SSRI – inte så förträffliga som man påstått
Nu börjar de komma, rapporterna om att SSRI har sina baksidor också. Framgångssagan SSRI (framgång för läkemedelsföretagens kassor alltså, saga för resten av oss) har nu varat i snart tjugo år och därmed börjar avigsidorna bli så påtagliga att de inte längre går att bortförklara helt, precis som varit fallet med samtliga de nervmediciner som varit föregångare till SSRI, opium, amfetamin, barbiturater, Neurosedyn, bensodiazepiner m.fl. Alla har varit helt ofarliga i början, samtliga, utom SSRI-preparaten, är idag narkotikaklassade och med erkänt allvarliga biverkningar och följdproblem. Varje gång ett av psykiatrins nya undermedel visat sig inte vara så underbart som man sagt i början, har läkemedelsföretagen presenterat en ny ”totalt ofarlig , icke vanebildande medicin” med underbara, ja rent fantastiska egenskaper.
Så här säger man om SSRI-preparaten på Ekot idag, apropå att forskare har upptäckt att SSRI förstör skelettet:
Studierna visar att bentäthet i höften minskar betydligt mer för dem som tar antidepressiva mediciner än för dem som inte tar sådana preparat.
Men inte ska vi tro på det, eller vara oroliga inte:
Lennart Forslund på Läkemedelsverket säger till TT att biverkningarna ändå inte är så allvarliga att risken överväger nyttan eftersom depression i sig är en sjukdom som är dödlig.
Läkemedelsverket, som betalas av de läkemedelsföretag vars produkter de ska granska och godkänna, förklarar alltså, överraskande nog, att det där är ingenting att bry sig om, för tänk så många som räddas av SSRI.
Hur många är de som räddas – i verkligheten? Var finns de verkligt systematiska och vetenskapligt oantastliga rapporterna om den saken? Jag har läst det mesta jag kommit över om SSRI och benso de senaste 7 åren och inte hittat några sådana vetenskapliga rapporter, utförda av oberoende forskare.
Jag har ställt följande frågor tidigare:
Varför ökar antalet personer som sjukpensioneras pga depression när dessa förträffliga mediciner, SSRI, finns idag? Varför ökar självmorden igen, trots att det finns så fantastiska mediciner mot depression, SSRI? Varför ökar användandet av elchocker, trots att dessa underpreparat, SSRI, finns tillgängliga?
Se också mina tidigare inlägg om de här preparaten och om läkares slarviga förskrivning av sådana, klicka på Categories: Vård/omsorg t.h. på bloggen.
Länk:
– ”Antidepressiva medel ökar benskörhet”, Ekot kl. 01.00
– Antidepressiva kan ge benskörhet, DN
26/06 10:51 at 10:51
Det är med all säkerhet så att en av anledningarna till att äldre lätt bryter armar, ben och höfter är just benskörhet, som uppkommit pga olika läkemedel, inte minst antidepressiva läkemedel (SSRI). Av ett tiotal äldre som jag själv känner till, så ingår alltid minst ett nervlugnande medel (SSRI) i Apo-dos-påsen.
26/06 12:59 at 12:59
Benskörhet är vanligt bland kvinnor som brukar antidepressiva läkemedel. Själv känner jag till kvinnor i min ålder som äter antidepressiva och alla (fem) lider av artros och har brutit sig, armar och ben. Troligt att det finns ett samband. Kanske finns det även andra läkemedel som ger benskörhet.
27/06 08:14 at 08:14
Det upprepas hela tiden.
Nya mirakelmedicier uppfinns, så börjar rapporterna komma om olika biverkningar som man inte förutsett. Givetvis i det tysta till att börja med.
Patienterna är oftast de som får veta sist.
Sedan börjar det poppa upp nya studier som visar att medicinen även är bra för än det ena än det andra. Många studier görs av läkemedelsindustrin själva eller genom pengar från dem.
Sedan börjar marknadsföringen som kan gå till på olika sätt.
Många patientföreningar får bidrag från läkemedelsindustrin som gärna kommer och håller föredrag om läkemedlen som är på gång och så föds en efterfrågan.
Kvälls- och veckotidningar kan också ha artiklar i ämnet.
De flesta medicinska tidskrifter, inkl. Dagens Medicin, är fulla av läkemedelsannonser och givetvis påverkas vårdpersonal. De är fulla av bilder av tjusiga människor med något enstaka undantag t.ex. annonsen om neuroleptikan Risperdal.
Människor förstår inte att det kanske bara är 50% av biverkningarna som kommit fram när läkemedlet släpps till försäljning.
De tänker inte heller på att det är läkemedelsbolaget själv som skrivit texten till bipacksedeln.
Tar man ut samma läkemedel flera gånger måste man kolla datumet på bipacksedeln. Har det ändrats måste man läsa texten på nytt för då har det skett någon förändring.
Det här är givetvis saker som allmänheten borde upplysas om liksom att nyare mediciner inte per automatik är bättre, men definitivt dyrare och mindre utprovade.¨Likaså att receptfria på intet sätt är ofarliga.
27/06 08:25 at 08:25
Vid busshållplatsen träffade jag en trevlig, ung flicka häromdagen. Hon stod och tittade på en läkemedelsannons. Läste den noga.
Jag sa – har Du sett att de har svårt att stava? Inte kan skilja på fästingar och fästningar. Vi skrattade.
Sedan började jag fråga henne om hon visste vem som gjorde Fass, vem som skrev texten till bipacksedlarna osv. Hon lyssnade intresserat.
Då sa hon – för något år sedan var jag en strulig tonåring och min mamma tog med mig till barn- och ungdomspsykiatrin.
De ville bara ge mig antidepressiva men min mamma sa ifrån. Hon ville att jag skulle få gå i samtal bl.a. men det kunde de inte erbjuda.
Dessutom sa de – varför kommer ni hit om ni inte vill göra som vi säger?
Vilken tur att Du har en så klok mamma, sa jag.
03/11 14:44 at 14:44
[…] pga depression, 25/2 2006 – Staten drar in bidragen till Kilen – en tragedi, 28/12 2006 – SSRI – inte så förträffliga som man påstått, 26/6 2007 – Självmord bland unga flickor ökar, 5/10 2007 – Alliansen, läkemedelsgiganternas […]
24/02 15:42 at 15:42
[…] beror inte på serotoninbrist – äntligen ett erkännande, Motvallsbloggen 3/11 2011 4) SSRI – inte så förträffliga som man påstått, Motvallsbloggen 26/6 2007 – Psykiatrins och läkemedelsbolagens gigantiska bluff om lugnande medel och antidepressiva, […]