som förstod att styra Tyskland på bästa sätt och genom att förbjuda andra partier att verka och att fängsla och/eller döda politiska motståndare.
I torsdags uppgav Kristersson att han inte tänker följa riksdagens beslut:
– Det är inte ansvarsfullt att med berått mod gå tillbaka till ett gammalt begrepp som vi vet hade samma problem som dagens, sa han till TT. (1/ Ulf Kristersson kan avsättas, AB)
Hur Högern, alltså Moderaterna, alltid bekämpat, inte bara genomförande av demokratin i Sverige utan också alla senare åtgärder för att förbättra levnadsförhållandena för vanligt folk, det försöker M alltså trolla bort idag med sin lögnaktiga historieskrivning (3) och med en genomgripande språkförändring. Att följa riksdagens beslut handlar inte bara om att ”gå tillbaka till gamla begrepp”, som Kristersson uttrycker saken, utan om att ändra regler som bestämmer levnadsvillkoren för många människor.
Kristersson verkar alltså vara så inne i den moderata språkförvanskningsskampanjen att han tror att allting bara handlar om ”ord och begrepp”. Det gör det inte. Det finns en verklighet också som inte alltid låter sig målas över av fina, nya ord eller begrepp. I denna verklighet behandlas sjuka människor väldigt illa idag och mår mycket dåligt på grund av detta. Det har inte med några ”begrepp” att göra, utan med lagar och förordningar som bestämmer hur de sjuka har det. Världen är inte bara en samling berättelser, som somliga försöker få oss att tro idag. Det finns fakta också.
/Kerstin
Länkar:
1) Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson vägrar att följa riksdagsbeslut.
1) Ulf Kristersson kan avsättas, AB
2) M-höjdare backar om rösträtt, SvD 24/10 2011 eller här om länken ovan inte fungerar
2) ”Arkelsten förfalskar historien”, DN 24/10 2011
2) “M-program är en historieförfalskning”, DN 24/10 20112)
3) - Arkelsten inte den enda som inte kan sitt partis historia, Motvallsbloggen 25/10 2011
Rekommenderas också:
- Sjukförsäkringsfiaskot är större än Kristersson. Ett Hjärta Rött 21/12 2012
21/02 18:48 at 18:48
Det är samma figur som använde sig av tumskruvsmetoder och fick en 70 kvm lägenhet i centrala Stockholm. En maktfullkomlig figur som tycker att han står över lagen – det är moderaterna i nötskal.
Ulf äter får – vari ligger nyheten?
21/02 19:41 at 19:41
Ulf:
Jo, hans demokratisyn och inställning till jämlikhetsidén verkar ju inte speciellt välutvecklade.
22/02 00:10 at 00:10
Ett rödgrönt initiativ till att begära misstroendeomröstning är tydligen omöjligt för då skulle de rödgröna bli beskyllda för att sitta i knät på SD.
SD har ju mumlat om att de kanske kommer att stödja ett sådant initiativ och även om de ändrar sig så anses risken är för stor därför att SD får ”uppmärksamhet”.
Vi har nu en regering som med vår krigsmakt och flygvapen stöder den arabiska varianten av demokratisering, som t ex i Libyen, så de ger sig väl inte förrän vi får se huvuden och avhuggna kroppsdelar rulla även på våra torg. Eller, som mera oskyldiga upptåg, att alla övervintrade kommunister får stenas och piskas till döds som otrogna ”demokrater”.
Även Kung Carl Gustaf hyllar ju framgångarna för den arabiska demokrativarianten och delar här ut förtjänsttecknet ”Bronsvargen” till kung Abdullah.
http://svt.se/2.22620/1.2716854/gnissel_mellan_hovet_och_ud
Jenny Nordberg skriver i SvD att ”Demokrati är inte det bästa för Grekland just nu. Att de får ordning på skulderna är bättre.”
– Läsarna antas därmed förstå att det finns något bättre än demokrati.
Just nu.
22/02 00:23 at 00:23
Erik H:
Jo. fascister ropar ju alltid efter en ”stark man” i kristider. Vad var det Naomi Klein skrev förresten – och hade helt fel i, enligt Johan Noberg m.fl.
22/02 09:31 at 09:31
Hur kommer han komma undan?
22/02 12:05 at 12:05
Skriften ”Det sovande folket” var rakt igenom kryptofascistisk och full av folkförakt. Så det är inte det minsta oväntat att demokratin monteras ned. Ledaren gjorde ju klart vad han tycker om folkviljan, ledaren berättade för oss att folket är till för samhället, samhället är inte till för folket.
