GP om flitiga bävrar – men somliga visste redan!
Kan inte låta bli att tipsa om en artikel i dagens GP på nätet, om flitiga bävrar, sådana där som Maud Olofsson tycker att vi ska vara allihop och som jag förmodar att regeringen anser sig vara, och vad sådana ställer till med:
Bävrarna i Partille tycks föröka sig. Nergnagda träd och bäverbyggen vittnar om deras framfart.
Lite längre ner i artikeln, och efter att man diskuterat om de ska skjutas eller förflyttas till ställen där de inte ställer till så stor skada, läser vi:
Att ha dom kvar? Nä. Det är naturen längs ån, det känsliga Natura 2000-området lite för värdefull för.
– Bävrarna har blivit fler på sistone, en fyra-sex stycken från Fattighusån upp till Aspen. Och de har gett sig på många trän, inte bara sälg och asp utan också såna som vi är rädda om, till exempel björk.
Jag har sett hur landskapet kan se ut med en bäverkoloni i närheten. Det är ingen vacker syn, något i stil med det som sågs efter stormen Gudruns framfart. Det är nog bara att hoppas att svenska folket inte blir sådant som Maud Olofsson vill göra det till. Det räcker med en regering av den kalibern.
Länkar:
– GP om flitiga bävrar
– Moder Svea och de flitiga bävrarna, Motvallstanten
– Tidigare bloggning om flitiga bävrar
08/03 22:16 at 22:16
Jag har också sett de flitiga bävrarnas framfart runt vattendragen här på mina stavgångpromenader!! Håller med om vad de orsakar :)!
Tips: Stefan Edmans bok ”Förundran – tankar om vår stund på jorden”.
Han menar att vår kultur är i behov av en ”förundransrevolution”. Vi skulle behöva ett skimmer av förnöjsamhet och förtröstan – som motvikt mot den stundom ganska maniska tillväxtreligionens kravfyllda jakt på materiell lycka!
I vår rika del av världen handlar det om att komma bort från den hektiska materialismen och återerövra kulturens och gemenskapens välfärd, andlighet och livskvalitet. Sambandet är tydligt: mindre stressade människor betyder ett mindre stressat jordklot.
Undvikande av att slös energi på att blåsa upp oss, jaga status, feta plånböcker och yttre bekräftelse på vår värdighet som människor.
Han menar att en kultur med sociala och andliga värden i fokus för välfärden – musik, teater, naturupplevelser, gemenskap – är bättre för både människorna och livsmiljön!!
09/03 12:10 at 12:10
Han menar, han säger…vad menar DU? Referat av manliga gurus på kvinnodagen. Tror du verkligen på denne man? Är du beredd att ”följa honom”?
Själv vill jag inte alls bli mer förnöjsam. Ska Hedman bestämma vad jag ska vara nöjd med? Överallt dessa människor som skabestämma vad ”andra” skall vara nöjda med – låter lite feodalt
09/03 18:25 at 18:25
”Var och en sin egen guru”, följ istället religionen ”Var och en är sin egen lyckas smed. Tänk på dig själv och skit i andra”?
10/03 10:29 at 10:29
Kommer också att tänka på Tiger i Nalle Puh! Rusande åstad över stock och sten, manglande ner allt och alla i sin omgivning som en större ångvält!! Orsakande förödelse omkring sig…
Är det inte dessa som också kallas A-människor?
Vilka effekter de har på arbetsplatser och organisationer inte minst om de befinner sig i ledande position har bland annat litteraturen om utbränning tagit upp…
Vilka är det som är ifrågasättbara gudar (guruer) här kan jag inte låta bli att undra, apropå kommentaren från talare två? Det behövs verkligen många olika motröster till dessa högljudda A-människor/bävrar/tigrar OCH självutnämnda guruer! Men tyvärr är dessa motröster ofta inte alls lika högljudda… Det är ett inte så litet problem tror jag…
Hur var det nu någon sa om att godheten borde höja sin röst? (Ganska sarkastiskt om att sakligt bemöta inlägg…).
Förtröstan är inte lätt att känna… Man kan bli pessimistisk för mindre… Så motröster behövs sannerligen. Och de behöver kanske lyftas fram mer än vad som sker?
12/03 11:24 at 11:24
Vi lever i ett fritt land. Många bär på en dröm om det lilla livet på landet, torparromantik. Det står alla fritt att ”växla ner” och jobba med det lilla och vila i förnöjsamhet och förtröstan. Detta kommer ofta med åldern. Nånstans efter 50, när insatsen i det mer krävande offentliga livet har nått sin kulmen.
Men försök inte göra medelålderslängtan till allmän livsfilosofi och nåt som ska gälla alla. Låt ungdomen gå rakt in i framtiden!
13/03 18:10 at 18:10
Flitiga som bävrar?
Hur många är inte redan det på sitt arbete för att det dragits in på personal? Hur många flitiga ”bävrar” har inte gått in i väggen och sjukskrivits?
Jag tycker inte om hennes uttryck, det har inte så mycket med verkligheten att göra, utan mer en form av egotänkande som utkristalliserats till ett numera myntat uttryck av henne.
Annica