Kärleksfilosofi recept på framgång, skriver GP
Tänk, det finns fortfarande folk som förstår sig på människor och som inte köper de nyliberala flosklerna om homo egoisticus konkurensis.
Zanyar Adami, som är chefredaktör på för tidningen Gringo, med 22 anställda idag, som blandas in i Metro, har förstått något som ingen enda liberal eller nyliberal någonsin begripit, nämligen att människor arbetar bättre, håller längre och blir mer kreativa om de känner sig trygga på sina jobb och om de slipper konkurrera om de högre lönerna. Hans recept beskrivs så här i GP måndagen 7/8.
Zanyar Adamis företagsfilosofi bygger på att alla anställda ska känna sig lika mycket värda. Därför tjänar också alla anställda lika mycket. Han beskriver det som ett plant eller kollektivt, lönesystem.
– Alla anställda har samma ingångslön och löneökningen är samma för alla, oavsett om du är vd eller receptionist.
Ingångslönen än 18.000 kronor. Efter provanställningen höjs den till 20.000 och därefter höjs lönen med 2.000 per år. Dessutom anser Zanyar att den som har studerat inte ska behöva förlora på det i arbetslivet. Företaget betalar därför alla studieskulder åt de anställda. Får man barn innebär även det en extra lönehöjning
Dessutom anser Zanyar Adami att en blandning av människor, med olika åsikter, med olika bakgrunder och från olika kulturer skapar en kreativ miljö som hela företaget tjänar på.
Socialism som företagsprincip alltså – och den tycks fungera. Den nyliberala föreställningen att man får ut mer av människor som pressas och stressas hela tiden, som känner sig hotade hela tiden, som ser, eller tror att andra på arbetsplatsen belönas mer än de själva, och som dessutom blir illa bemötta av sina chefer, ger helt enkelt inte lika mycket av sig själva. De gör nog vad de måste, men management by stress skapar inte en kreativ miljö, inte lojala medarbetare som samarbetar bra, bara rädda sådana och rädda människor är varken samarbetsskickliga, kreativa eller lojala och de förblir inte friska.
Allt nyliberalt tjafs om egoismens och konkurrensens välsignelser är bara nys. I själva verket är människan en utpräglat social varelse med en djup känsla för jämlikhet och rättvisa.
08/08 01:27 at 01:27
Inte för att jag uppskattar innehållet i tidningen med själva företagsledningen verkar vara utomordentlig.
08/08 02:49 at 02:49
Amir Sariaslan:
Jag har aldrig läst något i Gringo, men köpte omedelbart deras personalpolitik, vare sig den är mer av propaganda än realitet, något jag inte vet något om alltså. För det är precis så företag borde resonera.
08/08 04:19 at 04:19
Kerstin:
Det finns ingeting i Zanyar Adamis företagsfilosofi som inte överensstämmer med nyliberala värderingar. Om den modell som beskrivs verkligen är bäst så kommer den att väljas framför andra av rationella egoister på en fri marknad. Skillnaden mellan nyliberalism och socialism ligger i ett den senare vill tvinga på företag och människor en viss modell. Nyliberalismen respekterar däremot människors och företags fria val så länge de inte innebär en kränkning av andras lika friheter.
08/08 15:37 at 15:37
C.L.K Aqurette:
Så du menar att när, i arbetslöshetstider, arbetare/anställda tar uselt betalda arbeten och behandlas som skit, inte har några rättigheter på arbetsmarknaden, då handlar det om ömsesidig fri vilja?
Eller menar du att alla arbetssäljare faktiskt beter sig så här humant? I så fall kan jag tala om för dig att så förhåller det sig inte.