22/02 20:40 at 20:40
Socialdemokraterna har ju verkligen längtat och ropat efter en stark man som kan dra upp dem ur träsket. Innebär det att socialdemokraterna är fascister – enligt logiken i andra kommentarer?
22/02 23:03 at 23:03
Jag tycker vi bör vara varsamma med orden ibland. Inte tala om fascism här. Detta är klassiskt partipolitiskt rävspel och taktik. Vi bör vara relativt tillfreds med att vi trots allt har en folkvald regering och inte en av EU ditsatt byråkrat.
Vart fjärde år väljer vi parti. Mellan valen kan vi tjabba på bloggar och andra sociala medier. Vi slipper ränna i trappor och dela ut flygblad som jag fick göra i min ungdom.
Vi bör också vara tacksamma att vi inte är greker i Grekland. De har det inte lätt just nu. Ska bli spännande att se hur landet kommer att styras efter valen i april. Det blir en riktig rysare.
Där, om någonstans, finns överhängande risk för statskupp. Inte här.
22/02 23:59 at 23:59
Om riksdagen beslutar något, då ska regeringen också rätta sig efter det. Annars kan vi lika gärna strunta i att hålla oss med en riksdag och nöja oss med en regering.
Men du har säkert rätt i att det delvis, inte minst från oppositionen, handlar om rävspel. Struntar regeringen, eller en minister i vad riksdagen beslutar så ska riksdagen begära misstroendeomröstning. Gör den inte det ska den inte besluta något som regeringen inte bryr sig om. Den här regeringen är en minoritetsregering och en sådan måste lära sig att förhandla med de andra riksdagspartierna. Det har S gjort nästan alla år man satt i regering men Moderater har ingen tradition att förhandla och Alliansregeringen visar klart att den inte har lust att göra det, inte ens vad gäller viktiga beslut som påverkar landet för lång tid framöver. Den rusar stad bara.
Sen tycker jag rent allmänt inte att vi kan vara tacksamma för att vi inte har det som i Grekland. Istället borde vi protestera mot vad man gör mot Grekland idag, och vad vår egen regering är med och gör mot detta land. Det EU gör mot Grekland kan man snart börja göra mot fler länder och vad säger att Sverige är för all framtid skonat? EU är helt enkelt en ruskig organisation. Det visar den allt tydligare.
Bara detta att man i en union, som påstår sig vara en union för fred, börjar förtala befolkningen i en av medlemsstaterna i denna union, och hetsa folk mot grekerna, de är lata, de är ohederliga de är korrumperade etc, visar att EU är en snuskig organisation. Om man tycker det så borde Grekland aldrig ha fått medlemsskap i EU.
Sen behöver man bara öppna ögonen och se sig omkring så blir man varse hur just precis fascismen kommer smygande, lite varstans i Västvärlden. Vi ser vad som händer i Ungern nu ex. Vi har sett USA stifta lagar som säger att amerikansk militär får fängsla och hålla folk inlåsta hur länge man vill utan att de får en chans i en rättegång. Detta är fascism. Vi ser hur man i USA arbetar för att få fram vapen som kan användas mot den egna befolkningen, som förlamar folk en tid etc.Vi ser hur vi i Sverige får alltfler otrevliga lagar som vi tidigare bara sett i just fascistiska stater, som tillstånd för militär att skjuta på svenska medborgare, och nu att använda tårgas mot dem.
Vad tror du att allt detta är förstadier eller förberedelser för?
Tomas:
Nej, att ett parti vill ha en stark man som partiledare är inte fascism. Det blir det först då man ropar efter en sådan som ska styra hela landet, istället för riksdag och en vald regering.
23/02 18:54 at 18:54
Kerstin – visst, jag har skrivit det många gånger här på din utmärkta blogg: Det kommer att bli värre! Jag har tidigare även förklarat att jag faktiskt är tacksam för att ha fått uppleva Sverige när det var som bäst. Våra barn och barnbarn tror jag inte kommer att få det lika lätt som jag och mina generationskamrater.
Se gärna Ingrid Samuelssons dokumentär ”Så går en dag i Linnaryd” från 1962. Finns på SVT Play! Den gjordes 1962 och skildrar ett litet småländskt samhälle. Starka minnen återkommer när man ser dokumentären. Då var allt begripligt och förhållandesvis enkelt. Alla tycktes ha en plats i gemenskapen. Framtidsoptimismen flödade.
Se den innan den är väck!