Frihetsrörelserna, dagens politik och om att man inte tänker på hur gammal man är
Det är ju så att när man, som jag, har varit med i nära 70 år (nå jag är bara 68) och dessutom har varit politiskt intresserad sedan man var 15 år, så har man upplevt en del och kommer ihåg ganska mycket av det som hänt på den politiska arenan de senaste 50 åren. Det är ett halvt århundrade.
Tänker jag mig tillbaka till min egen ungdom så visst, jag läste om första världskriget och hur det var, men det kändes som om det utspelade sig i en annan tidsålder, som om det definitivt var urhistoria och låg så långt tillbaka i tiden att det inte var av annat än historiskt värde – och knappt det. Visserligen föddes även mina föräldrar efter första världskrigets slut, men de upplevde båda depressionen under 30-talet och berättade ju en hel del om sin barn- och ungdom, hur det var då, liksom de berättade om andra världskriget. Eftersom min pappa var mycket intresserad av krigs-och militärhistoria, som även jag blev av det skälet, kom jag att leva med andra världskriget som liten. Så även om detta krig slutade när jag bara var 1 år gammal känns det ändå som om jag upplevde det. De här perioderna blev ganska levande för mig genom deras berättelser, liksom fattigdomen på 30-talet och ett samhälle som få unga människor idag kan föreställa sig, än mindre kan de förställa sig att det kan bli så igen, vilket faktiskt är på gång.
Idag, när jag tänker tillbaka, inser jag ju att första världskriget slutade bara 26 år innan jag föddes och det inte alls var så lång tid som jag tyckte då. Min mormor och morfar föddes omkring 1875. De var alltså 44 år när detta krig bröt ut ute i Europa. Och nu tycker jag själv att det inte var speciellt länge sen Kennedy blev mördad, 1963, fast det snart är 50 år sen och som de flesta som var med då, minns jag precis när och hur jag fick budet om de tragiska skotten. Sak samma med kuppen i Chile mot Allende, som kändes som en stor tragedi, liksom de militärkupper vi såg i andra stater i Sydamerika. Tänker jag till, och det är inte alltid man gör det vad gäller den här saken, inser jag att för dem som idag är strax under de 40 är dessa händelser så avlägsna att de verkar lika stenålders för dem som jag tyckte att första världskriget var då jag var yngre.
Det är alltså lätt, när man sitter härhemma och bloggar, att inte tänka på att dagens unga människor, de som är under 40 år, ja till och med under 50, inte rimligtvis har något levande och medvetet minne av exempelvis Vietnamkriget. För många av dem, och i synnerhet eftersom man inte skriver eller talar så mycket om denna historia numer, är säkert befrielserörelserna i kolonierna i Asien och Afrika, och kampen för politiskt oberoende från kolonialmakterna, troligen helt okända företeelser. För dem har de afrikanska och asiatiska staterna alltid varit självständiga. Detta innebär naturligtvis att de bedömer det som händer idag på den internationella politiska scenen på ett helt annat sätt vi som har ett halvt århundrade i levande minne och som börjar tycka att 50 år inte är en speciellt lång tid.
För mig är det som händer idag, med USA:s krig, där Sverige också till min oerhörda sorg, deltar numer, bara en fortsättning på dessa krig men idag handlar det om att veva historien baklänges, om att USA, Storbritannien och Frankrike försöker återkolonialisera de stater som blev självständiga under kvartseklet efter andra världskrigets slut. Men även 30-talets fattigdom förefaller ex. IMF (vilket i praktiken är USA) fast beslutet att återinföra igen.
Jag kom att tänka på det här idag, sedan jag hade lyssnat till Björn Kumm på OBS Kulturkvarten på eftermiddagen, där han tar upp den här historien, som alltså är min generations politiska skeenden, och gör det på ett mycket bra sätt. Vi som var med minns det mesta av det han talar om och för oss, som sagt, utgör den här historien en viktig bakgrund till det som händer idag.
Den som är intresserad av 1900-talets internationella historia men inte känner till den speciellt väl borde finna Kumms program mycket intressant. Det ger förstås ingen verkligt djupgående bild och analys av denna historia men en mycket bra övergripande sammanfattning: Björn Kumms text på Sveriges Radios hemsida.
Den som vill läsa något nytt om ett av dessa återkolonialiseringsprojekt, nämligen om Libyen, kan göra det på StAns blogg; Utländsk invasion av Libyen förestående?
/Kerstin
Länk:
- Historien bakom dagens upphetsade rubriker, SR OBS Kulturkvarten 13/1 2012
14/01 15:04 at 15:04
Om man som jag tillhör 68-generationen (18 år 1968) är man väl per definition alltid ung???
