Littorin, Sahlin, Smutskalendern och de påstådda "mosningskampanjerna"
Antagligen var det fel att skriva en smutskalender, framför allt för att det är svårt att dra gränser. Den är, som synes, ganska tom fortfarande, men beror det bara på gränsdragningsproblem?
Vad ska betraktas som ren smuts om människor och vad är relevant nyhetsrapportering om våra politiker? Inför förra valets Skandalkalender fick jag en hel del hjälp från läsare av min blogg, den här gången har jag enbart fått in något enstaka tips och själv har jag inte hittat något allvarligt fall av ren smutkastning mot person i våra rikstäckande media fast alla talar om att en sådan pågår för fullt.
Nu säger och skriver mängder av socialdemokrater, Ingvar Karlssom bl.a. att Mona Sahlin utsätts för en förtalskampanj som är värre än den Olof Palme utsattes för. Var utspelar sig denna, i Stockholms innekretsar, på borgerliga bloggar, sådana som jag inte läser regelbundet? I stora och rikstäckande media ser jag inte mycket av den. Littorin menade att även han var utsatt för förfärliga mediadrev som också drabbade hans familj, vilket man heller inte sett mycket av utanför Stureplan.
Därmed är jag inne på de aktuella Littorinaffären. Vad ska man säga om AB:s behandling av honom? Börjar det inte likna en subtilare form av smutskastning: ”Hihi, han har gjort något riktigt fult, men jag talar inte om vad.” Resultatet är förstås vilda spekulationer (vid sidan förmodligen av ökad AB-upplaga). Fältet lämnas öppet för alla upptänkliga misstankar. Människor spekulerar vilt om Littorins brott och föreslår allt från rattfylla, mord eller misshandel över smitning och narkotikabrott till sexköp. Mannen utsätts med andra ord för misstanker om allt från tämligen beskedliga brott till förfärliga illdåd varav de flesta torde vara felaktiga och där den värre sortens brott förhoppningsvis inte är sådana som han faktiskt har begått. Om Aftonblandet inte ganska snart berättar vilket brott han gjort sig skyldig till kommer jag att föra in deras skriverier i smutskalendern inom kort. Nu börjar det ju snarare handla om att fria Littorin från obefogade misstankar om värre brott än han har gjort sig skyldig till.
Sedan verkar allt det här talet om smutskampanjer och mosa den ena eller den andre, mest handla om vad som sägs och viskas om i innekretsarna i Stockholm, alltså något som försiggår inom en grupp som torde omfatta högst 500 personer, kanske 1.ooo om man tar till ordentligt, och Sverige har faktiskt 9 miljoner invånare . Vid förra valet avlades totalt 5.385.430 röster och landet hade då 6.892.009 röstberättigade varför omkring minst 6 miljoner röstberättigade aldrig hör något av dessa mosningskampanjer. Räknar vi snällt och tar bort bloggläsare kanske de icke-invigda väljarna inte är fler än 4-5 miljoner, men ändå. De röstar också i valet.
Själv har jag hittills förvånats över hur pass lite av både smutskastning och skandalskriverier vi sett i den här valkampanjen – hittills måste jag väl tillägga, så var finner man belägg för Ingvar Karlssons påstående om att det här är den smutsigaste valkampanjen någonsin? Vi som inte regelbundet frekventerar nöjesinrättningarna kring Stureplan ser i varje fall inte mycket av den.
Hur skulle det vara om politiker lärde sig inse att majoriteten av väljarkåren inte bor i centrala Stockholm, eller i stadens rikare randkommuner.
/Kerstin
Länkar:
- Jag är ingen stålman, S-O Littorin, AB
- Förhandlingarna om barnen bröt samman, AB
- Här tar det slut. Aftonbladet frågar ut ministern om ett påstått brott – då väljer han att avgå, AB
- Han valde att hoppa av istället för att berätta sanningen, AB
- Om röstfördelningen 2002 0ch 2006, Motvallsbloggen 28/9 2006
Tillagd länk 12/7:
-Medierna, politikerdrev och provokatör, SR
(Innehåll: Kritik av påståenden om journalistdrev mot Littorin.)
09/07 14:00 at 14:00
”Hur skulle det vara om politiker lärde sig inse att majoriteten av väljarkåren inte bor i centrala Stockholm, eller i stadens rikare randkommuner.”
Och hur skulle det vara om alla äldre politiker, höger som vänster, lär sig att vi ungdomar lever i en annan verklighet än dom.
Jag tycker också att det varit förvånansvärt lite smutskastning hittills, men smutskastning är inte bara något som sker politiker emellan, utan politikerna kan även smutskasta och håna medborgarna.
09/07 14:58 at 14:58
Rickard Melkersson:
För att inte tala om att proffspolitiker inte har en aning om vad det är att vara ”vanlig” människa, ung eller gammal.
