Bostadsregelering ger inte automatiskt bostadsbrist
Har surfat runt lite på bloggar som skrivit om förslaget att införa rena marknadshyror och finner att liberala och konservativa bloggare är helt övertygade om att hyresreglering alltid leder till bostadsbrist – därför har vi bostadsbrist (fast troligen mest i de överhettade storstadsområdena).
Detta är struntprat. I början av 90-talet, under den förra borgerliga regeringens tid, och då den katastrofala ekonomiska politiken hade lett till en enorm utslagning av företag och en arbetslöshet som inte skådats i landet sedan 1930-talet, då rådde minsann inte bostadsbrist, trots hyresreglering. Tvärtom. Det var överskott på bostäder i många kommuner för folk som behövde bostäder hade inte råd att hyra sådana. Följaktligen rev somliga kommuner bra och moderna bostadshus. Det blev billigare att riva än att hyra ut under driftskostnaderna, alltmedan en massa människor, framför allt unga sådana, som ville flytta hemifrån, satt kvar hemma hos mamma långt upp i åldrarna (s.k. mambos, som blev ett problem då) för att de inte hade råd till eget boende.
Brist på efterfrågan är, som bekant, inte detsamma som brist på behov. Men visst, om färre har råd att bo, då blir det förstås fler lägenheter över till dem som har pengar, som därigenom upplever att det inte föreligger bostadsbrist. Ett genialt sätt att trolla bort verkligheten, att få den att se snyggare ut än den är och att fungera smidigare – för de rika och välbärgade. De andra, de som har behoven men inte pengarna, ja dem kan man ju högaktningsfullt strunta i. Deras småsummor kan man istället överlåta åt en annan marknad, åt husvagnsparkägare eller hyresockrare att ta hand om, de där som hyr ut en säng i ett rum med många boende, för alldeles för höga summor med hänsyn taget till vad hyresgästen får.
Tillägg 5/7 2007 kl. 14.00:
Naturligtvis kom en del, som kommenterat detta inlägg, att hävda att fri prissättning alltid är bättre än att ha regleringar och många tycks tro att med ett sådant system får vi den bästa av alla världar. På detta kom sedan Björn på Klixblogg med ett mycket viktigt påpekande som jag vill återge här och direkt under mitt inlägg:
Björn säger:
05/07 11:41 at 11:41 e
Det bortses från en hel del faktiska omständigheter när hyresregleringen diskuteras. Det är ju inte så att om man fick ta ut skyhöga hyror i Stockholms innerstad så kunde man sänka i Hällefors. Teorin bygger på att det skulle vara en och samma fastighetsägare i hela landet. Oavsett hyrorna där efterfrågan är stor så måste fastighetsägarna i avfolkningorter få kostnadstäckning för sin förvaltning. Det är väl ingen som tror att de bolag som skulle gör storkovan i Stockholm skulle skicka över pengar för att täcka förluster i något annat bolag?
Man bortser också att husen faktiskt står där de står. Det fungerar inte som med bilar att om det är efterfrågan och brist i Skövde men överskott i Flen, så lastar man på bilar i Flen och säljer i Skövde och får balans. Dessutom bortser man ifrån att bostäder är en mycket långsiktig investering med lång avskrivningstid, vilket ger en stor försiktighet och därmed tröghet i systemet. Man tycker helt enkelt att det känns tryggare med en viss brist på marknaden eftersom man då garanteras att få sitt bestånd uthyrt och även håller en press på prisnivån.
Till detta kan bara sägas att hyreshusägare inte ens, över någon lägre tid, skulle skicka över vinster på hus i en del av Stockholm till förluster på hus i en annan del av samma stad inom sitt eget bolag.
01/07 12:22 at 12:22
Självklart leder inte hyresreglering per automatik till bostadsbrist, men den leder per automatik till en större obalans i tillgång och efterfrågan och eftersom befolkningen för det mesta (turligt nog) växer så leder den obalansen oftast till bostadsbrist.
