Tornseglarna, koltrastarna och alla andra fåglar
Jag blir aldrig riktigt klok på våra tornseglare (får väl lov att börja kalla dem det istället för det innötta ”tornsvala”). De första åren annonserade de sin ankomst väldigt tydligt och med intensiva skri-konserter över huset under flera dagar. De senaste åren har de flyttat in så tyst och stilla att vi trott att holkarna inte varit befåglade. Så plötsligt, alltså först i slutet av juni, ser jag en tornseglare flyga in i en av holkarna. Då kikar jag lite noggrannare på holkarna. Det finns en liten springa mellan holkarna och taket och ibland kan man se att något rör sig i holkarna genom att de avtecknar sig mot ljuset från springorna. Då kunde jag konstatera att båda holkarna har invånare. Har ingen aning om sedan hur länge de ”bott” där, ingen aning om om det är en ruvande fågel som ligger där eller om det är ungarnas rörelser som jag ser mot ljusspringan. Gissar att det inte är det, för de borde inte vara fullt så stora än. Och nu har jag sett tornseglare flyga in i båda de holkar som varit ”befåglade” ända sedan vi satte upp dem. (Vi har fyra uppsatta, men av för oss obegriplig anledning faller de andra två tydligen inte i smaken. I en av dem häckade talgoxar förra och förrförra sommaren och den fjärde tycks alla fåglar sky. Mycket märkligt.
En höst för några år sedan kunde jag dessutom konstatera att tornseglarna var kvar och matade ungar långt efter att de, enligt min tidigare föreställning, hade flyttat söderut igen. Jag har alltid sagt att de kommer och börjar häcka omkring 1-10 juni, beroende på vädret, och ger sig iväg igen omkring 20 augusti. Men förrförra året konstaterade vi att de var kvar och uppenbarligen matade ungar så sent som några veckor in i september. Det kan ju ha handlat om dåligt väder så att kullarna var sena det året förstås.
Vi har alltså delat hus med fyra tornseglarpar under mer än 30 år (där vi bodde tills för fem år sedan), och för det första har de alltid flyttat in under stort ”stoj”, har vi trott i alla fall, och dessutom har vi inte sett ett enda spår av dem efter 20:e augusti – något enda år. Bara att konstatera således, att det är mycket jag inte vet om de här fåglarna och deras levnadsvanor och villkor.
För övrigt är vårens stora fågelkonserter slut för i år. Nu hörs nästan bara ängsligt pipande från några småfåglar, vars ”identitet” jag inte känner. Koltrasen sjunger inte längre och nu samsas ett antal hanar i trädgården. Inga kontroverser mellan dem längre om var den ene eller den andre bör befinna sig. En av dem, hanen som brukar sitta i den gamla halvdöda eken, är lite speciell eftersom han inte är så rädd för oss. Han kan komma framskuttade mot mig, när jag sitter i en stol på gräsmattan och komma mig så nära som bara någon dryg meter. De andra däremot flyger omedelbart iväg när jag kommer ut i trädgården.
Det känns lite vemodigt att det nu dröjer ett år tills vi får njuta av deras fantastiska konserter igen. Och ju äldre man blir, desto osäkrare blir det om det kommer något mer tillfälle att höra dem.
Småfåglarna har bråda dagar dock. Häromdagen hittade jag det här lilla boet, byggt av strån och hundhår (det vita i boet) på marken nedanför den stora lärken utanför vår köksingång. Har ingen aning om vilken sorts fågel som har byggt det, om det låg där på marken för att det blivit plundrat av ekorrar eller av andra fåglar, eller om det bara hade tjänat ut. Men ett fint lite bo är det. |
27/06 23:20 at 23:20
Här i Skåne sjunger fåglarna för fullt. Jag har ännu inte byggt några holkar till Tornseglarna men nu i veckan såg vi två stycken som gjorde störtdykningar runt huset. Till nästa år är det alltså dags att bygga några holkar. Jag har kvar ritningarna du tipsade om för nåt år sedan.
