Alliansregeringens lojaliter och den ansvarsfulla oljeindustrin
Oljan fortsätter att välla ut i Mexikanska Golfen och de arbetslösa fiskarna är numer anställda av BP för upprensningsarbeta utmed stränderna, där de travar runt med gummihanskar på händerna och lassar ilandfluten olja i stora plastsäckar. De flesta av oss har väl sett bilder på de arbetande upprensarna.
Vad som däremot inte talas så mycket om här hemma i Sverige och inte heller i USA och som BP, det fina privatägda och ansvarsfulla oljebolag som har ”vår egen superman” Svanberg som styrelseordförande, försöker tysta ner i USA är de allvarliga hälsorisker som är förknippade med upprensningen.
De som rensade upp på stränderna efter Exxon Valdez-olyckan för omkring 20 år sedan drabbades av allvarliga andningsbesvär. Somliga har tydligen dött av dem, andra lider fortfarande svårt av sviterna efter sitt deltagande i upprensningsarbetet. 1)
Många av dem som rensar olja utmed stränderna kring Mexikanska bukten, de fiskare som alltså förlorade sin utkomst i och med oljespillet, drabbas nu av samma hälsoproblem som drabbade dem som rensade stränder efter Exxon Valdez. Och vad händer? Jo BP förbjuder dem som drabbas att gå ut och tala offentligt om problemet. Den som talar med media om saken sparkas. Alltså teg de ”anställda” ganska länge men sedan började deras fruar oroa sig för sin mäns hälsa då männen började må riktigt dåligt och började berätta. Då förklarade det ansvarsfulla BP att de som hade fruar som talar med media om hälsoproblemet skulle avskedas. Inte nog med det, de upprensningsarbetare som på eget bevåg använder sig av andningsskydd och masker kommer också att sparkas.
Reglera oljebolagen, tvinga dem att vidta mer försiktighetsåtgärder? Nej absolut inte, säger de konservativa, som i USA är desamma som dem vi kallar liberaler och nyliberaler i Europa (Allianseregeringen i Sverige ex). Vår egen utrikesminister har sina fingrar i oljesmeten, som inte är vackrare på andra håll, som vi vet.
Just about everyone at this point knows that liability awards will be determined not in the hallowed halls of Congress, but by knock-down, drag-out court fights. More safety precautions can gradually be rolled back or ignored, just as earlier safety regulations were rolled back or ignored in the years leading up to the BP spill. And none of this goes to the basic dilemma of whether drilling at these depths should be allowed at all, when the dangers are so great and the stakes so high. Members of Congress can see the heat the White House has gotten for daring (in an uncharacteristic move) to impose even a partial moratorium on deepwater drilling: a federal judge declared the move illegal, while right-wingers attacked it as something just short of a Communistic plot to destroy the nation’s economy.………
In sum, we citizens of the United States have surrendered the greatest natural resource wealth of our nation to private business interests–who naturally run it for their own profit, rather than for the public good. In return, we have demanded virtually nothing. And the little we have demanded–the most basic of safety precautions, the most modest of demands for fair pricing–have been ignored and derided by companies that regularly top the Global 500 list for profitability. 2)
Så tar maktens kreatur sitt ansvar för ”de små” människorna och för miljön.
Det är de där företagen som våra unga nyliberaler strider för och som de anser är ansvarsfulla nog att ta ta hand om världen på bästa sätt bara de slipper alla statliga regleringar och får göra som de vill (som om de inte redan får göra det och som om de inte redan äger USA:s och därmed numer, i spåren av den totalt och globalt fria handeln, även Sveriges politik). BP bidrog med stora belopp till Obamas valkampanj, och givetvis även till McCains, det gäller ju att äga vem som än råkar hamna i ovala rummet och i senat och kongress.
Folket ska skrämmas till tystnad även här
När eliternas eliter träffas för att besluta om världens öden, och människor demonstrerar mot deras förstörelseverksamhet då ser det regelbundet ut som vid G20-mötet i Toronto nyligen.
Det här kunde lika väl ha sagts efter de s.k. Göteborgskravallerna, då en polisbrutatlitet vi aldrig sett tidigare i Sverige uppvisades (uppenbart planerad av USA:s säkerhetstjänst) eller efter Köpenhamnsmötet i vintras. Vad är Littorins omoraliska eskapader i jämförelse med allt detta, ingenting. Men det är ju bra om vi talar om hans snedsteg istället för om viktigare ting förstås. Jag har själv bidragit till en sådan oviktig diskussion. Å andra sidan, om moralpaniken över Littorins sexbrott kan öppna fler människors ögon för vad Allianspolitikerna står för så är den kanske inte så oviktig i alla fall. Alliansen verkar även för de multinationella företagens frihet att göra som det behagar dem.