Det är den här obalansen (som är ekonomiskt osund) som är det främsta skälet till att avvisa hyresreglering.
Du skriver: ”Det var överskott på bostäder i många kommuner för folk som behövde bostäder hade inte råd att hyra sådana.” Det är intressant. Slår det dig inte att om det inte funnits nån hyresreglering då så hade hyrorna kunnat sänkas?
Vidare skriver du: ”Men visst, om färre har råd att bo, då blir det förstås fler lägenheter över till dem som har pengar…” De rika är en liten grupp. Det är vi, resten av befolkningen, som de flesta byggbolag är beroende av. Vi är en attraktiv kundgrupp. Men på grund av den totalt korrumperande bostadspolitiken har kostnadsläget konserverats på en hög nivå. De självreglerande funktionerna som finns på en fri marknad är satta ur spel.
01/07 13:20 at 13:20
S tar på sig ansvar för 90-talskrisen
http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,47004,00.html
Erik Åsbrink talar klarspråk om upptakten till finanskrisen
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=678&a=504130
01/07 13:46 at 13:46
Nej, hyresreglering leder inte alltid till bostadsbrist. Reglerar man hyran över marknadspris uppkommer ett överskott vilket i sin tur kan leda till att kommuner river lägenheter.
Alltså, hyresreglering kan leda till bostadsbrist samt bostadsöverskott. I sällsynta fall hittar regleringen priset där marknaden är i balans. Fast borde det inte vara enklare att låta marknaden sköta detta själv så slipper man garanterat bostadsrivningar eller bostadsbrist, korruption och köer?
01/07 13:50 at 13:50
Så här står det i nationalencyklopedin om prisregleringar:
”Nationalekonomisk teori och empiri visar att prisregleringar är en ineffektiv metod att påverka prisbildningen. Prisreglering medför att marknadsekonomins centrala uppgift att fördela resurser försvåras. Om det reglerade priset sätts lägre än det rådande marknadspriset medför detta brist på den prisreglerade varan och ger upphov till “köbildning”, vilket utgör grogrund för svarta och gråa marknader, där priset hamnar över det priskontrollerade priset.”
Stämmer rätt bra in på den svenska bostadsmarknaden, eller hur?
01/07 14:05 at 14:05
Robin Hood skriver:
“Nationalekonomisk teori och empiri visar att prisregleringar är en ineffektiv metod att påverka prisbildningen
Tror jag säkert, men min fråga är vilket system som fungerar bäst för att garantera alla ett anständigt boende :-).
01/07 14:21 at 14:21
Robin Hood (om kommentar 2 ovan):
Jodå, detta har jag hävdat under de år jag bloggat :-), kolla bakåt på bloggen, slutet på den här postningen ex, så om du riktar detta mot mig slår du in öppna dörrar.
Men saken är den att ingen borgerlig politiker invände eller föreslog något annat vid den tiden. De ytterst få klokare röster, som hördes, tystades ner eller beskrevs som galningar. Oppositionen vara bara helt förstummad av glädje vid den tiden, eftersom socialdemokraterna genomförde deras önskedröm i stort sett och jag kan inte erinra mig speciellt många borgerliga som protesterade och talade om hur fel man genomförde hela projektet, ja närmare bestämt kan jag inte erinra mig någon sådan och de få som påpekade att det här var galet förhånades, beskrevs som galningar i våra objektiva dagstidningar.
Och detta innebär att socialdemokraterna slutade föra socialdemokratisk politik vid den tiden, och började föra en nyliberal politik, precis vad jag hävdat hela tiden och anklagat socialdemokraterna för, samt envist hävdat att när unga människor tror att det är traditionell socialdemokratisk politik som kraschat, så har de fel, det är den nyliberala ekonomiska politiken som skapat ett helt annat än ett socialdemokratiskt samhälle med åtgärder för att se till att alla får del av samhällets resurser.
