Lite mer om "vetenskapliga" förvillelser
Jag läser runt på nätet om SSRI. Sedan tidigare vet jag ju att depressioner, enligt teorin, beror på brist på serotonin i hjärnan. Därför sätter man in SSRI, som antas/påstås öka serotoninmängden i densamma (vad jag vet mäter man dock inte serotoninförekomsten i patientens hjärna före eller efter insättandet av SSRI, så att mängden blir den rätta). Detta är ”den vetenskapliga teorin” (förenklade varianten) bakom ordinerandet av SSRI alltså och som man förstås anser vara vetenskapligt belagd, eftersom alla läkare ska grunda sin verksamhet på vetenskap och beprövad erfarenhet och läkare skriver ut alltmer av de här preparaten och för alltfler olika ”åkommor”.
Under ”kringläsandet” hittar jag följande stycke i ett dokument från FDA (Food and Drug Administration, USA) från 22/3 2004. Om just effekterna av SSRI:
Health care providers should carefully monitor patients receiving antidepressants for possible worsening of depression or suicidality, especially at the beginning of therapy or when the dose either increases or decreases. Although FDA has not concluded that these drugs cause worsening depression or suicidality, health care providers should be aware that worsening of symptoms could be due to the underlying disease or might be a result of drug therapy. (1)
(Min översättning: Hälsovårdande enheter/institutioner ska/bör noga iaktta patienter som får antidpressiva medel, om deras depression fördjupas eller om de blir mer självmordsbenägna, speciellt i början av terapin eller när dosen endera höjs eller minskas. Även om FDA inte har dragit slutsatsen att dessa preparat förorsakar fördjupad depression eller ökad självmordsbenägenhet så bör hälsovårdande instans vara medveten om att symtombilden kan bli allvarligare och att det kan bero på den underliggande sjukdomen eller kan vara resultat av medicineringen (med SSRI alltså: min anm).)
Vad får man ut av detta? Egentligen är hela stycket så självmotsägande att man häpnar. Jo, säger man, depressionen och/eller självmordsrisken kan öka när man börjar äta SSRI (Zoloft, Paxil, Celexa, Effexor, Remeron m.fl.) eller när man slutar äta dem, när man ökar dosen eller minskar den. Eventuella försämringar, menar man, beror endera på de preparat man äter, för lite eller för mycket av dem, eller på ”den underliggande” sjukdomen.
I det senare fallet borde depressionen/sjukdomen kunna tänkas bero på något annat än det som det förskrivna preparatet tänks bota, inte på serotoninbrist alltså, eftersom man borde bli åtminstone lite bättre med SSRI, som ju ökar mängden av serotonin i hjärnan, den brist som påstås förorsaka depression. Svenska läkare brukar hävda det senare, och att förbättringen kan ge initiativförmågan tillbaka (deprimerade saknar ofta initiativ) redan innan depressionen lättat och därmed leda till självmord eller till våldsagerande. FDA nämner dock inte denna förklaring till eventuell ökad självmordsrisk mm vid påbörjandet, avslutandet eller ökning eller minskning av en SSRI-medicineringen. Tvärtom motsäger man denna förklaring.
Det är något oroande med medicinska preparat som kan resultera i lite vad som helst, som endera gör patienten friskare eller sjukare, och att både inmundigandet av det och upphörandet med det, samt ökande av dosen eller minskande av densamma, kan göra en sjukare – eller friskare och om vilkas verkningar läkare och experter tycks ha helt olika uppfattningar. För mig låter alltihop väldigt mycket som häxkonst eller rent lurendrejeri. Förklara det gärna för mig, den som kan.
Logiken talar alltså för att det är något allvarligt fel på teorin bakom SSRI, på vetenskapen som förskrivandet av dessa preparat vilar på. Behandling med SSRI förefaller mig snarare handla väldigt mycket om trial and error, som inte brukar betraktas som vetenskap eller anses utgöra evidensbaserad behandling. Min uppfattning att så är fallet stärks dessutom av vad jag sett av folk i min närhet som börjat äta de här preparaten. Men visst, trial and error kan ibland leda till att man hamnar rätt – av en ren slump. Vetenskap handlar detta emellertid inte om, och inte heller om beprövad erfarenhet.
