Massmedia – vänster- eller högervridna?
Det var en mycket intressant debattinlägg om journalisternas politiska hemvist vi kunde läsa i DN debatt idag, nämligen redovisningen av en undersökning gjord av Kent Asp. Han konstaterar att:
Tre partier är överrepresenterade. Miljöpartiet är mest överrepresenterat – andelen miljöpartister är nästan fyra gånger så stor i journalistkåren som bland allmänheten. Därefter kommer vänsterpartiet och på tredje plats folkpartiet.
Detta tycks stämma illa med mitt förslag, utifrån Skandalkalender, att massmedia inte är vänstervridna? Men förklaringen får vi när vi läser följande:
De journalister som bevakar ekonomi och politik i de riksspridda Stockholmsmedierna står långt till höger om resten av journalistkåren. Bland ekonomi- och politikjournalisterna stöder en majoritet den borgerliga alliansen, 26 procent är moderater och 23 procent folkpartister. Bara var femte är socialdemokrat..
En annan inflytelserik grupp är de journalister som har till huvuduppgift eller enda uppgift att dagligen följa och rapportera om politik, ekonomi och samhälle………I denna inflytelserika grupp av journalister är moderaterna största parti. Andelen moderatsympatisörer är ungefär lika stor som hos allmänheten. Folkpartiet är något mindre, men andelen folkpartisympatisörer är nästan dubbelt så stor som hos allmänheten………
Det mest underrepresenterade partiet är socialdemokraterna – både i jämförelse med allmänheten och med journalistkåren i sin helhet.
Det stämmer alltså i själva verket ganska bra med resultaten i Skandalkalendern, som handlar om inrikespolitisk propaganda. Må vara att det finns många vänsterinriktade journalister men dessa tycks alltså inte ha så stort inflytande över rapporteringen inom området ifråga.
Ska vi gissa att våra större rikstäckande massmedia, som ju är borgerliga, inte bryr sig så mycket om de politiska preferenserna hos journalister som sätts att skriva om lämpliga blomsorter för balkonglådorna eller om hur Misse kom ner ur trädet med hjälp av brandkåren, alternativt om vem som hade sex med vem i Big Brother eller om hur man behandlar dementa mormor inom äldrevården, medan man är mer nogräknad när man väljer journalister att skriva om politiska och ekonomiska frågor?
26/04 08:40 at 08:40
SVT (som är fullkomligt livrädda för att bli stämplade som en vänsterinriktad partsinlaga) valde intressant nog en annan vinkel då de presenterade den aktuella undersökningen:
”Miljöpartiet starkt bland journalister”
http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=22620&a=579786
26/04 09:39 at 09:39
Nu missade du en väldigt viktig sak i artikeln. Även om ”de mest inflytelserika journalisterna inom ekonomi och politik” är betydligt mer högervridna än sina mindre inflytelserika kollegor i genomsnitt, är de tydligen representativa för befolkningen ”blockmässigt”. Dvs hälften stödjer alliansen och hälften regeringen och stödpartierna.
Det som tycks mest signifikant är att S och M är gravt underrepresenterade i journalistkåren. Är det månne för att dessa ”maktpartier” är de som den genomsnittlige journalisten ser som sin uppgift att granska?
26/04 11:03 at 11:03
”hur man behandlar dementa mormor inom äldrevården”
Jamen, en sån sak är ju klart vänstervriden! Sanningen om verkligheten är alltid vänstervriden!
26/04 13:14 at 13:14
Simon:
Tillsammans är de borgerliga överrepresenterade iom att folkpartiet hade fler företrädare, proportionellt, än i befolkningen.
Olydig:
Jo, det var ju intressant att resultaten kan tolkas lite hur som helst, eller refereras lite som man önskar.
Men dock, socialdemokraterna är underrepresenterade och det finns därmed ingen grund för påståendet att journalisterna/massmedia är så förfärligt vänstervridna.
26/04 15:00 at 15:00
Oops –
Mea culpa.
Det var visst cheferna jag pratade om. Och det gjorde väl du också i en tidiagre post…
26/04 17:13 at 17:13
Simon;
Och?? Menar du att eftersom vänster är väl representerad bland folk, så är massmedia därmed vänstervridna?
Eller menar du att cheferna bestämmer det mesta på tidningarna varför det inte spelar någon roll att borgerliga journalister är överrepresenterade vad gäller rapportering om inrikespolitiska frågor, för de måste skriva som chefen bestämmer?
Jag anser nog att hur man än vänder och vrider de här siffrorna så kan man inte hävda att journalisterna, och därmed massmedia, är förfärligt vänstervridna, om man inte är radikalhöger som sagt, och anser att allting till vänster om radikalhögern är vänstervridet, alltså även övriga borgerliga partier. Är det din uppfattning kanske?