Nå, det var en annan värld då, och ännu mer annan tidigare. Min mor föddes 1912. Under hennes tid hann Montenegro både försvinna och återuppstå. ”Vart tog Montenegro vägen?” frågade hon mig en gång när hon mindes sin barndoms geografilektioner. Hon mindes sin snälla mormor, född 1842. Längre bort i tiden är det inte, men tidens innehåll … Det pratas om radikal ungdom, men för att verkligen kunna förstå att saker kan vara annorlunda bör man nog ha varit med lite längre.
14/01 16:34 at 16:34
Björn Nilsson:
Det var just det jag tänkte på, att de som är unga idag lever i en helt annan värld än vi gör, deras nu, deras verklighet är mycket kortare. Jag har en känsla av att mycket av vad jag skriver därför är begripligt endast för andra gamla stötar.
14/01 17:02 at 17:02
Jag är en sån där stöt.. och minns det mesta mycket väl. Det har slagit mig att trots alla möjligheter som finns via olika media att ta reda på vad som hänt bakåt, så tycks händelserna inte göra nåt större intryck på dagens skolungdom.
Händelserna måste nog som sagt ligga närmare i tid för att man ska få en ”känsla” för det. Där ligger också faran med det; Att upprepa samma misstag!
Överhuvudtaget verkar inte mänskligheten bli särskilt mycket klokare!
14/01 20:11 at 20:11
Hej
Jag hörde också Björn Kumm när jag satt i bilen igår. Det var ett ovanligt bra inlägg för att komma från SR. Hans slut där han kommenterar stater ( Sverige?) som lätt anpassar sig till USA:s världsordning var fint.
Lars Jansson Uppsala
15/01 03:09 at 03:09
Lars Jansson:
OBS är väl det bästa programmet de har. Jag har undrat länge hur länge Alliansen tillåter programmet att fortsätta.
22/01 22:06 at 22:06
”Om man som jag tillhör 68-generationen (18 år 1968) är man väl per definition alltid ung???”
ja, tragiskt nog så är det så, 68 är generationen som aldrig blev vuxen, detta är knappast något positivt.
Själv är jag född på 70-talet, jag är alltså barn till 68-generationen, har växt upp med kommunistiska lärare i grundskola, kommunistisk barnlitteratur, barnprogram på TV, osv. Sen när man blir tonåring, och senare vuxen, så vägrar 68-generationen att se att vi kan vara radikala, fria, progressiva, osv. allt detta har ju 68 patent på, bara de räknas för all framtid, de var bäst och förblir bäst för all evighet … och på universitetet säger lärarna och forskarna att allt var bättre förr, att ingen tanke har tänkts bättre sen 1968 … klart man blir förbannad, klart det känns mossigt som fan med dessa självgoda stofiler …
22/01 23:53 at 23:53
Andreas:
Tills du råkar illa ut eller blir äldre, för då kommer endera eftertanken eller klokheten ifatt dig.
23/01 00:28 at 00:28
Varför ska jag drabbas av eftertanke och klokhet när 68-generationen verkar vara opåverkade av dylikt trots att de kommit till ålderdomens höst?
Ärligt talat, visst har du rätt, liksom andra här, att yngre generationer inte kan förstå vad ni pratar om. Vi har inte egna upplevelser av vad som hänt för länge sedan, och vi har inte heller samma värderingar.
för oss är det helt omöjligt att förstå att ungdomar på 70-talet rökte hasch och såg haschrökande som en positiv politisk handling, och att de hyllade alllehanda grymma kommunistiska diktaturer och ville störta västerlandets demokratiska samhällen … än mer absurt är det att så många av dessa, numera pensionärer, fortfarande är oerhört stolta över detta.
Min generation ser knasiga ”hasch-tomtar” när någon säger 68 …
23/01 14:26 at 14:26
Andreas:
Och du strör omdömen omkring dig som du inte har minsta grund för, både om mig och om hur det var före din tid.
Först om mig:
1) Jag har aldrig rökt hash, inte ett enda bloss, och aldrig försvarat sådant bruk.
2) Jag har aldrig hyllat någon kommunistisk diktatur, någonstans, inte en enda.
Sen om alla andra:
3) Detsamma gäller den överväldigande majoriteten av min generation. De där ”68-nissarna” du talar om var små men högljudda och i media dominerande vänstergrupper på universiteten, men inte ens där var de representativa för majoriteten. Dessa vänstergrupper kivades dessutom inbördes och kom inte överens om någonting.
Jag tyckte då, såväl som nu, illa om förryck. Jag tyckte då, som nu, att alla människar är lika mycket värda och att vi ska ha ett någotsånär (observera ordet ”någotsånär” här) jämlikt samhälle med kollektivt ansvar för dem som blir sjuka, gamla och att de som är unga ska ges samma chanser i livet – allihop och oavsett föräldrarnas förmögenhet eller brist på sådan.