Någon som blir imponerad av den vetenskapliga stringensen här? Inte jag. Vetenskapsfilosofen Karl Popper skulle ha rivit sitt hår om han hade levt och läst ovanstående citerade stycke.
/Kerstin
Länk:
Skriv under Budkavle för välfärd”!
04/01 00:53 at 00:53
De första veckorna finns det en ökad risk. Men sen neutraliseras den och de allra flesta patienterna mår mycket bättre. Det har jag själv 15 års erfarenhet av. Jag lägger mig inte på t-banespår längre…
04/01 04:15 at 04:15
John:
Det är ju möjligt att en del människor blir hjälpta av de här medlen, men förklaringen till varför de blir det är ologisk och knappast vetenskaplig, vilket är vad jag talar om här, inte om frågan om medlen fungerar eller inte.
04/01 08:42 at 08:42
Jag är på det klara med att du talar om den vetenskapliga bakgrunden till serotoninåterupptagshämmare, men då det verkar finnas väldigt lite av vetenskap också bakom vilka åkommor man ordinerar dem mot, kan jag inte låta bli att ta upp saken. Utöver klinisk depression har jag sett dem ordineras mot sömnlöshet, ryggbesvär, arbetslöshet, klimakteriebesvär, mensvärk, allmän värk … osv. ….
Helt enkelt skrämmande ovetenskapligt och inkonsekvent!
04/01 13:07 at 13:07
Eija:
Det är värre än så. Väldigt många som äter de här preparaten äter inte endast ett utan flera olika sådana och då har man ingen aning om vilka effekter man får eller vilken effekt som beror på det ena eller det andra preparatet. Det är framför allt här som trial-and-errorn kommer in i bilden. Enskilda läkare experimenterar vilt med patienterna.
Jag känner en person som dessutom får nya diagnoser för varje läkare som han träffar – och nya mediciner.
15/01 00:27 at 00:27
Tänkte bara passa på och påpeka att sambandet serotonin-depression aldrig riktigt bevisats vad jag förstått och att rätt många forskare idag menar att det är andra orsaker bakom depressionen än just serotoninhalten.
SSRI-preparaten får också många att må lite extra dåligt de första veckorna när de sätter in, vilket sedan brukar avlösas av en stabilisering av humöret på en högre nivå, enligt läkarna. Den ökade självmordsrisken förklarar dom just med att medicinerna ”aktiverar” människor som tidigare varit för passiva för att ens orka ta sitt eget liv.
15/01 00:36 at 00:36
Staffan:
Varför blir jag inte förvånad?
Och den där hypotesen som jag skrivit om tidigare och som du hänvisar till verkar gravt galen. Istället stämmer det faktum att folk mår sämre de första veckorna på SSRI, samt när de försöker sluta med preparatet, bättre med en hypotes om att kroppen behöver tid att anpassa den egna produktionen/upptaget av serotonin efter att man rört om i nervsystemet. När den gjort det mår man bättre igen. Försöker man så att sluta äta SSRI, så är det dags för den stackars kroppen/det stackars nervsystemet att försöka anpassa sig tillbaka igen, och under tiden mår man pest.
Jag påstår inte att det är på det här viset, men denna hypotes verkar mycket troligare än det fantasifoster till förklaring som läkare för fram.
03/11 14:45 at 14:45
[…] – Dags att erkänna riskerna med antidepressiva medel, 24/9 2005 – Det kom en kommentar om SSRI, 31/12 2005 – Alltfler unga sjukpensioneras pga depression, 25/2 2006 – Staten drar in bidragen till Kilen – en tragedi, 28/12 2006 – SSRI – inte så förträffliga som man påstått, 26/6 2007 – Självmord bland unga flickor ökar, 5/10 2007 – Alliansen, läkemedelsgiganternas drömregering, 30/1 2008 – Även biologismen från 30-talet är tillbaka. Om lugnande medel och läkemedelsindustrins lurendrejeri, 31/3 2008 – Mer om äldrevård och “medicineringen” (eg. nerdrogningen) Motvallsbloggen 12/9 2008 – Mer om psykiatrikers underliga tankevärld, 24/11 2009 – Psykiatriker med underlig föreställning om “vetenskap och beprövad erfarenhet”, 24/11 2009 – Lite mer om “vetenskapliga” förvillelser, 3/1 2010 […]