Bevare mig för dessa "läs mer här-bloggar"
Det har blivit populärt att ändra bloggar till att endast skriva ut en kort ingresstext och sedan uppmana besökare att klicka på en länk för att läsa mer fortsättningen på en annan sida. Jag hatar det och har i princip slutat att besöka bloggar som är konstruerade på det sättet.
Vi är trots allt ganska många i landet som inte har bussnabba bredband och för oss är det trist att sitta och vänta på ännu en nerladdning. Vill man sedan läsa flera av de senare inläggen vid ett enda besök blir det ett förfärligt massa hattande fram och tillbaka och en massa väntande på att sidor ska laddas ner.
Så bevare mig för den där principen. Varför använder man sig av den som vanlig bloggare? För att ens blogg ska likna nättidningarna? Känner man sig större och viktigare då? Som en alldeles riktig journalist?
Att man har sluppit allt detta väntande på nya nerladdningar för varje artikel man vill läsa har varit en av fördelarna med bloggarna framför nättidningarna
/Kerstin
05/06 07:31 at 07:31
Du är nog rätt lika majoriteten. Med sådana ”förstasidor” minskar nog de som läser hela blogginlägget.
Tidningarnas läsarundersökningar visar att många många bara läser ingresserna, och hur ska det då inte vara när man måste klicka sig vidare.
Jag förstår inte varför man ska krångla till det.
05/06 09:31 at 09:31
Själv lägger jag länkar ganska sällan och då aldrig på det sätt du beskriver. Det finns ju ibland debattartiklar man vill att många ska läsa, men då brukar jag alltid i min text ha ett eller flera centrala citat, så att bara de som vill läsa hela den citerade texten måste gå vidare.
05/06 11:53 at 11:53
Lasse:
Jo jag misstänker också att det kan bli så. Men för dem som har snabbt bredband så går det kanske snabbt att ladda ner nya sidor. Så inte för oss som inte har det.
Enn Kokk:
Jag talar inte om hänvisningar till andra artiklar, källor eller annat man vill hänvisa till. Det är ju OK att ha sådana, för vill besökaren läsa dem så får denne finna sig i nerladdningstiden.
Jag talar här om de bloggare som alldeles nyligen gått in för ”tidningsprincipen” på sina bloggar. De skriver inledningen, några meningar på första sidan och sedan ”läs mer här”, så att bloggen liknar en tidning, där man just bara läser ingressen på första sidan. Ex. som Alliansfritt Sverige gör, men även andra bloggare börjat göra på senare tid.
05/06 12:15 at 12:15
Medhåll.
Ett skräckexempel är Jinges blogg!
05/06 15:49 at 15:49
Erik H:
Det kan ju vara befogat med den där metoden/lay outen, eller vad man ska kalla det, när det handlar om bloggar som skrivs av många personer, så att man direkt får en överblick över dagens alla inlägg. Då börjar det ju faktiskt bli en nättidning desutom. Men det är knappast befogat när det handlar om bloggare som skriver ensamma på sina bloggar, och inte ens om de skriver flera inlägg varje dag.
05/06 20:11 at 20:11
På ett sätt håller jag med dej Kerstin, absolut…
Vill bara tillägga att när man vill kolla kommentarerna så måste man ju ändå klicka en extra gång – och kommentarerna får man ju på köpet vid ”läs mer här” – så det behöver inte alltid bli ett extra klick (ifall man vill skriva en kommentar eller läsa kommentarer på blogginlägget).
vänligen Petra
05/06 21:27 at 21:27
”Så bevare mig för den där principen. Varför använder man sig av den som vanlig bloggare? För att ens blogg ska likna nättidningarna? Känner man sig större och viktigare då? Som en alldeles riktig journalist?”
Varför? Antagligen för att den genomsnittliga bandbredden idag ligger på 20 Mbit eller över, själv har jag 100 Mbit och klurar på om jag ska betala ytterligare en hundring för att få 1 Gbit.