Den stackars koltrasten har en unge skuttande efter sig som hela tiden skriker. Snacka om kravmaskin.
Bofinken har fått fnatt och håller sig hela tiden i nårheten när vi befinner oss i ”lunden”. Gärdsmygen är också rolig att se, han verkar så tuff liksom sädesärlan som hade fest när vi hade baft besök av kossor på rymmen och flugorna samlades en masse vid vissa utvalda ställen.
Glad sommar
28/06 02:59 at 02:59
Benkebus:
Låter trevligt det där att fåglarna sjunger fortfarande och visst, helt tysta är det inte här heller, med det är definitivt inte samma intensiva morgonkonserter som det var för bara några veckor sedan. Koltrasten verkar definitivt ha slutat sjunga, liksom taltrastarna.
Våra koltrastar gömmer tydligen sina ungar. Läste någonstans att de får flera kullar varje sommar men inte verkar mina få det. För knappt en månad sedan sprang det unga koltrastar omkring på gräsmattan, men jag såg inte att de tjatade speciellt mycket på pappa eller mamma koltrast, bara något enstaka försök. Han har kanske mer pli på sina ungar vår koltrast, tillämpar arbetslinjen eller så för de där ungarna gick och sökte mat precis som föräldrarna. Och nu ser jag dem inte längre, så jag undrar sååå vart de har tagit vägen. Kanske de tvingades flytta till några andra jobb.
Pappa Koltrast beter sig emellertid som om han har ungar någonstans. Kan samla en massa maskar i näbben och sedan stå där och låta som om han lockar med sitt tjock-tjock, men inte kommer det några ungar inte. Då flyger han iväg efter en stund, och så är han tillbaka igen ganska snart och fortsätter jaga daggmaskar.
Ska du sätta upp tornseglarholkar så gör det i sommar för vi fick för oss att två par använde dem som övernattningshotell på sensommaren, innan de gav sig av, kanske testade de holkarna då. Sedan flyttade fyra tornseglare in direkt året därefter.
För övrigt är jag usel på att känna igen småfåglar. Där kan jag nog bara några arter, gråsparv (finns det såna numer förresten?), sädesärla, flugsnappare, talgoxe, blåmes och domherre och möjligen någon art ytterligare. Resten är bofinkar, för de, det vet alla i min ålder, kan se ut hur som helst – och det gör de här :-).
Ha en fin sommar själv.
28/06 11:14 at 11:14
Intressant det där med de tysta tornseglarna. Jag tycker att det varit ovanligt lite visslande från dem i år. Vi har ju dem här mitt i Stockholm också, och normalt skulle luften ha varit full med deras gälla visslingar före midsmommar – men nu har det varit mest tyst. Konstigt och lite skrämmande.
Uppe vid Torne träs, där jag var veckan fram till midsommar, var det också klent med fågelsång och med fåglar över huvud taget. Visserligen var det dåligt väder ett tag, men de arktiska häckfåglarna brukar inte ge sig bara för lite regn och blåst.
Man kan undra om naturen drabbats av någon depression?
28/06 11:22 at 11:22
PS- Innan du eventuellt petar i fågelboet, var medveten om att fåglar också bär med sig en massa fästingar! En fågelforskare har till och med blivit allvarligt sjuk efter bett av sådana små otäckingar. Skulle jag hantera ett fågelbo skulle jag nog ta i det med handskar och sedan ge det en omgång i en mikrovågsugn innan vidare hantering – mikrovågorna bör ta kål på fästingarna. DS
28/06 14:21 at 14:21
Björn Nilsson:
Märkligt det där att de inte skriar i Stockholm heller. Min koltrast var också konstig i våras, började sjunga väldigt sent.
Jag hanterade inte boet alls, det bara låg där intill trädstammen, där jag fotograferade det :-).
