Tillägg till det förra inlägget eller: Skäms borgarna inte?
Fick en länk i kommentaren till det förra inlägget om Bush som vår nye Hitler, till den amerikanska bloggen Political Waves som jag rekommenderar (trots att bloggaren förefaller vara republikan). Det värmer när man inser att många amerikaner är förtvivlade över vad deras regering gör, men somligt av det som bloggaren skriver skrämmer också, som när hon berättar om människor som ”vill protestera”, men som är livrädda för att göra det, för vad det kan innebära för dem att hamna på svarta listan (inlägget: American Tears, scrolla ner lite på bloggen).
Så fria känner sig alltså en hel del amerikaner idag, vilket är på pricken många tyskars situation under trettiotalet. Ska en stat där medborgarna känner på det sättet vara något att se upp till och beundra? Jag skulle skämmas ögonen ur mig om jag vore Carl Bildt med beundraranhang, som inte bara beundrar Bush m anhang, utan som dessutom agerar medlöpare och knähundar åt dem och ännu värre: Gör alla oss svenskar medskyldiga till det elände som USA skapar runtom i världen.
23/10 19:06 at 19:06
Kul att du uppskattade länken till ”Political waves”. Men när jag läste det där om att bloggaren förefaller vara republikan. Varför i hela friden tror du det???
Hur som helst, jag kan tipsa om en blogg till, http://www.psychosound.com av en ”Civil rights attorney” som heter Steve Bergstein. Jag har inte läst så mycket på den, men han är starkt kritisk mot Bush-regimen utifrån sin yrkesroll.
Så måste jag få säga att blotta det faktum att dessa bloggar får finnas, visar att USA, trots dess brister och den nuvarande regimen, inte är en diktaturstat ändå. Hade det varit så hade ju bloggarna säkerligen varit förbjudna. Man kan ju jämföra med Kina och Burma, som censurerar Internet. Sedan kan man ju tycka vad man vill om Bush & Co. Och det gör ju folk också. Han har ju fallit som en sten i popularitet sedan fiaskot i Irak. Man får hoppas att amerikanerna inte väljer en Bush-kopia nästa år. Troligen är väl vilken demokrat-kandidat som helst bättre. Bara det nu inte blir som sist, att den kandidat som får flest röster ändå inte förklaras vinnare, p g a det underliga valsystemet. Och att valdeltagande blir högre. Och valsedlarna mindre konstiga. Ja ”världens största demokrati” har ändå en del brister…
23/10 22:09 at 22:09
Susanne L-A:
Jag kan ha missförstått, men tyckte att författaren/bloggaren (inte ens säker på att det är samma person) nämner att hon/han inte röstade på Clinton, vilket jag tolkade som att personen inte var demokrat, men det kan ju ha betytt något annat. Egentligen spelar det ingen roll, det skrivna är intressant och viktigt.
Sedan ska man också ha klart för sig att dagens styrande vet precis hur de ska ”sätta demokratin ur spel” utan att ta till storsläggan, som Hitler och Stalin gjorde. Det spelar ingen roll att några kommer fram med avvikande åsikter, det räcker att man behärskar de stora medierna så kan man lura väldigt många, och det handlar hela tiden om en liten grupp av ”veliga” väljare, som avgör valen i slutänden.
Skulle någon/några grupper hota makten allvarligt, är jag inte säker på att den/de skulle kunna fortsätta att mobilisera människor. Men där kommer vi inte att hamna idag. Majoriteten av alla människor är inte tillräckligt intresserade och inte tillräckligt insatta för att verkligen utgöra något hot.
Har man exempelvis, som just den nämnde bloggaren omvittnar, fått kritiska människor att tystna för att man sätter upp sådana på svarta listor, så har man kommit en lång bit på väg, och jag gissar att det räcker med detta idag. Det hade säkert räckt även för Hitler och Stalin, men de var så dumma, nå okunniga, att de inte insåg den saken.