Men det beror givetvis mest på att många av besökarna är tillfällighetsbesökare och förväntar sig att rätt snabbt få en överblick över innehållet. Är man inte intresserad kan man omedelbart surfa vidare, är man intresserad av något så läser man väl det.
Men bloggarnas format är nu en gång för alla inte hugget i sten, om man bortser från vissa bloggar som fortfarande använder WordPress version 1.3 eller nåt i den stilen, och har en design som verkligen inte vittnar om att komma från detta årtusende.
Men som Lasse gissar hoppas jag att han inte tippar. Genomsnitbesökaren ägnar betydligt längre tid åt bloggen idag än vad de gjorde en söndag i början av juni 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010 och i år, 2011.
Jag tror med andra ord att uppfattningen som framförs bygger på något så bekant som – konservatism. Och oavsett om man skriver själv eller ej, kommer det tre-fyra nya blogginlägg varje dag så ska besökarstackarn slippa att ladda hem 10-12 blogginlägg med bilder, hyperlänkar och hela midevitten utan istället se de senaste tio med tumnagelbilder och en kort ingress.
Ni måste ju tänka på att inte alla sitter på fiber vettja….
Min blogg har fått fler besökare sedan jag bytte tema. Min blogg har fått procentuellt fler återkommande besökare under samma tid, medans andra verkar sitta och traggla med samma gamla besökargäng (50 pers?) som alltid kollar in en gång om dagen…
Och ja, utvecklingen går åt det hållet, fler och fler bloggar kommer att få en design som liknar tidningars, tänk på att inte alla sitter med supersnabba bredband! Dessutom börjar användarna skämmas bort med bloggar som har ett gränssnitt som 1 De är vana vid 2 Ger en snabböverskådlig bild av innehållet 3 Är snabbare än bloggar som laddat hela innehållet i de inlägg som bloggaren vill visa.
Att vissa gamla stötar tycker att allt var bättre förr bryr jag mig inte så mycket om, det finns viktigare saker att bry sig om med den regering vi nu har…
05/06 21:53 at 21:53
Någon som kommer ihåg hur det lät på 90-talet, fleece-Birger (Jonas Birgersson, Framtidsfabriken) mfl, hur det då skulle telefonin skulle bli närmast gratis och alla skulle vid det här laget ha riktigt bredband, inte de anorektiska uppkopplingar som idag kallas ”bredband”.
Marknaden har inte levererat, inte ens i de större städerna är det så vanligt med ”riktigt” bredband och ut på bondvischan är det inte så vanligt. Man kan jämföra med hur vi när vi var mycket fattigare än i dag byggde ut post, telefoni, radio, TV och modernt vägnät så det omfattade hela landet. Det skulle vi kunna ha gjort med internet också. Sådan infrastrukturutbyggnad gynnas kraftigt kostnadsmässigt av demokratiskt styrt monopol. Men i våra politikers föreställningsvärld är marknaden alltid bättre och billigare.
05/06 23:13 at 23:13
Petra:
Visserligen kommer man direkt till kommentarsidan samtidigt, men jag tycker ändå det är bökigt.
Jinge:
Så trevligt att du hittade hit igen.
lasse:
jo, och nu gör vi som på 30-talet, då man gick samman i byarna och samlade och lånade ihop till elektricitet. Vi har bildat en bredbandsförening, och får punga ut med en bra slant vardera, men om något år ska vi ha ett supersnabbt bredband. Åter till tider då de rika fick vad de önskade sig och de andra får vara utan.
06/06 08:06 at 08:06
”Visserligen kommer man direkt till kommentarsidan samtidigt, men jag tycker ändå det är bökigt.”
Om jag tar mig själv rätten att vara orakel så tror jag att bloggar som inte har ett modernare gränssnitt än Lasses och din blogg kommer att bli alltmer sällsynta. Petra har rätt i sin kommentar, men det förstärks än mer av det faktum att besökaren direkt ser vad som står på menyn utan att behöva skrolla en halvmil. Därför tror jag att mitt och t.ex. Annarkias gränssnitt på kort sikt kommer att anses vara mer läsarvänligt.
