Det totala avskaffandet av yttrandefriheten
En 56-åring tog gisslan på ett äldreboende sedan han en längre tid varit kritisk till personalens behandling av hans mamma läser jag i Sydsvenskan.
Mathildenborgs sjukhem drivs av aktiebolaget Förenade Care. Ingen på sjukhemet får uttala sig i media eftersom det strider mot företagets policy (min kursivering). Förenade Cares vd Christer Henriksson säger till Sydsvenskan att företaget omedelbart ska starta en internutredning för att ta reda på hur gisslansituationen kunde uppstå.
– Vår regionchef har omedelbart begett sig till Mathildenborg för att genomföra krissamtal med de inblandade. Vi ser allvarligt på händelsen och vår egen säkerhet kommer i första hand, säger han.
Det står var och en skattefinansierad företagare med offentliga arbetsuppgifter fritt att avskaffa yttrandefriheten tydligen. Numer har vi alltså både ett privatiserat och ett statligt Bodströmsamhälle?
Men vi får ju rösta fortfarande förstås, fast på ett antal partier som alla tycker ungefär likadant och som inte besvärar sig med att diskutera eller avslöja för oss väljare vad de verkligen tänker ta sig för efter valet – i de viktigaste frågorna.
Demokratin är död – Leve demokratin!
Länk:
Sydsvenskan
07/08 02:27 at 02:27
Är inte så säker på att Bodströmsamhället skiljer sig särskilt mycket från Pehrsonsamhället. Så visst har du rätt.
07/08 07:00 at 07:00
Anhöriga borde anmäla mer!
Än så länge har vi anhöriga yttrandefrihet i alla fall. Om man är missnöjd med vård och omsorg:
Kontakta vårdgivaren, chefer, medicinsk ansvarig sjuksköterska MAS, läkare, avdelningens sjuksköterska och den patientnära personalen i lämplig ordning!
Anmäl till lokalpolitiker
Anmäl till landstingspolitiker
Anmäl till riksdagens socialutskott
Anmäl till socialdepartementet
Anmäl till Socialstyrelsen
Anmäl till Länsstyrelsen
Anmäl till Patientnämnden
Anmäl till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd
Kontakta äldreminister Ylva Johansson
Sök upp media!
09/08 22:51 at 22:51
Kerstin, tack för din rubrik – ”Det totala avskaffandet av yttrandefriheten”. Hur många tänker på ditt skarpa sätt?
Förutom Sydsvenskan som ändrat länken så har vi bara hittat artikeln i DN:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=563429&previousRenderType=6
Det skulle vara intressant att få veta lite mer om anledningen till gisslandramat?
11/08 06:27 at 06:27
Detta är väl något som passar under rubriken ”Det totala avskaffandet av yttrandefriheten”? Men kanske handlar det också om vad vården själv anser är fel? Tydligen inte särskilt mycket!
Anmälningarna inom vården ökar rapporterar Sveriges Radio idag på morgonen (11/8 2006),
men trots att alla anställda är skyldiga att slå larm om brister och vanvård görs fortfarande väldigt få anmälningar inom den privata omsorgen.
Anmälningarna handlar oftast om dåligt bemötande, stölder och brister i tillsynen av de äldre. Det kan också röra sig om fysiska, psykiska eller sexuella övergrepp.
http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?Artikel=914405
12/08 15:30 at 15:30
Har inte yttrandefriheten de facto gått åt samma håll inom den offentliga vården?
Det jag hoppas är historielöshet hos Pehrsons gäng gör mig så upprörd att jag tappar mitt ordförråd och får impulser att hoppa upp och ner med en benklubba högt hållen över huvudet.
13/08 00:11 at 00:11
banal blogg:
Nu är det ju så att enligt lagen har anställda i offentlig verksamhet rätt att tala med massmedia, avslöja missförhållanden etc. De har rätt att göra det anpnymt och deras chefer får inte efterforska källan till avslöjanden. Men denna lag gäller ju inte i privata företag, och i sådana kräver ju faktiskt de ledande ”lojalitet” och förbjuder anställda att tala med pressen. Därmed har alltså somlig offentligt bekostad verksamhet undantagits lagen och detta har undrgrävt vår offentlighetsprincip – ett steg mot ett mer odemokratiskt samhälle.
Sedan är det förmodligen så att även offentliganställda idag är rädda att tala med media ex, för att de kan sparkas, fast man inte säger att anledningen är att de talat om vilka missar som begås i verksamheten, men det är mot lagen att avskeda folk där av den anledningen.
Så har vi Lex Sarah, som ålägger vårdanställda, både inom privat och offentlig vård, att rapportera om missförhållanden, en lag som tydligen inte följs så noga här och där.
Vad gäller historielösheten hos Persson så börjar jag misstänka att socialdemkraterna och LO alltid har spelat under täcket med företagare och direktörer, och att Persson kanske bara är den dolda ideologin trogen och inte alls historielös.
13/08 22:34 at 22:34
Kommer ni ihåg händelserna på Polhemsgården i Solna? Och Sarah Wägnert – lex Sarah?
http://www3.ur.se/Veteran/templates/ArticlePage____13912.aspx
13/08 23:02 at 23:02
Om att hålla tyst och att inte hålla tyst – i arbetslivet – Sarah Wägnert igen!
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=678&a=557551
14/08 00:16 at 00:16
Hej igen, jo lagen ser ut så, men även om trycket är hårdare på de privatanställda, så tror jag inte att så värst många offentliganställda vågar sticka ut hakan längre.
Och den Pehrson jag syftade på var folkpartiets egen bodströmsamhällesarkitekt Johan Pehrson (även om Göran i sin person kan verka nog så hämmande på det mesta :o)