En "skandalkalender" inför valet
För att följa valkampanjen och ge en övergripande bild av hur mycket kritik politiker i de olika partierna får i massmedia fram till valet, har jag här på Motvallsbloggen lagt ut en liten skandalkalender, där en ruta öppnas för varje politisk storskandal som uppenbaras för oss i massmedia fram till valet.
Jag kommer att plocka in alla politiker som råkar illa ut i massmedia, från alla de partier som finns representerade i riksdagen. Kan ju bli spännande att se vilket block som kritiseras mest/åstadkommer flest skandaler under den här tiden.
Jag har ingen insiderinformation så jag påstår inte att de skandaler jag för in har med medvetet smutsgrävande och smutskampanjande att göra (även om somliga högst sannolikt kommer att ha det), eller att de inte skulle ha förekommit även utan att det hade varit valår. Kalendern är heller inte tänkt att säga något om huruvida mediakritiken mot de politiker som förs in här, är befogad eller obefogad. Tycker bara att det kunde vara spännande att se hur det ser ut i det här avseendet just ett valår.
Jag kommer att föra in en länk nederst på inläggen de dagar en ”ny lucka” har öppnats i kalender: Ny lucka öppnad på Skandalkalendern
Tillägg: Regler för införande i kalendern: Att ”skandalen” har nämnts i radioekot, eller på TV-nyheterna, alternativt tagits upp i artikel av någotsånär stort format i någon av de större dagstidningarna (ej korta notiser).
(Se även Ali Esbatis inlägg om smutsgruppen)
22/03 00:17 at 00:17
Det blir intressant att se vad som hamnar i din kalender.
Jag tycker inte att det är underligt om S, Mp och V granskas hårdare. Det är väl en självklarhet att de som innehar makten granskas hårdare än de som aspirerar på makten? Vi har ju facit av socialdemokraternas maktinnehav sen den förra borgerliga parentesen. Nu är frågan hur har de skött sig? Har de uppfyllt vallöftena? Är det värda att få ett förnyat mandat?
Förresten, KU-förhören kan väl inte klassificeras som ”smutskastning”? Känslorna var tämligen upprörda bland de hundratals människor som drabbats direkt eller indirekt av tsunamikatastrofen. Det fanns nog ett ganska utbrett behov av att få ansvarsfrågan utredd.
22/03 00:37 at 00:37
Bravo! Ska bli spännande att följa.
22/03 00:52 at 00:52
Majsan:
Jag skriver väl att jag inte påstår att det måste handla om medveten smutskastning.
Och det är väl rimligt att man granskar makten, som du skriver, men minst lika rimligt inför ett val, att vi får veta vilka de faktiskt är som aspirerar på att kunna styra landet bättre – eller hur? Hur kommer deras politiska förslag att slå, är det mer pålitliga än socialdemokraterna etc.
Lasse.
Jag tycker själv det ska bli intressant att se hur utfallet blir. Man kan ju inte veta säkert även om man har sina aningar.