Lite mer om USA:s "ärorika" inblandningar
I dagens Aftonblad skriver Maj Wechselman om folkmordet i Indonesien på 60-talet, där USA, som vanligt, hade sitt finger med i spelet, inte som man skulle tro (om man vore USA-kramare) för demokrati och vanliga människors frihet utan för det amerikanska och internationella kapitalets frihet att exploatera hela världens naturresurser, över miljontals människolik.
Säg det folkmord och den politiskt framkallade mänskliga katastrof under de senaste 75 åren efter andra världskriget, som USA inte målmedvetet drivit fram eller varit inblandat i, direkt eller indirekt? Det finns förstås (eller kanske) sådana exempel, men jag har svårt att komma på några just nu. Så du som har sådana exempel, kom med dem, så upprättar vi en lista över dem.
Länk:
Det glömda folkmordet, M Wechselman i Aftonbladet
26/07 18:56 at 18:56
Få se nu, förflyttar vi oss 75 år bakåt i tiden hamnar vi på år 1932. Folkmord och politiskt framkallade katastrofer som du tydligen inte kan minna dig är alltså, till exempel, Hitlers utrensningar, Mao, Stalin, Pol Pot. Eller menar du på fullt allvar att USA målmedvetet drivit framl alla dessa också?
Man kan vara USA-kritisk utan att vara blind för andra folkmord. Hade jag inte följt din blogg ett tag så hade jag trott det var ett utslag av okunskap, men det vet jag ju att det inte är. Det är något mycket hemskare.
26/07 19:21 at 19:21
Erik F:
Nå, min tanke var att tala om det som hänt efter andra världskriget så jag angav fel siffra, men räknar man 75 år tillbaka så är det ju riktigt, då har vi Hitlers illdåd och Stalins att räkna bort. Egentligen får vi väl räkna bort även de hemskheter som företagits av Kina, även om vi håller oss till perioden efter 1945.
Sedan har vi förstås problemen med var vi ska dra gränserna. För visst har vissa diktatorer avrättat folk och betett sig svinigt även utan att USA varit direkt inblandat, men landet och CIA har sina fingrar med i de flesta poltiska tragedier vi sett sedan andra världskriget.
Tillägg en halvtimme senare:
Vad gäller Pol Pots regim så var USA inblandat på flera olika sätt, så där kan man inte hävda USA:s totala oskuld.
se ex. Wikipedia, Svt, Aftonbladet
Det finns mer att hämta om den saken på nätet.
Har du följt min blogg en tid så vet du också att din sista anklagelse är grundlös.
28/07 11:01 at 11:01
Faktum är att sedan andra världskrigets slut är USA en stormakt som beter sig som en stormakt, precis som du påpekar Kerstin. Genom världshistorien har det funnits andra stormakter som också betett sig som sådana, t.ex. romarriket eller aztekerna. Det tycks alltid finnas något rike, styrt av maktlystna personer, som vill bestämma i världen. Just nu är det till stor del USA, även om det finns småpåvar lite här och var på vår jord.
Ändå tror jag att det för dagens stormakt inte är riktigt lika lätt att fara fram som det var t.ex. för romarna. Vi har i alla fall en liten motvikt i sammanslutningar som FN och framför allt i ett ökat informationsutbud som gör att det faktiskt finns de människor som reagerar mot övergrepp. Maj Wechselmann är en som reagerar och delar med sig av den information hon får fram. En beundrandsvärd och engagerad kvinna som jag själv haft förmånen att få prata med. Det hon säger i slutet av sin artikel i Aftonbladet är enormt viktigt och handlar just om vår rätt till information om vad som händer så att vi kan reagera.
30/07 04:19 at 04:19
Susanne;
Det sorgliga är bara att samtidigt som man idag kan påvisa lögner och svek från politikernas sida på ett sätt som man inte kunde förr, så kan propagandan verka så mycket effektivare. De allra flesta informerar sig inte utöver vad de etablerade informationskällorna säger och dem behärskar maktetablissemanget.
30/07 15:24 at 15:24
Informationssamhället vi lever i är förstås både av ondo och godo, men jag tror ändå att vi har möjligheter nu som man inte hade förr, t.ex. genom att utbildningsnivån är så mycket högre och gör att fler kan ta till sig information. Detta gäller förstås inte överallt i världen, även om jag anser att alla länder är på väg mot ett samhälle där fler har tillgång till de basala behoven, sett under en längre period. Trots att den nuvarande stormakten gör allt den kan för att så inte ska vara fallet.