Och jo, de senaste 15 åren har politikerkåren ägnat en hel del energi åt att smutskasta väljare, beskyllt dem för alla tänkbara dåliga egenskaper. Det är mer än ynkligt för de allra flesta av oss är ärliga, vill göra rätt för oss och desstom gärna hjälpa dem som är olyckligare lottade än vi själva.
09/07 15:11 at 15:11
Jag orkar inte plöja igenom allt som skrivs i bladen, det kanske finns mosa kampanjer som jag missat. Men man kan även få intrycket att all kritik anses som mosa av de som står på den ”mosade” sidan. Det skulle vara ett märkligt politiskt klimat om politiska motståndare inte kunde gå hårt fram när de ska framhäva sin egen förträfflighet och visa på motstånarnas ”uselhet”. Kampen om den politiska makten är ingen tebjudning och har aldrig varit det.
Att handeln och vandeln hos de som aspirerar på att leda landet utsätts för granskning och kritik bör vara en självklarhet, det är väsentlig information för oss väljare. En nation kan komma i många olika lägen där statsminstern och den högssta ledningen har svåra beslut att ta och att de är moraliskt rakkryggade är väsäntligt för landet. Hur en person ageraar gentemot sin egen familj kan säga mycket om dennes karaktär, den som sviker sina närmaste skulle jag inte vilja ha som ledare för landet.
Det besvärliga för SAP är nog inte så mycket motståndarnas attacker mot Sahlin utan det låga förtroende hon har hos de egna.
”Jag har varit organiserad socialdemokrat i 66 år. När jag söker summera allt som varit kommer jag fram till att den politiska tillvaron aldrig varit så besvärande som nu. Ändå har jag som politisk skribent upplevt flera borgerliga regeringar, bland annat Fälldins på 70-talet. Trots allt elände så var vi social¬demokrater förhoppningsfulla. Det betraktades som självklart att reger¬ingsmakten skulle återtas.”
Och då skrevs detta i mars 2009.
För SAP som parti tror jag det på lång sikt är bättre att förlora med ~30% än att ”vinna” regeringsmakten med ~30%, hjälpt av Mp. Nuvarande ledning verkar vara så pass inkompetent att de bara måste bytas ut, men det är fråga om partiet har den kraften och innre demokratiska styrkan att det klara det.
Det är förstås fel att skylla på Sahlin, hon har inte utsett sig själv till partiledare. Man frågar sig vad de i toppen som utsåg Sahlin hade förväntat sig.
Är det en aliansare som slängde ur sig något om tobleronepolitik. Borg/Schlingman gänget är mycket slipade och taktiska och är nog väl medvetna om att allt för hård attack mot Sahlins hadel och vandel kan slå tillbaks och ge Sahlin och SAP underdog status, det brukar gå hem i det här landet. Deras ”copy cat” på S yuppie annons från 85 var lysande, den både framhäver dem själva och slår som en pisksnärt på den S politik som gav oss yuppies och spekulationsekonomi.
Det kan mycket väl vara så att vi nu ser slutet på eran med SAP som det stora dominerande partiet här i landet. Wetterstrand lär väl bli nöjd när hon ser ett av sina mål uppfyllas, om än det mest är S egen förtjänst. Högern är förstås överlyckliga, till sist är det förhatliga SAP förmodligen knäckt. De trodde nog att de drömmde när SAP utsåg Sahlin till ledare och fick nypa sig i armen för att kolla om de var vakna.
09/07 18:39 at 18:39
Littorin avgår mindre än ett dygn efter att Aftonbladet ställer en fråga…
Littorin har inte bemött eller förnekat AB:s insinuationer eller anmält tidningen för förtal…
Littorins pressekreterare och de övriga fyra politiska tjänstemännen på departementet har också fått sluta…
Reinfelt försöker hålla masken och svarar undfallande, håller ryggen fri och distanserar sig fullständigt från Littorin…
Man behöver inte vara konspiratoriskt lagd för att dra slutsatsen att detta handlar om något betydligt allvarligare än en jobbig skilsmässa eller ”privata” problem.
09/07 19:51 at 19:51
Jag tror att alliansen är bättre på att hålla ihop när det gäller. Vänstern hugger varandra i ryggen. Försök hålla ihop i 70 dagar nu är det allvar!
10/07 13:11 at 13:11
Det ligger nog en hel del i det att vänstern har svårt att hålla ihop. Det är nog en viktig anledning till att det i kommande val bar finns två nyliberala regeringsalternativ att välja på.
De tidigare borgerliga regeringarna har ju alltid brottats med splittringsproblem, speciellt mittenpartierna har varit ”besvärliga”. Men nu mer är de flesta även hos dessa drillade hos typ Timbro till marknadsanpassade zombies och helt likriktade.
13/07 20:32 at 20:32
[…] – Littorin, Sahlin, Smutskalendern och de påstådda mosningskampanjerna, Motvallsbloggen 9/7 […]
15/07 12:14 at 12:14
[…] – Littorin, Sahlin, Smutskalendern och de påstådda mosningskampanjerna, Motvallsbloggen 9/7 […]