Tidningen Fokus arbetar just nu på att skapa ett ”Fokus-tema” som ska bli public domain, det kommer vara anpassat till just WordPress och ser man till gränssnittet de har på nät-Fokus så är det löftesrikt. Det kommer säkert att bli populärt och det kommer i sin tur att följas av flera moderna gränssnitt. Det skulle vara kul att kunna skåda in i framtiden, men det enda jag är säker på är att gamla sorters designtyper kommer att överges för nya.
Men det är skojigt att ha kvar bloggar som ser ut som rena IT-museer, så var gärna envis Kerstin, Du och Lasse kanske får er uppskattning förr eller senare.. Fast i ärlighetens namn så ser i alla fall Lasses blogg ut att komma från detta årtusende, och det beror på att den är just – tidningslik. Tvåspaltig som den är och allt…
Sedan vet jag inte om besökarna skulle gilla bloggar som ser ut som de stora tidningarnas, de är vare sig speciellt överskådliga eller läsvänliga. Ska jag tro något så är det nog att gränssnitt som http://fokus.se slår dessa med hästlängder, och tyvärr Kerstin, det tema du själv använder borde aldrig ha skapats.
Men bli inte ledsen för det, teman är i högsta grad utbytbara och dessutom i de flesta fall helt gratis. Mitt eget finns i en gratisversion och det finns fler teman som är både lättlästa och väldesignade, och som en majoritet av besökarna gillar.
”Varför använder man sig av den som vanlig bloggare? För att ens blogg ska likna nättidningarna? Känner man sig större och viktigare då? Som en alldeles riktig journalist?”
Guilt by association är också omodernt faktiskt. Men har man inga argument som känns det trovärdiga så är ju begreppet en bundsförvant som man kan lita på…
06/06 10:32 at 10:32
Jinge:
Tack för att du kommenterar här och höjer kvaliteten på den här bloggen, åtminstone lite. Jag tycker givetvis att dina synpunkter är viktiga.
Annars hoppas jag förstås att mina besökare kommer till den är bloggen för att de tycker att åtminstone ett och annat inlägg är intressant, inte för att få en estetisk upplevelse eller få information om WordPress senaste lay-outmöjlighet.
06/06 12:16 at 12:16
Kerstin: ”Annars hoppas jag förstås att mina besökare kommer till den är bloggen för att de tycker att åtminstone ett och annat inlägg är intressant, inte för att få en estetisk upplevelse eller få information om WordPress senaste lay-outmöjlighet.”
Jag tror inte att bloggar överlever på att de är väldesignade eller ”snygga”. Men tar du två helt likvärdiga bloggar och jämför deras besöksutveckling så vet både du och jag vilken blogg som kommer att öka sina besökssiffror mest. Eller hur?
Med den klokskapen så borde det rimligen vara hyfsat enkelt att komma fram till hur man ska göra. Sedan är ju frågan om ”design” en subjektiv sak, men det betyder inte att man ska bortse från den. Kan man med enkla medel få en blogg att bli mer lättläst, få en snyggare utformning så kommer besökarna att ha lättare att favoritmarkera den. Och det är enligt min bedömning målet med att blogga, att få läsare.
Ingen skulle sitta och skriva en massa inlägg om inte någon läste dem, jag tycker att det är roligt att ha många som läser mitt politiska gnöl, och jag behöver inget medhåll från besökarna även om det lättar om någon ibland skriver att de håller med.. : – )
Jag tycker att kritiken mot ”Läs mera”-knappen är felaktig, och den blir inte mindre felaktig av det faktum att en sådan sida laddar betydligt snabbare än den sortens design som laddar in tio-tolv hela blogginlägg.