01/07 14:27 at 14:27
”Tror jag säkert, men min fråga är vilket system som fungerar bäst för att garantera alla ett anständigt boende”
Där har vi knäckfrågan, och att besvara den är inte enkelt. För det första hur definierar vi ett anständigt boende? Jag är inte ironisk, jag undrar verkligen det.
Vad som är ett anständigt boende borde rimligtvis variera över tid och rum. En generell regel är nog att boendet inte avsevärt avviker från det boende de flesta i ett visst land vid en viss tid har.
Eftersom min optimistiska tro är att i ett land med fri företagsamhet och sund konkurrens så kan de flesta klara av kostnaderna för sitt boende på egen hand. Det lilla fåtal som har ett hjälpbehov (under kortare eller längre tid), de ska också få det. Och då tänker jag mig inte det du tidigare nämnde, housing projects. Det blir ett sätt att stigmatisera och hålla kvar människor i utanförskap. (Uttjatat ord, men jag hittar inget bättre.) Det ser vi ju nu i det starkt segregerade boendet vi har. Vi har ju våra ”projects” här också.
01/07 14:50 at 14:50
Ulla Marianne:
Att tala om bästa sättet att åstadkomma detta klarar inte heller jag av, men däremot vet jag att det nyliberala systemet med fri konkurrens och frihet från statliga regleringar inte åstadkommer denna goda karamell. Det räcker inte med tro nämligen och man har testat modellen lite här och där och den har aldrig åstadkommit vad den påstås åstadkomma.
Och när ekonomer talar om att den fria konkurrensen alltid åstadkommer ”rätt priser” så är det ett cirkelresonemang. I grunden säger man bara att ”rätt priser” är det som åstadkomms när man har totalt fri konkurrens”. Så fort man blandar in människor och hur dessa lever i samhällen med fri och oreglera konkurrens, så visar det sig att stora delar av befolkningarna lämnas utanför, prisges åt fattigdom och elände med en sådan politik.
01/07 15:53 at 15:53
#5: ”vilket system som fungerar bäst för att garantera alla ett anständigt boende”
– Det finns inget sådant system.
Sen måste du skilja på form och finansiering. En fri marknad (form) är det bästa systemet för att svara mot behovet som finns. Därpå kan man lägga en social politik (som jag inte är förespråkare av), som hjälper hemlösa.
#6: Rent skitsnack, sossar har alltid drivit en finanspolitik, innan den borgerliga regeringen 92-94 ändrade den, som leder till hög inflation eftersom man trott att det håller nere arbetslösheten.
Milton Friedman vann Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne 1976 för att han bland annat visade att detta samband var falskt.
Liberaler förespråkar vanligtvis en penningpolitik som grundar sig i guldmyntfoten, dvs att exempelvis 100 kr alltid skall kunna växlas in mot en viss förutbestämd mängd guld hos staten. Då kan inte staten beskatta medborgarna genom att på falska grunder öka penningmängden, som främst drabbar vanliga löntagare genom sänkt reallön.
02/07 01:15 at 01:15
Robin Hood skriver:
Sen måste du skilja på form och finansiering. En fri marknad (form) är det bästa systemet för att svara mot behovet som finns.
Jo det är klart om man envisas med att alltid använda cirkeldefnitioner så stämmer det ju.
Så fortsätter Robin Hodd med att skriva:
Därpå kan man lägga en social politik (som jag inte är förespråkare av), som hjälper hemlösa.
Tycks mig som om du har valt hel fel signatur. Är den ett utslag av sjuk humor?
Och dessutom skrev han:
Milton Friedman vann Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne 1976
Visst, och Egas Moniz, som uppfann lobotomin, fick också Nobelpriset – ett riktigt sådant dessutom.
03/07 03:34 at 03:34
Ulla-Marianne, Robin-Hood, mfl:
Problemet med att hänvisa till frimarknadsmodeller när det gäller bostadsmarkanden är just: bostadsmarknaden är inte, och kan inte vara, en fri marknad.