Dessutom grundas nyliberal teori i föeställningen att alla människor i grunden är egoister och om att ohejdad konkurrens skapar det bästa tänkbara samhället – marknaden – har du hört talas om den? Där det ska konkurreras, och olika löner ska det vara, där de ”bättre” ska ha mer pengar, anställda ska konkurrera om chefens gunst etc.
så här uttryckte Friedman saken:
Se tidigare inlägg här
Gissa varför det är bra att ha ett lager arbetslösa? Inte för att jämlikhet, samverkan och humanism är liberalismens ledstjärna, det kan jag försäkra dig. Vilken valfrihet har den kapitalfrie arbetslöse?? Valet mellan svältdöden och ett eländigt arbete?
Mig förefaller du enbart försvara kapitalägares och företagares fria vilja, vilket just var vad vänstern började bekämpa mot slutet av 1800-talet. Från det hållet ansåg man att även vanligt folk borde ha rätt till anständiga liv med anständiga arbetsförhållanden och en lön som de kunde leva drägligt på och del i de vinster som de skapade.
08/08 17:21 at 17:21
Kerstin:
”Så du menar att när, i arbetslöshetstider, arbetare/anställda tar uselt betalda arbeten och behandlas som skit, inte har några rättigheter på arbetsmarknaden, då handlar det om ömsesidig fri vilja?”
Ingen ska behandlas som skit. Den som behandlar en annan människa illa bör behandlas illa. Jag delar Kants och Gauthiers åsikter på denna punkt. Med det sagt så menar jag att både arbetsgivaren och lönearbetaren friheter kan värnas så länge ingendera är tvingad att agera på ett visst sätt.
Dessutom grundas nyliberal teori i föeställningen att alla människor i grunden är egoister och om att ohejdad konkurrens skapar det bästa tänkbara samhället…”
Nej, nyliberal moralfilosofi i Ayn Rands anda menar att människor borde vara agera som rationella egoister, inte att alla människor är egoister. Det är inte heller så att fri konkurrens skapar ett perfekt samhälle. Liberalismen är inte utopisk på det sättet.
”Från det hållet ansåg man att även vanligt folk borde ha rätt till anständiga liv med anständiga arbetsförhållanden och en lön som de kunde leva drägligt på och del i de vinster som de skapade.”
Detta är inte unikt för vänstern utan gäller även för liberaler både nu och förr. Det som skiljer är metoden.
09/08 00:42 at 00:42
C.L.K: Aqurette:
Haha, jo vad som borde vara för handen är en sak, vad som faktiskt är för handen en annan. En ideologi som inte tar hänsyn till verkligheten blir bara korkad, sådana ideologier har vi sett alldeles för mycket av!
Kom ner på jorden Aqurette, till de vanliga dödliga, de där som agerar som människor ofta gör, som inte är och fungerar som idealen säger att de borde göra. Sådana människor finns det gott om, och inte sällan har de mycket makt.
Lyssnar du aldrig på representanter från de ekonomiska eliterna??? Jag hör dem just nu på TV – i Uppdrag granskning.
09/08 01:36 at 01:36
Kerstin:
Jag tillhör inte någon elit. Jag studerar utan lån, varannan vecka arbetar inom transportsektorn på nätterna för att få pengar till mat och hyra, och just nu under valrörelsen jobbar jag ideellt med politik. Min verklighet, min vardag, är mycket jordnära. De ekonomiska eliterna skiter jag i. De klarar sig. Det är de små människornas frihet och välfärd jag bryr mig om. Så snälla, sluta pressa in mig i din stereotyp fördomsbild av hur en liberal är och lever. Var rakryggad nog att kritisera det jag faktiskt skriver.
Nog om detta. Jag ville egentligen bara tala om att Zanyar Adami företagsfilosofi inte på något sätt kolliderar med en nyliberal politik – tvärtom.
09/08 03:10 at 03:10
Aqurette:
Jag skrev nog inte att du tillhörde den ekonomiska eliten, det vet jag ju att du inte gör efersom du redan har klargjort den saken. Jag skrev att du aldrig verkar lyssna till denna, och därför inte förstår konsekvenserna av din liberatarianism.
Inget samhälle kan existera utan regler och förbud. De som försöker blir snabbt maffiastyrda!