Lasse skrev: ”Du är nog rätt lika majoriteten. Med sådana “förstasidor” minskar nog de som läser hela blogginlägget. Tidningarnas läsarundersökningar visar att många många bara läser ingresserna, och hur ska det då inte vara när man måste klicka sig vidare.”
Det är intressant, inte bara därför att Lasse är osedvanligt orörlig i sin uppfattning om folk som läser via internet, utan oxo därför att tidningarnas undersökningar, som han själv nämner, ändå inte fått tidningarna att publicera sina artiklar i turordning. De gör precis som man gör i nya bloggdesigner, man presenterar en bild, en kort ingress, och låter läsarna välja vad de vill läsa. Uppenbarligen anser tidningarna att folk faktiskt klickar sig vidare.
Tänk om Aftonbladet med över en miljon träffar varje dag har valt fel? : – ) Lasse har i alla fall gjort det, men det är ju hans bekymmer. : – )
06/06 12:36 at 12:36
Bloggar fungerar ju sedan sin tillkomst som en slags dagbok där bloggägaren skriver ned sina tankar i kronologisk ordning när andan faller på. Det är oftast ”vanliga” människor som ärligt tycker och tänker offentligt samt bjuder, med kommentarsfunktionen, in andra att värdera dagens funderingar.
Som bloggläsare föredrar och väljer man de bloggar vars författare tänker och resonerar i harmoni med sitt eget tyckande, oavsett grafisk utformning.
När en ensam bloggare får för sig att konkurrera med tidningarnas nyhetssidor krävs ju att varje dag mha klipp och klistra producera mängder av inlägg som korrigerats till att påverka vad läsarna ska tycka.
En sådan blogg uppfattas inte längre som personlig. Det blir en åsiktsmaskin som genast skulle haverera om någon utsaga ifrågasätts.
Det blir någon slags hybridblogg, nedlusad med reklam som tar evigheter att ladda ned.
Stämmer gott att Jinges kommentar höjer värdet på denna blogg för i jämförelse med hans egen framstår denna blogg som en klart lysande stjärna i bloggarnas svarta universum.
06/06 13:16 at 13:16
Ohmygoddess Jinge, vad du sågar Kerstin xD
Jag som fortfarande tycker att min gamla blogg är vacker ^^
06/06 19:48 at 19:48
Det är för innehållet man kommer till en blogg. Det är därför jag går in här nästan varje dag i förhoppning om någonting nytt som berikar mitt liv, och Jinge får nöja sig med ett par besök om året…
06/06 20:17 at 20:17
Det är nog bara att konstatera vad jag egentligen redan visste, att smaken är delad och att man riktar in sig på lite olika kategorier av besökare.
Jag tycker givetvis det är trevligt om mina texter blir bli lästa, men min första målsättning är inte att bli läst till varje pris eller att aspirera på ”mest-besökta-bloggen-titeln. Den är heller inte att tjäna pengar på bloggen.
Ska man få maximalt med besökare ska man vara mellan 17 och 25 och skriva om kläder och smink, som vi alla vet. Eller så ska man vara TV-kändis som är beredd att fläka ut både sig själv och sina vänner.
Aftonbladet, för att jämföra med en dagstidning, har ju ökat sin upplaga rejält under senaste 10-årsperioden. Det torde bero på att halva tidningen numer består av kändisskvaller. Roligare texter kan man ju läsa :-).
Dessutom är det så att dagstidningarna i själva verket säljer sina läsare till Reklambetalarna.
06/06 21:00 at 21:00
”Ohmygoddess Jinge, vad du sågar Kerstin xD”
Det tycker du? Mja, Kerstin skriver en av de mest intressanta bloggarna tycker jag, det är alltid spännande att läsa även om jag besöker den bara 2-3 gånger i veckan. Andra besöker jag ännu mer sällan för jag har nog med min egen. Det där med ”xD” begrepp jag inte.
Däremot så tycker jag att hennes gränssnitt suger rätt rejält, man kan inte påstå att den är speciellt snäll mot läsarna. Lasse var inne på det där med läsarundersökningar i tidningar, och en sådan hade placerat denna tämligen långt ner.