Jag är alltid försiktig om/när jag handskas med fåglar, de kan ju sprida fler obehagliga sjukdomar, som salmonella och papegojsjuka, fast det senare måste vara ovanligt. Förra sommaren var det ju en man i Södra Sverige som dog av den sjukdomen dock, sedan han hade rensat fågelholkar.
Vad gäller fästingar, så vimlar det av dem överallt, så fågelbona är nog inte farligare än att rensa rabatterna, i de senare har fått en hel del fästingar på mig :-(.
28/06 19:04 at 19:04
Man har ju annars noterat att talgoxar i storstadsmiljö har blivit entonigare och mer högljudda under senare år, kanske för att konkurrera med trafikoväsendet. Dessutom tycker jag att knölsvanarna under de senaste årtiondena ibland har upphävt små skri vilket de egentligen inte borde göra enligt handboken. Fast i år tror jag inte jag har hört några skrikiga svanor och talgoxarna har inte varit speciellt gapiga. Det är verkligen konstigt!
29/06 04:40 at 04:40
Björn Nilsson;
Oj vad du vet
Jag bor ju inte i en storstad precis (snarare raka motsatsen), så jag har inte hört talgoxarna bli mer enstaviga och knölsvanar har vi inte heller här i närheten, bara tranor och de tjoar och trumpetar precis som vanligt.
17/11 20:36 at 20:36
Följer era inlägg om Tornseglare med stort intresse.
Jag satte upp några holkar hösten 2009, och på sommaren 2010 användes några som rena övernattningsholkar, håller med om att de nog först testar en säson, 2011 får vi se om de kommer o intar dem för häckning.
En fråga till dig Kerstin som har lång erfarenhet av att ha bott nära häckande seglare, hur är aktiviteten i holkarna när de har ungar, matar de bara ett fåtal gånger per dag, el. är det matning mera frekvent?
Sommaren 2010 var här rikligt med Tornseglare, och hussavlor med för den delen, så det skall jag också pröva att locka hit till nästa år med färdigbyggda hussvalbon!
Spännande.
22/11 05:20 at 05:20
Karl Piter:
Lesen att jag helt enkelt glömde att jag skulle besvara din fråga. Hoppas att du inte gett upp om svar utan kommer tillbaka igen.
Angående matande, så är det ju lite speciella tornseglarna. När det är fint väder far de ut och in i boet som vilka tättingar som helst, hela dagarna och ända tills det börjar skymma. Då kan det vara ett besök per 10-15 minuter i bona.
Men, om det blir uselt väder, ja då kan föräldrarna ge sig iväg och vara borta flera dagar. Ungarna har en förmåga att sätta ner ämnesomsättningen, gå in i dvala, och klarar sig därför flera dygn utan mat. Vad jag förstår så kan de vuxna flyga väldigt långt, så långt att de kommer ifrån lågtrycket, tvärsöver hela Sverige.
Så det kan vara tomt i luften ovanför huset flera dagar, och plötsligt, när det är bättre väder igen, seglar de runt däruppe i skyn, ovanför huset och matar ungarna frenetiskt.
Jag tycker att det verkar som om de får ut ungarna ur boet snabbare när det är varma fina somrar och att det tar längre tid när det är dåliga somrar.
Om du skriver in ordet Tornsvalor i sökfunktionen så har jag skrivit fler bloggposter om dem. De är mina speciella älsklingsfåglar nämligen, samt min gamla koltrast, som dock inte kom tillbaka i år.
20/07 15:46 at 15:46
Sedan 2003 har jag kollat på mina tornsvalor i Svalkanalen d v s en billig men hyfsat bra videokamera. Det är fascinerande att följa livet i holken och lärorikt.
Hör av dig om du behöver råd.
Åke
011 66513
21/07 00:15 at 00:15
Åke Jönsson:
Har du filmat inuti ett tornseglarbo? Sååå spännande i så fall. Har du möjlighet att visa något av det och berätta?
Vi har pratat om att fixa en kamera inuti någon av våra holkar med det blir bara inte av.