Dataintrångsskandalens verkligt allvarliga konsekvens
Det allra dystraste med den folkpartistiska dataintrångsskandalen är att det (trots att det ser tråkigt ut för folkpartiet just nu,) är de borgerliga som tjänar på denna på längre sikt, hur det än går i årets val.
Samtliga massmedia, och de borgerliga partierna, har under många år verkat för att arbeta upp samma politikerförakt i Sverige som vi ser i USA. Ett sådant öppnar för väljarstöd för alltfler privata lösningar på samhälleliga frågor och behov. Det i sin tur ökar de ekonomiska eliternas makt, och de rikaste, på bekostnad av vanliga genomsnittliga väljares (majoritetens), makt och möjligheter att påverka samhället och samhällssutvecklingen.
Tillägg kl 16.55: I det nya numret av nättidskriften Alba, som denna blogg är en del av, kan man läsa en lite längre recension (skriven av mig) av boken Åtta år med Reinfeldt…, som jag skrivit lite om tidigare här på bloggen.
08/09 16:05 at 16:05
Tyvärr kommer du att få rätt. Fast jag önskar att du har fel.
I USA är valdeltagandet i bästa fall över 50 procent, men oftast under.
Frågan är hur stort valdeltagande som krävs för att man ska kunna kalla ett land för en demokrati? Om mindre än 50 procent röstar är då landet att anses som en demokrati? Jag skulle svara nej på den frågan.
Demokrati betyder folkvilja och om mindre än halva befolkningen röstar, ja då uttrycks inte folkviljan i valet.
08/09 16:13 at 16:13
Lasse skriver:
Frågan är hur stort valdeltagande som krävs för att man ska kunna kalla ett land för en demokrati?
Åsikten om den saken tycks variera. Tingsten på sin tid, ansåg ju, att den amerikanska statsvetare som ansåg att lågt valdeltagande var bra då det visade att folk var nöjda, hade rätt.
Har för mig, men är inte säker, att på den tiden låg röstandefrekvensen i USA på omkring 30-35%. Rätta mig om jag har fel här.
08/09 17:25 at 17:25
Du har nog rätt om antalet röstande i USA. Jag har också sett uppgifter om ett deltagande runt 30 procent. Vilket är katastrof för demokratin!