Att Sverige skulle ha ghettos av de slag man finner i andra länder (även jämförbara industriländer) är sjukt okunnigt. Bara i USA bor ca 13 miljoner människor i trailers/mobile homes. De sociala svårigheter som finns i svenska problemområden är inte i närheten av vad man finner i t ex Frankrike.
Och våra problem beror på att vi har haft ojämförligt mycket större ambitioner med icke-selekterad flyktinginvandring större än i något annat industriland.
03/07 04:36 at 04:36
Chris:
Utveckla gärna dina synpunkter för jag kan inte säga att jag helt hänger med.
05/07 11:41 at 11:41
Det bortses från en hel del faktiska omständigheter när hyresregleringen diskuteras. Det är ju inte så att om man fick ta ut skyhöga hyror i Stockholms innerstad så kunde man sänka i Hällefors. Teorin bygger på att det skulle vara en och samma fastighetsägare i hela landet. Oavsett hyrorna där efterfrågan är stor så måste fastighetsägarna i avfolkningorter få kostnadstäckning för sin förvaltning. Det är väl ingen som tror att de bolag som skulle gör storkovan i Stockholm skulle skicka över pengar för att täcka förluster i något annat bolag?
Man bortser också att husen faktiskt står där de står. Det fungerar inte som med bilar att om det är efterfrågan och brist i Skövde men överskott i Flen, så lastar man på bilar i Flen och säljer i Skövde och får balans. Dessutom bortser man ifrån att bostäder är en mycket långsiktig investering med lång avskrivningstid, vilket ger en stor försiktighet och därmed tröghet i systemet. Man tycker helt enkelt att det känns tryggare med en viss brist på marknaden eftersom man då garanteras att få sitt bestånd uthyrt och även håller en press på prisnivån.
05/07 13:45 at 13:45
Björn:
Tack för den kommentaren. Det var ett mycket viktigt inlägg i diskussionen, och du har satt fingret på precis de faktorer som gör att det inte blir någon sådan där underbar och idealisk hyressituation bara hyresregleringarna tas bort.
Henrik Hansson (kommentar nr 3 ovan) skriver exempelvis:
Fast borde det inte vara enklare att låta marknaden sköta detta själv så slipper man garanterat bostadsrivningar eller bostadsbrist, korruption och köer?
Det slipper man förstås inte, eftersom privata hyreshusägare inte är mer intresserade av att driva hyreshus med förlust än kommuner som husägare är intresserad av att göra det, som ju Björn påvisar ovan.
För privata kapitalägare handlar det inte bara om att hyreshus eller företag ska gå ihop, de ska gå med maximal vinst. Bättre att tjäna mer pengar på att göra lite mindre, än samma summa med mer arbete, resonerar dagens kapitalägare.
Tycker de att de tjänar för dåligt på husen så kommer de att endera riva dem eller strunta i att underhålla dem, och hur det ser ut i det senare fallet efter en tid, ser vi i ex. USA, föregångslandet i de flesta verkligt dåliga hänséendena. Då får man snart verklig slum i Sverige, sådan vi ännu inte sett här och som de flesta svenskar nog inte ens kan föreställa sig.
19/01 16:13 at 16:13
Det är fascinerande hur grymt det här landet kan vara. Jag råkade få betalningsanmärkningar i en större kris i mitt liv vilket innebär att jag har rätt till första hand kontrakt. Jag hade tur som hittade 2nd hand boende – betalar tjuvhyra på 8.000 sek ! Alla myndigheter avvisar mig med motiveringen att jag förvärsarbetar och har anmälningar hos fogden.
Min kris fortsätter pga den osäkra situationen, depression och andra stressymptomer vilken gör att jag inte orkar att jobba längre, tjäna pengar. Vad väntar mig då? Var ska jag bo? Vem kan jag vända mig till i en sådan situation i det här landet?
Jag är en helt normal och duglig människa, men känner mig dömd till någon sorts inhuman avlivning.
19/01 16:15 at 16:15
Jag menar förstås att jag INTE har rätt till hyreskontrakt.