Oljan och den uthålliga strutspolitiken
I kväll kunde vi på TV2” se programmet ”Historien om det svarta guldet”. Det hävdas att vi eventuellt redan nu ser toppen vad gäller utvinningsmöjligheter och att tillgången till olja kommer att minska redan nu, eller i bästa fall först om något tiotal år. Vad detta innebär är inte så svårt att tänka sig.
Jag erinrar mig hur boken ”Limits to Growth” , som kom ut 1972 (på svenska Tillväxtens gränser några år senare) bemöttes. I boken beskrevs hur länge jordens tillgång av ändliga resurser skulle räcka under lite olika omständigheter och den bemöttes i princip med föraktfulla fnysningar från maktetablissemangen: Det där var struntprat, man hittade hela tiden mer olja än ökningstakten i förbrukningen (om jag inte missminner mig). Nu är detta dystra scenario närmare oss än man ens tippade i denna bok, om vi får tro vad som sades i TV-programmet om oljan och den framtida tillgången på sådan.
Jag erinrar mig hur vi, som var aktiva i miljörörelsen i början av 70-talet och som tog den här boken på allvar, försökte få politiker intresserade av att satsa på utvecklandet av alternativa energikällor och energisnål teknik men hur intresset var tämligen svalt, och ännu mindre blev det från 80-talet och framåt.
Tillägg kl.14.15: Ny lucka öppnad på Skandalkalendern
23/03 00:51 at 00:51
Rekommenderar dig att titta på dokumentären ”The End of Suburbia” (ifall du inte redan sett den) .. mycket bra dokumentär om oljan.
23/03 01:34 at 01:34
Yabosid:
Tack för tipset.
Nu har jag väl varit införstådd i det här området sedan omkring 1970, men gav upp hoppet efter ganska många års aktiv miljökamp, den enda politiska kamp jag deltagit aktivt i. Tycker att nu är det ungdomarnas framtid det gäller, inte min och är de inte intreserade då är det deras problem.
23/03 15:58 at 15:58
Oj, ett domedagsscenario till…känns lite ovanligt för denna blogg. Man kan konstatera att utbudet på domedagsprofetior inte kommer ta slut de närmaste åren…
23/03 16:44 at 16:44
Adam:
Kul att du är optimist. Det var inte de som diskuterade frågan i TV-programmet. Men du sitter kanske inne med mer och riktigare information än de som förestår och leder oljeföretagen.
23/03 17:19 at 17:19
Apropå skandalkalendern: glöm inte ”avslöjandet” i SvD idag att fackliga företrädare på medlemmarnas uppdrag sitter i bolagsstyrelser och för detta uppbär arvoden enligt de normer som man annars inte får kritisera, eftersom det är privata företag.
23/03 17:52 at 17:52
Ali:
Tack för tipset.
Erinrar mig förresten informationen häromdagen från ett radioprogram i P!, att SIF fick en medlemstillströmning i samband med IT-kraschen, undrar just varför?
24/03 01:14 at 01:14
Såg inte programmet så jag kan inte uttala mig om det som sades där, men domedagsprofetior är lika gammalt som …ja, mänskligheten. Beroende på vilka antaganden man gör kan komma fram till vad som helst. De flesta (alla?) sådana gissningar har varit fel, men denna gång kanske man gissar rätt…och då får man byta från bensin till något annat.
Vilket får mig att tänka på något Papi Raul sa i en sketch om knarkstatistik (78% i riksdagen knarkar):
”Personligen fick jag en chock när jag gissade mig till det här”…nuff said.
24/03 01:25 at 01:25
Förresten, så länge det finns domedagsprofetior så finns det även ”domedagsprofitörer”. Ska man sälja en bok där man gissat sig till slutsatserna (med hjälp av en dator!), är det inte heller till ens nackdel om man kommer med så dramatiska slutsatser som möjligt.
Personligen förstår jag inte allt snack om att oljan kan ta slut. Vem talar idag om den skriande bristen på pantalonger?
Det går ju inte att få tag på ett endaste par i dessa dagar. Jag anar en högerkonspiration…kan det vara den gamle Ivar Kreuger, som vi vet fejkade sin död, som skapat ett stort lager för att kunna monopolisera marknaden?
Ropen skalla, pantalonger åt alla!
24/03 04:13 at 04:13
Adam:
Nu är det ju så att oljan är en ändlig resurs, alldeles oavsett om de som spår hur stor denna resurs är har rätt eller inte. Det gäller liksom att ha detta klart för sig. Att säga detta kan knappast jämföras med det de sade som trodde att folk skulle dö i så svindlande hastigheter som 30 km/tim
Men tror du att oljan är en oändlig resurs så får jag väl bara gratulera dig till att vara universums största optimist, men en som saknar all kontakt med verkligheten.
24/03 12:49 at 12:49
Fantastiskt…när man skriver en mening som t.ex. ”och då får man byta från bensin till något annat”, kan man då inte tänka sig att lilla okunniga jag även inser att det är en ändlig resurs?
Oljan må vara ändlig, men det är snarare tajmingen som alltid visat sig vara helt fel bland domedagsprofeterna.
Man kan säga att jorden kommer gå under någongång (som ungefär vartannat av dina inlägg gör) och då måste man få rätt förr eller senare. Nej Kerstin, jag tror nog att dina pantalonger sitter lite för hårt åt. Det finns alternativ idag och när dessa eller andra framtida blir kommersiellt gångbara så kommer de att användas. Svårare än så är det inte, marknadslösning…works every time.