26/04 19:02 at 19:02
Jag tog upp tråden och skrev om det på min blogg idag… Forskade också lite i vad Munkhammar från Timbro menar i Aftonbladet… Tyck-frihet – kallar jag det…
27/04 09:27 at 09:27
Kerstin –
Om jag inte missförstod dig så hävdade du tidigare att det inte spelade någon roll hur ”vänstervriden” journalistkåren var – för det var ändå ledarskapets politiska inriktning som avgjorde hur innehållet vinklades. Detta förklarade siffrorna i den Skandalkalender du lanserat, där det visar sig att övertramp hos makthavare inom socialdemokrati och vänster får större medial uppmärksamhet än övertramp hos alliansen. Således fanns, fortfarande som jag tolkade dig, ingen vänstervridning av media vilket andra påstått. Istället lanserade du en antites att det är högerns och näringslivets inflytande över media som gör att man går så hårt åt vänstern i bevakningen.
Jag bemötte detta med, kalla det en syntes, att det är medias roll och journalismens logik som gör att makten och dess innehavare bevakas hårdast, kombinerat med en önskan att plocka ner folk från höga hästar de satt sig på. Den syntesen dissades rätt hårt av dig.
Strax efter din bloggpost kommer en relativt vetenskapligt utförd undersökning som visar att journalistkåren, jämfört med befolkningen, till oproportionerligt stor del stödjer de partier som utgör regeringsunderlaget. Cheferna inom media har sympatier som fördelar sig jämnt över blocken, och för vissa inflytelserika journalister inom ekonomi och politik lutar det åt höger.
Jag uppfattar att denna undersökning ger visst, men litet, stöd till ursprungstesen – att de som jobbar inom media är vänstervridna. Den ger inget stöd till din antites (dock inte heller något som motsäger den). Jag ser det dock som att du ändå försöker hitta stöd för din antites i undersökningen genom att peka på den lilla grupp där det faktiskt tycks förekomma en övervikt för de borgerliga. Samtidigt negligerar du att det du förutsatte i din ursprungstes – tidningsledningarnas högervridning – inte har fått något stöd i undersökningen, eftersom chefernas sympatier tycks fördela sig jämnt över blocken.
Min uppfattning är att min syntes är en bättre förklaringsmodell än din antites. Om inte annat för att min modell finner bättre stöd i den verklighet jag ser omkring mig – och går att motbevisa, vilket jag dock inte uppfattar skett ännu.
27/04 13:56 at 13:56
Men man kan väl inte med all god vilja i världen säga att några av partierna som kallas höger eller vänster och sitter i regeringen är annat än glada förvaltare av det system vi har. Möjligen finns det en och anna gräsrot i (v) som vill se ett annorlunda samhälle, men jag tror inte att de är överhängande många (eller så finns det hos vänsterpartiets medlemmar en kollektiv vanföreställning om det egna partiet).
Summa summarum: Media är för vårt nuvarande system, vad som Brian McNair kallar ’systemic media’. ’Non-systemic media’ är nära nog non-existent i Sverige idag. Media är högervridet, så till vida att de är försvarare av det kapitalistiska systemet. Om vissa vill lindra den ena eller andra plågan lite är ganska irrelevant, om man ser till den stora bilden.
Med detta vill jag inte ha sagt att det är mig egalt hur den politiska kartan ser ut inom media, men man ska inte tro att den som smetar en vänsteretikett på sig själv behöver vara sämre än en högerman på att försvara makten.
27/04 22:34 at 22:34
Simon:
Jag håller med dej om att det är inte konstigt att det är socialdemokraterna som granskas hårdast, det är väl de som har flest folk på förtroendeuppdrag och de som har mest makt. Det talar ju för att journalisterna gör sitt jobb helt enkelt. Men det talar inte för att journalistiken skulle vara ”vänster-vriden” – för isåfall skulle väl sossarna skonas i någon mån.
Eller så tänker journalisterna som jag – att sossarna är väl inte riktigt vänster längre…
Den dag som var och varannan ledare i våra tidningar sjunger Hugo Chavez lov – så skulle jag hålla med om att journalistiken är ”vänster-vriden”… Vem vet – den dagen kanske kommer?
27/04 22:53 at 22:53
Malte:
Väldigt intressant diagnos – jag är böjd att hålla med dej. Det sossarna har gjort i Sverige de senaste åren är väl en sorts någorlunda värdig borgerlig politik där socialliberalismen lyser igenom på sina håll men inte i det stora hela… Och att media är en del av sin tid är väl som det brukar?
Jag tycker mej dock se en vänstervind som smeker lite här och där i världen – den kommer kanske hit såsmåningom… Norge har ju fått sej en släng – och jag har inte hört något katastrofartat därifrån. Det skrivs väldigt lite i svenska medier om vad som sker där i vart fall. Att de tar emot Hamas representanter och att de sagt ifrån och inte stödjer IMF är goda tecken…