Men som sagt, ämnet är intressant. Personligen skulle jag öka bredden på texten till minst 600 pixel och även lagt in lite bilder i texten, det är oxo en sådan sak som läsarundersökningar kommit fram till. Samtidigt är det väl för väl att inte alla ser likadana ut kan jag tycka.
Kerstin har f.ö. rätt i att man ska vara 17 år, gärna blondin och dessutom skriva om partande om mode, då kan man få en halv miljon läsare i veckan även om gränssnittet haltar… : – )
06/06 22:56 at 22:56
Jinge:
Och det där med mellan 17 och 25 har vi ju svårt att leva upp till, både du och jag så där sitter vi i samma båt :lol:.
07/06 07:49 at 07:49
Några kompletterande tankar ang. denna diskussion om bloggsidors utseende m.m. Vi ska ha alldeles klart för oss att vi som besöker bloggsidor typ Jinges,Kerstins och liknande politikdiskuterande bloggsidor att vi (ännu)utgör en alldeles försvinnande liten del av befolkningen. Men att ni som jobbar med att producera dessa bloggsidor har tre målsättningar: 1) Nöjet av att skriva ned egna tankar och funderingar om samhällsutvecklingen 2) Att eventuellt i någon grad kunna påverka den politiska diskussionen och utvecklingen ute bland läsarna och folk 3) Och för att nå ut till så många som möjligt så att målsättning så att nr.2) ska kunna uppnås så är det självklart önskvärt med så många som möjligt läser bloggen. Nåväl, då blir mina funderingar dessa: Bland det trots allt begränsade antalet nätsurfare som besöker den här typen av bloggsidor, hur viktig är där punkt 3) ovan? Är man någotsånär seriöst politiskt intresserad (och några andra besökare får vare sig Jinges eller Kerstins bloggsidor) så värderas ju INNEHÅLLET mer än utseendet! Består bloggen av huvudsakligen seriösa, läsvärda och intressanta inlägg så går ju i alla fall jag hellre och oftare till den typen av politiska bloggsidor, oavsett det kosmetiska utseendet. Det är ju i och för sig riktigt att det underlättar ju om bloggen är lättanvänd ur läsarsynpunkt, så det behöver ju inte föreligga någon direkt motsättning mellan kosmetika och innehåll. Men för oss seriöst politiskt intresserade så är ju trots allt innehållet oftast det avgörande momentet. Avslutningsvis så är ju problemet för Jinge, Kerstin med flera liknande bloggare hur nå ut med seriös politisk information & diskussion, så att på något sätt kunna påverka den politiska utvecklingen? Är det genom bloggsidornas utseende eller deras skärpta innehåll??
07/06 12:04 at 12:04
Jinge:
xD = en smiley, typ knipna ögon och stort garv – jag använder den för att undvika göra en gul gubbe – iofs är Kerstins gula gubbar ganska söta, de är lite annorlunda mot dem som jag är van vid på andra sidor/chattar…
Mjo, layout är inte enkelt… dock är jag glad att du la till att du uppskattar Kerstins texter
Just nu sitter jag i holland, och linan är väl inte supersnabb, men heller inte en långsam (kanske därför som jag sniffar på lite svenska bloggar, för att jag pratar engelska hela dagarna) – jag märker iallafall att Kerstins blogg är snabb att ladda ner – och även om din blogg, Jinge, är snuttifierad, så tar den god tid på sej för allt extra som ingår i koden…
Jag kan tillägga att jag har inget emot snuttarna, att behöva klicka till hela inlägget med kommentarsfunktionen. Och långsamheten kan bero på att min dator är gammal, men det är enerverande – att bloggar (har kollat några st. nu) är närapå lika jobbiga för min dator att hantera som tidningar (dem har jag gett upp att läsa).
Om jag själv börjar blogga igen (på engelska isåfall) så håller jag mej nog till min gamla egenkodade variant, bloggverktyg verkar alldeles för överbelamrade med guvetvad i koden.
