Dags att erinra sig den förra borgerliga regeringen
Dags att vi erinrar oss den förra borgerliga regeringen, som var sju resor värre än den vi hade under 70-talet, som inte heller var så lyckad.
Det tänker jag försöka bidra lite till genom att citera några passager ur Carl Hamiltons bok: Krönika II. Från Silicon Valley till Ådalen (1998). Det är en bok med Hamiltons samlade krönikor från Aftonbladet, de flesta om nationalekonomi. Den innehåller också den mer seriösa bok som jag tidigare rekommenderat på den här bloggen och som varje röstberättigad svensk borde läsa före valet, nämligen Att leda Sverge in i krisen. Moral och politik i nedgångstid, som Hamilton skrev tillsammans med Dag Rolander och som kom ut första gången 1993.
Så här skriver Hamilton bl.a. om den förra borgerliga perioden:
Under fyra år i början av 90-talet föll konsumtionen och investeringarna i svensk ekonomi med sammanlagt 270 miljarder kronor. Det mosvarar tämligen exakt en halv miljon försvunna arbetstillfällen.
……….
Resultatet av 90-talets första år är närmast ofattbart.
På tre galna år raserades vad som byggts upp av svenska folket under fem decennier.
Regeringen Bildt orerade vitt och brett om småföretagarna.
På tre år lyckades moderaterna slå ihjäl sextio tusen svenska företag. Det var många duktiga småföretagare som röstat fram moderaterna som fick se sina livsverk raseras och övertas av storbankerna.
På tre galna år steg den öppna arbetslösheten från en procent till nio procent och den totala arbetslösheten över femton procent. Bildt lyckades alldeles på egen hand klara av europa-anpassningen.
Under tre år i rad minskade bruttonationalprodukten. Detta är något oerhört. Det har aldrig hänt förr i en modern ekonomi.
……
På tre galna år lyckades Bildt öka statsskulden med nära 600 miljarder. Det är mer än vad svenska folket sparat i sina gemensamma pensionsfonder sedan femtiotalet. Bildt spelade bort svenska folkets pensioner.
Varje månad Bildt satt vid makten ökade han statsskulden med 17 miljarder kronor.
Varje vecka Bildt satt vid makten ökade han statsskulden med 3,7 miljarder.
Varje dag ökade Bildt statsskulden med 500 miljoner.
De försökte spara sig ur en lågkonjunktur därmed förvandlades den till depression. (sid. 170-171)
Varenda tänkande människa inser att det inte lönar sig att producera något och försöka sälja det om ingen har pengar att köpa något för.
Vi som var med, och som lurades upp på det vi hade sparat och betalat in, och som bidragit till Sveriges uppbyggnad, bör erinra oss, minnas och inse att de flesta av oss fortfarande betalar för den förra borgerliga regeringens misskötsel av landets ekonomi. De som är för unga för att ha upplevt den bör informeras.
Demokrati kräver inte bara allmän rösträtt och flera partier med skiljaktiga program för att fungera, den kräver kunniga och engagerade medborgare, sådana som inte bara nöjer sig med propagandafraser.
PS: Även denna bok bör läsas före valet för att man ska kunna ta ställning till vad valet verkligen handlar om. (Tips från Ali Esbati, länk till höger här).
16/08 19:03 at 19:03
Vi som var med, och som lurades upp på det vi hade sparat och betalat in, och som bidragit till Sveriges uppbyggnad, bör erinra oss, minnas och inse att de flesta av oss fortfarande betalar för den förra borgerliga regeringens misskötsel av landets ekonomi.
Fast minnet är kort. Dessutom spenderar borgarna extremt mycket pengar på reklam och desinformation. Bara näringslivet satsar säkert det dubbla mot vad (s) gör, och de satsar på att (s) ska bort från Rosenbad.
Sedan får du tänka på vad Timbro och andra reklambyråer kostar. Och nu är (c) miljardärer efter att de sålt av sina tidningar.
Och minnet är som sagt kort.
18/08 16:57 at 16:57
Jadu Kerstin. När kassan är tom måste man låna om man inte vill svälta ihjäl. Och staten lånade, ty arbetslöshetsunderstöd skulle betalas. Och senare regeringar har fortsatt att låna, till vallöften och konsumtion. Efter en lång högkonjunktur är statsskulden fortfarande 1250 miljarder, ca 300000 per arbetande svensk. Regeringen har valt att inte betala av på statsskulden. Den skjuter därmed över betalningsansvaret på våra barn , som därigenom får finansiera vår konsumtion. Det kommer en lågkonjunktur. Satsa dina pengar i ett soppköksföretag.
19/08 01:25 at 01:25
Harry:
1: Var har du de där siffrorna ifrån?
2: Hur mycket äger varje svensk, i offentligt ägt kapital?
Det där med att skjuta över skulden på våra barn är bara ett vulgärargument, som går hem för att de flesta inte förstår skillnaden mellan den privata plånboken, eller ett företags ekonomi och en nations. Företagsekonomi gäller inte för stater, där är det nationalekonomi som gäller.