24/03 13:06 at 13:06
Adam:
Så har en kommenterande återigen lagt ord i min mun som jag inte uttalat. Har jag sagt att jorden går under när oljan tar slut?
24/03 15:03 at 15:03
Jag känner mig manad att sälla mig till optimisterna här.
Du och jag, Kerstin, hör nog till ungefär samma generation. Även jag var djupt engagerad i miljörörelsen i min ungdom. När miljöpartiet bildades var jag snabb att hoppa på tåget. Äntligen ett parti som tog upp det som engagerade mig!
Jag läste alla domedagsprofetior. Jag minns till exempel Rom-gruppen.
Men jag slutade inte att läsa och jag såg verkligheten och jag läste kritiken.
Rom-gruppens alla förutsägelser kom på skam. Jorden föder fler människor nu på en högre nivå än nånsin förr.
Du kanske minns Lasse Berg och hans böcker från Indien? Han kom för några år sen ut med en bok ”I Asiens tid”. Där återvänder han till samma platser och samma människor som han besökte på 60- och 70-talen. De har fått det bättre, deras värld har öppnats upp och de är fyllda av framtidstro.
När jag såg att miljörörelsen alltmer började få religiösa övertoner, då hoppade jag av. Jag har kommit till insikt om att alla tider har sina flagellanter och självplågare. Det tycks finnas ett stort behov hos många att ägna sig åt att inskränka livet för sig själva och andra.
Man kan säga att jag på äldre dar (jag närmar mig 60) har blivit art-egoist. Mitt credo är: Det som är bra för människan – det är bra.
Jag vill fortfarande bevara djur och natur även i de fall det inte är avgörande för vår överlevnad, men nu är det för att djuren och naturen skänker oss en sån glädje och stimulans.
Avslutningsvis, jag håller med Adam. Vi kommer att hitta nåt som ersätter oljan.
24/03 15:49 at 15:49
Majsan:
Nu skrev författarna till Tillväxtens gränser mycket tydligt i inledningen av boken att det man visade med sin statistik INTE var vad som skulle komma att hända, sedan kritiserades boken för att författarna menade just det de sade att de inte menade. Det där att läsa innantill är väldigt svårt för många.
Man gjorde trendframskrivningar som ett teoretiskt experiment och förklarade också att eftersom marknadsmekanismerna kommer att spela en roll, så kommer åtgärder att vidtas för att scenariona inte skulle inträffa, LIKSOM INTE HELLER JAG, I INLÄGGET OVAN, SKRIVER NÅGOT OM KATASTROF ELLER OM VAD SOM KOMMER ATT HÄNDA NÄR OLJAN TAR SLUT.
Varför ska en massa människor läsa in saker i det jag skriver som inte står där och absolut inte är en nödvändig konsekvens av det jag skriver?
Jag var engagerad i miljrörelsen men emot att man bildade ett miljöparti, så jag hoppade inte på det tåget. Däremot var jag med i en miljöorganisation, först i Migri, som sprack i Uppsala under visst tumult (var med vid detta tumult), och sedan i konkurrentorganisationen Miljöförbundet.
Vi i vår miljögrupp ansåg att man skulle satsa på att utveckla alternativa energikällor redan då, något som onekligen hade gett konkurrensfördelar idag, vilket vi också hävdade skulle bli fallet. Att detta anses fel är ju lite konstigt, och att man nu slänger mig i ansiktet att det är precis detta som kommer att ske, så därför har jag helt fel är med förlov sagt ännu konstigare.
Min poäng ovan var att man borde ha börjat tidigare med den saken och att förutséende kan löna sig, på många sätt.
24/03 17:11 at 17:11
Förlåt Kerstin, du är naturligtvis en livsbejakande optimist, det märker nog alla som följer denna blogg. Jag skrev inte att du säger att jorden går under när oljan tar slut, men i mina ögon är ett genomgående tema på denna blogg en ”viss” alarmism om samhällets utveckling i stort och denna post tyckte jag mig ingå i detta tema. Tydligen har jag fel då…
Att få konkurrensfördelar genom att vara först på marknaden är lite vanskligt. Ett land med 9 miljoner invånare kan nog inte sätta en standard
för alternativa energikällor. Då är det snarare bortkastade pengar att försöka tala om för alla andra att de använder fel bränsle. När tiden och marknaden är mogen kommer det att ske, men tills dess är t.ex. skatteincitament bara i vägen för tillväxten.
24/03 17:18 at 17:18
Adam:
Haha, vem är det nu som är pessimist?
24/03 17:46 at 17:46
Jag ser mig själv som mer realist…
På tal om domedagsprofetior:
http://www.comics.com/editoons/varvel/archive/images/varvel2008141760322.gif
24/03 17:47 at 17:47
”mer som realist” ska det vara
24/03 18:02 at 18:02
Adam, bra kommentar. Men jag är inte säker på att den förstods på rätt sätt.
Kerstin, du inser väl att de skattepengar som drivs in är RIKTIGA pengar. Det är vad deras användning ev kan ha gjort för nytta om 30-50 år som är det lite mer tvivielaktiga!
25/03 03:32 at 03:32
Men idag är det danskarna som bygger vindkraftverk i Sverige vad jag förstår De satsade liksom på sådana en gång och kan därför exportera sådana idag, och Danmark har betydigt mindre befolkning än Sverige, ungefär hälften så stor.
25/03 05:43 at 05:43
Att danska privata företag kan exportera produkter är väl alldeles förträffligt.
Att de köps med svenskars skattepengar/subventioner för att tillverka en produkt (elektricitet) till alldeles för höga kostnader är det som är bekymret.
Gick det att hålla isär dessa två informationsbitar?