Som sagt, när Eisenhower avgick varnade han för det militärindustriella komplext, och däri fick han rätt har eftervärlden visat. Tage Erlandet utfärdade också en varning när han avgick. På frågan om vad som oroade honom mest inför framtiden svarade han att det var de multinationella företagen. Hans farhågor var lika befogade som Eisenhowers men dem verkar alla ha glömt idag.
/Kerstin
Länkar:
1) Toxic Crude Oil in The Gulf, YouTube
1) BP Oil Spill Cleanup Workers Getting Sick, Exxon Valdez survivor Warns of Long Term Health Effect, demokracynow.org (Avsnittet om oljesaneringen mot slutet av programmet.)
2) Congress and the Oil Spill, J Ridgeway, counterpunch.org
- Golf Spill News
- Police State Canada, vimeo
11/07 15:10 at 15:10
”Det är de där företagen som våra unga nyliberaler strider för och som de anser är ansvarsfulla nog att ta ta hand om världen på bästa sätt bara de slipper alla statliga regleringar och får göra som de vill”
Det är det som skulle kunna vara så märkligt om man inte förstår att de vildvuxna nyliberalerna (speciellt i Europa) egentligen bara är en del i den konservativa högerrevolutionen, som ges ganska fria tyglar och då även har extremliberala ståndpunkter som kan ses som motstående konservativa intressen.
Exxon dömdes att betala ett rekordstort straff/skadestånd efter Exxon Valdez haveriet. Det är speciellt straffbiten som kan växa till rekordstora belopp i det amerikanska systemet, skadestånden är ofta betydligt mer modesta. Det hänger samman med att det krävs ett stort belopp för att det ska bli kännbart för ett stort bolag, annars är det ju inget straff. Det märkliga är att Svensk vänster inte sällan förfasar sig över systemet som emellanåt även kan straffa välbeställda syndare, det vanlig är förstås att dessa straff/skadestånd sen harvas i appellationsdomstolar och minskar betydligt. Det som vanligen är det som klämmer här är att vanligt folk får straffpengarna. Det verkar vara en liknande inställning till den möjlighet för privat personer att gå i konkurs och nollställa sin balansräkning. Jag finner den svenska inställningen mycket märklig då dessa saker är något som varit i den lille enskilde medborgarens intresse. Det har ihärdigt bekämpats av speciellt Republikanerna men Demokraterna generellt har inte direkt protesterat.
Man kan notera att Exxon aldrig behövde betala rekordskadeståndet, detta segdrogs och harvades av Exxon juristerna tills oljeintressenas man blev president – Bush junior – och man fick nån sorts amnesti. Man tyckte då att Bush med skattelättnader etc var bara så generös mot oljeintressena, speciell hemmahörande i Texas, men det bleknade till ingenting när Wall Street fick in sin man i det vita huset.
USA har som McCain sagt om Obama administrationen “the best government that money can buy”.
11/07 16:10 at 16:10
lasse:
Nu är det nog så att alla presidenter, oavsett partitillhörigheter, ägs av de multinationella företagen. Dessa betalar ju valkampanjerna både för republikaner och demokrater. Folk i USA (och vi är med stormsteg på väg in i samma situation) får därmed egentligen bara välja vilka personer som ska sitta i senat, kongress och vem som som president ska förvalta storföretagens och finansvärldens intressen.
Kunniga amerikaner är mycket väl medvetna om detta och talar som en självklarhet om ”the corparate state”, och korporativism är som bekant ett statskick där riksdag, regering och storföretagen sitter i samma båt och styr medborgarna. Tidigare ansåg vänstern att detta tillstånd var fascism men det var innan storföretagen hade ackumulerat sådana ofantliga rikedomar att de helt sonika kunde köpa sig de politiker de ville låta tävla om platserna i solen och på det sättet oskadliggöra systemet med allmänna val.
Jag har kallat detta system för ”velourfascism”, dvs ett system där folk tror att de lever i en demokrati, men i själva verket lever vi i ett till demokrati maskerat fascistiskt system.
11/07 16:31 at 16:31
De svenska nyliberalerna står vanligen ensidigt på storbolagens sida. Men i USA är libertiner och andra som snarast står långt ut på högerkanten lika kritiska till storbolagens köpta makt som de är till sk ”big government”
En hel del av de som protesterar med tea-bagger rörelsen är nog också där för att de inte gillar ”the corparate state”, att sen ledarna i form av Glenn Beck, Palin etc. är ulvar i fårakläder från det perspektivet är det nog ingen tvekan om.