Ingen påverkas någonsin av vad de ser eller hör – eller?
Ingen påverkas någonsin av vad de ser eller hör, ljuder den moderna ”berättelsen” så fort någon hävdar att ungdomar, eller folk i allmänhet, påverkas negativt av somligt som skrivs i tidningar och som kan ses på nätet eller på TV. Men ”berättelsen” ifråga tycks inte stämma, inte bara därför att vi alla påverkas hela tiden, vilket är typiskt mänskligt, utan också för att det då och då kommer fram att folk direkt har inspirerats till bestialiteter av vad de läser och ser.
I en artikel i AB får vi nämligen läsa om hur skolskytten i Finland såg upp till och beundrade pojkarna som anställde en skolmassaker i Columbine och i dagens DN kan vi läsa att:
Två elever, en 16 och en 17 år, på Enskede Gårds gymnasium sitter anhållna efter att skolans rektor har hotats till livet. ”De här två pojkarna är tydligt inspirerade av händelserna i Finland”, säger rektor Rolf Öden till DN.se.
DE TVÅ GREPS och anhölls av polis på fredagsförmiddagen. Hur hoten framförts vill Rolf Öden inte kommentera. Men han säger att det som hänt kan knytas till onsdagens dödsskjutningar på skolan i finska Jokela, och att de två tydligt fascinerats av vapen och händelserna i Columbine i april 1999.
Den moderna ”berättelsen” om verkligheten förefaller således vara behäftad med vissa defekter, i varje fall om man tror att det inte bara finns ”berättelser” utan även en faktisk verklighet därute, som vi måste förhålla oss sig till för att överleva och som inga ”berättelser” kan trolla bort.
Länk:
– Pojkar anhållna efter mordhot mot rektor, DN
– Skolpojkar anhållna, AB
– Drömmen – bli mördare, AB
09/11 19:15 at 19:15
[…] Bloggat: Motvallsbloggen […]
09/11 22:56 at 22:56
Ja, Kerstin du har rätt. Om människor inte påverkas, varför all denna reklam inte bara i TV, utan i all annan media.
Den intensiva cigarettrökning som spred sig över världen efter WWI och ännu mer efter WWII anses ju till stor del bero på lanseringen i Holywoodfilmerna. Skådespelarna rökte gratis och fick ideligen tända cigaretter.
Bara som ett exempel. Och SEDEN som det tycks ha blivit att sparka på den redan fallne har kommit från film och video på motsvarande sätt.
Men å andra sidan kan man inte bekämpa det med förbud. Det är kontraproduktivt. Liksom när det gäller fascistiseringen måste det ske genom upplysning, goda exempel, bestämt uppträdande av polis, föräldrar, socialtjänst. Ingen falsk liberalism.
Vad tycker andra här som bryr sig?
10/11 01:28 at 01:28
Sixten Andreasson:
Nej, förvisso är jag inte ute efter förbud, däremot vill jag se mer information och utbildning om hur vi påverkas, för att människor ska bli mer medvetna om hur olika makthavare, liksom kommersiella företag försöker manipulera oss. Men istället matas vi ständigt med ”sanningen” att vi inte alls låter oss påverkas.
Första steget mot en sådan utbildning, eller information om saken, måste ju vara att man erkänner det uppenbara, att vi påverkas av det mesta vi erfar, även om vi i många fall påverkas olika.
Det påstås alltid att det inte finns några vetenskapliga belägg för att människor påverkas av att titta på våld exempelvis. För det första måste man avsätta pengar till sådan forskning för att få reda på hur det förhåller sig här, för det andra så har jag för mig att somlig forskning redan har visat på sådan påverkan.
Jag minns inte var denna forskning gjordes, eller av vem, men jag minns att jag läste om ett experiment med barn, när jag studerade psykologi (eller möjligen sociologi, för evigheter sedan). Man lät förskolbarn se på filmer om föräldrar och barn. En grupp fick se snälla föräldrar, en annan fick se elaka föräldrar som slog sina barn. Sedan lät man barnen leka med dockor. Då visade det sig att de barn som sett elaka föräldrar upprepade precis vad de hade sett mot dockorna, och smiskade dem, medan barn som hade sett snälla föräldrar var snälla mot sina dockor. Det var ett ganska bra exempel på hur barn påverkas av att se våld. Sedan förstår jag att man inte gör sådan forskning idag, för den är ju minst sagt etiskt tvivelaktig. Men det finns ju andra sätt.
Och du pekar ju på reklamen. Där testar reklammakare sin reklam på referensgrupper, för att se vilka slogans, vilka sätt att presenter varor på som påverkar referensgruppen mest. Så visst har man visat att människor påverkas av filmer etc. Det vore ju underligt om alla människor vore immuna mot påverkan i våldsam riktning, när de är så påverkbara i alla andra sammanhang.