Kort sagt, jag blev socialdmokrat på vänsterkanten för jag kunde aldrig förmå mig att bli eller kalla mig kommunist ex, just för att jag visste hur det såg ut i de flesta stater som försökt utveckla kommunismen. Jag hade endast förakt till övers för bokstavsvänstern käbblande på den tiden. Ser mer försonande på dem idag, och somligt de faktiskt gjorde trots deras omogna grälande.
Jag tycker egentligen att det är bedrövligt att jag ska behöva klargöra detta i snart sagt vartenda inlägg jag gör, för att unga skribenter envisas med att skicka in mig i en kategori som jag inte tillhör, och som jag, i likhet med den överväldigande majoriteten av svenska folket aldrig ingått i. Får väl skriva en stående sida och hänvisa till/länka till i varje inlägg.
Diskutera gärna inläggen och sakfrågorna, men avstå från att beskylla mig för sådant jag aldrig gjort, aldrig tänkt och aldrig tyckt. Det väcker bara mitt förakt.
23/01 17:03 at 17:03
jag har inte beskylld dig för någonting, du var väl inte ens 68 då det begav sig? jag pratar generellt om 68 (och instämmer dessutom i din nyansering på punkt 3 ovan). Om man ska vara pretentiös så försökte jag fånga 68 essensen, dess innersta väsen, idealtyp om du så vill, d.v.s. att renodla en aspekt, men ska vi verkligen vara så pretentiösa? Det är mer en karikatyr jag gör, d.v.s. medvetet överdrivet något för att få sig ett gott skratt, typisk för den ironiska generation jag tillhör… och framförallt så beskriver jag hur yngre generationer UPPFATTAR som 68, vilket ju inte är samma sak som att det var så det var, rent objektivt, på stenåldern uppfattningar är ju ofta fördomsfulla och säger en he del om både betraktaren och det som betraktas … coh sådant är just det som gör att det är en avgrund mellan 68 och hur yngre generationer förstår och värderar den värld vi lever i, och det är väl precis samma slutsats som du också drar? trots att du inte var 68 år 1968, utan har blivit 68-lik i ditt sätt att tänka och värdera någon gång senare i livet …
Om Andreas:
1) han har rökt hasch, flera gånger till och med
2) han har aldrig hyllat någon kommunistisk diktatur
3) han sympatiserar starkt med Kjell Höglund, progg-sångaren, och hans individualistiska reflektiva hållning till den 68-rörelse han var en apart del av ..
4) han har intresserat sig för beat-rörelsen, som en föregångare till vad som sedan blev hippie, 68, osv. (det var en mkt bra dokumentär om William S. Burroughs på TV för några dagar sedan) och Andreas har ofta beklagat sig över varför vänsterrörelsen i USA var så mkt mer frihetlig, d.v.s. vacker, medans anti-etablisemang vänster i Sverige, som ju var en socialistisk koncensuskultur, fick en väldigt auktoritärt kommunistiskt uttryck som jag avskyr starkt, det finns inget ondare än sådana som Jan Myrdals, hans värderingar och de handlingar han försvarar … och i viss mån är väldigt många inom vänstern medskyldiga, eftersom de så sällan tar avstånd från vänsterfascismens teori och praktik … men du kerstin verkar vara en humanistisk socialdemokrat till vänster som givetvis inte sympatiserar med Myrdal o/c inom avgrundsvänstern …
23/01 17:42 at 17:42
Andreas:
Nä, jag var förstås inte 68 då. Det fyllde jag i lördags, så där har du rätt.
Däremot var jag med under 68-rörelsen och ägnade, åren efter kårhusockupationen, otaliga kvällar under min studietid vid universitetet åt politiska diskussioner med medlemmar i alla de där bokstavskombinationerna på vänsterkanten.
Mitt engagemang då och drygt ett tiotal följande år, handlade om miljöproblemen och miljörörelsen, som jag försökte få vänstern att begripa – utan att lyckas.
Jag var med och betalade in en slant till startandet av FIB-Kulturfront, prenumererade några år med tröttnade snart, bl.a. på grund av Myrdals skriverier och fann dem tråkiga och ganska mycket vid sidan av.
Och det gäller fortfarande, att vänstersekteristerna vid den tiden var en liten men väl hörd grupp. Varför tror du annars att de borgerliga vann valen 1976 och 1979?
Sen kan jag väl säga att jag nog är mer vänster idag än jag var då, eftersom jag tycker att vänsterperspektivet verkligen behövs idag, då eliterna för ett tämligen oförblommerat klasskrig mot de sämre ställda i samhället och då man tar ifrån många drabbade människor deras ekonomiska trygghet, ja då samhället blivit alldeles för egoistiskt. När barnfattigdomen ökar i landet blir jag förtvivlad – och betänk att det är nästa generation som ska stötta din generation när ni blir gamla, och börjar drabbas av diverse problem.