Vilket bloggverktyg använder du, Kerstin?
07/06 13:10 at 13:10
Jan B:
Visst är det som du skriver, att man vill ha besökare och läsare. Men jag har nog också varit inställd på att ha en enkel och snabbnerladdbar blogg. Sedan är det ju rätt, som Jinge skriver, att en tilltalande eller ”lättläst” blogg är trevligare att besöka.
Dessutom är det ju, som du påpekar, en försvinnande liten del av befolkningen som läser politiska bloggar. 50 eller 1.000 läsare/dag spelar ingen roll här. Det är i båda fallen droppar i havet. I det sammanhanget är det nog mer en fråga om vilka som läser dem än hur många de där.
På den tiden jag studerade vi universitetet läste vi en del teori om mediapåverkan (inom ämnet statskunskap) och då talades det om att det gällde att påverka de s.k. opinionsbildarna, som i sin tur spred budskap och åsikter vidare. Men visst, det var ju evigheter sen och ska man tro media numer så har ju hela mänsklighetens genom muterat sedan dess, från att mänsklighetens gener gjorde oss till samarbetsvilliga sociala varelser till att de idag gör oss till en samling socialt isolerade egoister.
Petra Li:
Jag använder WordPress, och till Jinges stora förvåning gissar jag, har jag version 3.1.3, som i alla fall enligt mitt verktyg sägs vara senaste versionen.
Jag hoppas dock att snart få in en ny funktion på bloggen, som jag uppskattar på andra bloggar, nämligen en spalt med ”vinkar” om senaste kommentarer. Vi får se hur det går med den saken.
07/06 19:59 at 19:59
3.1.3 är släppt nu. Men det var rackarns! Jag har tjöötat på dig många gånger att du skulle uppdatera, men då har du varit tveksam, minst sagt.. : – ) (Jag gillar inte de prefabricerade ikonerna).
Petra: Den plugin du talar om heter ”Get Recent Comments” och det är väl den plugin som körs oftast i WP när det gäller kommentarer..
07/06 20:41 at 20:41
Jinge:
jo, jag uppgraderade igår, från 3.1.2 till 3.1.3, som väl inte varit ute mer än några dagar och det var länge sen jag började uppgradera när en ny version kom ut :-).
Sen var det nog jag som talade om ”Get recent Comments”, fast jag inte nämnde namnet på ”pluginen”.
07/06 22:40 at 22:40
För mig personligen är det helt oviktigt hur bloggen ser ut. Innehållet intresserar mig desto mer.
08/06 00:16 at 00:16
Marcin:
Det är väl i princip även min uppfattning, fast jag uppskattar inte de där ”läs-mer-här”-bloggarna. Om jag någon gång går in på en sån så ska de där presentationstexterna/ingresserna vara ordentligt intresseväckande för att jag ska iddas gå vidare och ”läsa mer”. Det är sällan de lyckas väcka detta intresse hos mig.
Alliansfritt Sverige har ju sett ut på det sättet ganska länge och där läser jag på sin höjd vart 20:e eller vart 30:e inlägg. Men OK, den sidan är ju mer av nättidning.
Inläggen på de traditionella bloggarna däremot läser jag när de laddat ner, om jag gått in på dem.
08/06 00:19 at 00:19
När jag blir irriterad på andra bloggars utseende och struktur (händer rätt så ofta) så brukar jag ta mig en tur till denna blogg/hemsida och strax så lägger sig irritationen……
http://yvettesbridalformal.com/index.htm
Scrolla upp och ner och gå framförallt in på undersidorna. OBS att ”navigeringen” kan spreta lite på just undersidorna.
Men efter 10 minuter på Yvettes hemsida så klarar du vilken blogg som helst
Janne
08/06 00:26 at 00:26
janne g:
Den var häftig – minst sagt. Där måste även min usla blogg ligga i lä, både vad gäller lay out och innehåll :-).