Zarembas beskrivning av sjukvården och "New Public Management" förvånar inte
När jag läser Zarembas beskrivningar av hur det går till på våra sjukhus numer (1) blir jag upprörd men kan inte säga att jag blir förvånad. Att det skulle gå så här med de fina nyliberala ”valfrihetsreformerna” kunde jag ha talat om redan omkring 1987. Jag arbetade då som sfi-lärare (sfi=svenska för invandrare) som var försöksområde vad gällde just de nya principerna för styrning av offentlig verksamhet, det som idag kallas New Public Management men egentligen bör kallas ”målstyrning”, som handlar om att leka affär med de offentligt finansierade verksamheterna och om att man ska styra dem med regler som ska skapa incitament för effektivisering – för att förbilliga verksamheterna förstås.
I slutet av 80-talet såg den statliga medelstilldelningen till kommuner och privata anordnare av sfi sådan ut att man bara fick statliga bidrag för de invandrare som gått i sfi-undervisningen minst ett halvår (om jag inte missminner mig). Tanken var troligen att invandrarna skulle ges så god undervisning att de stannade kvar på kurserna och inte slutade självmant och innan de lärt sig grundläggande svenska. Resultatet blev att somliga kommuner inte släppte invandrare vidare till de högre studienivåerna förrän efter ett halvår även om de redan tidigare hade nått den kunskapsnivå som hade stipulerats för grundnivån, där jag undervisade.
Jag tyckte detta var vanvett och vägrade att anpassa mig efter denna regel. Klarade en invandrare nivån snabbare så godkände jag denne tidigare och såg till att han eller hon kunde fortsätta sina svenskstudier på den högre nivån direkt, men då till priset av att kommunen inte fick något bidrag för dessa elever. Jag räddades nog från avsked eller allvarliga reprimander och tillsägelser, av att ingen annan, i de kommuner där jag arbetade, förstod varken hur reglerna såg ut eller hur de skulle agera för att få ut mesta möjliga statsbidrag eller för att få till stånd bästa tänkbara sfi-undervisning. Hela idén med målstyrning och sådana här incitament var så ny att få begrep den.
Andra regler belönade direkt dåligt organiserad undervisning men dem tänker jag inte gå in på här. Det räcker att konstatera att idén att leka affär, och försöka styra medelst målstyrning och regler som skulle stoppa fusk, inte fungerade utan skapade ren administrativ galenskap. Varenda själ som förstod hur systemet var tänkt att fungera, fast de var inte så många vid den tiden, som sagt, insåg redan då att det här sättet att styra offentlig verksamhet var rena vanvettet för att det både skulle bli dyrare och ge sämre resultat.
Det skulle alltså ta 30 år och införande av samma tokigheter inom i stort sett alla offentligt finansierade verksamheter för att vi skulle få läsa sådana artiklar om saken som Zarembas. Det visar att man aldrig gjorde någon utvärdering av hur systemet fungerade inom de områden där det försökstillämpades (har för mig att även militären var ett sådant försöksområde). Hade man gjort det hade man förstått att det inte var någon lysande idé.
Jag minns att jag varnade mina vänner som var lärare i grundskolan för vad de hade att vänta sig och menade att de borde förbereda sig så att de kunde protestera rejält när det var grundskolans tur. Ingen trodde mig. Ingen av dem kunde föreställa sig att politikerna skulle vara så galna.
Tala om ett land med hög tillit mellan människorna, vilket varit förödande för det svenska folket när politikerna beslutade sig för lura hela folket och att rasera välfärden och förstöra landet.
Sedan dess har sfi-undervisningen organiserats om vart och varannat år, av politiker som inte begriper någonting, varken om språk, om organisation och administration eller om människor i allmänhet. De har inte fattat att det inte bara var Rom som inte byggdes på en dag utan att stora organisationer och ett helt land måste byggas på ett sådant sätt att nya organisationer får tid att sätta sig och att stora omorganisationer kräver utbildning av dem som ska genomföra dem. Istället för att ge det senare bestämde man sig för att ingen utbildning skulle ges. Här skulle målen sättas upp och sedan skulle kommunerna själva få bestämma hur de skulle uppnå målen. Det var som att kräva av en tioåring att lösa andragradsekvationer och lova honom en belöning när han löst ekvationen, utan att lära honom konsten först.
Sedan skyllde man på invandrarna för att de inte lärde sig svenska fort nog. Och nu berättar Zaremba att sjukvården fungerar totalt vanvettigt – på grund av målstyrningsprinciperna och för att politikerna vill leka affär där det inte fungerar att leka affär.
Tillägg 18/3 kl. 01.05:
I Expressen – till och med – läser jag en artikel av Anna Dahlberg om hur eländigt det kan se ut på privata skolor, både på gymnasier och på sfi-skolor – och ja, jag tror henne. Det började redan med sfi på min tid. Det blev billigare att anställa en icke-meriterad sfi-lärare än en med vana eller utbildning. Och jag gissar att även idag, som då, skyller man på invandrarna när de inte lär sig svenska. Vad gäller grundskola- och gymnasieelever som inte lär sig skyller man, vad jag förstår, istället på lärarna.
/Kerstin
1) Hur mycket bonus ger ett benbrott? M Zaremba, DN 25/2 2013
– På vilken prislista står din njursvikt? Zaremba DN 3/3 2013
– ”Om patienten överlevde kunde det kosta mig dyrt”, Zaremba DN 6/3 2013
– Hur mycket oro tål en människa? Zaremba, DN 5/3 2013
– Så sänktes den svenska skolan, Per Kornhall, Expressen 25/3 2013 (Citat: Skolöverstyrelsen lades ner, det nya skolverket bildades och allt ansvar för skolan hamnade över en natt hos, utan egen förskyllan, okunniga kommunala tjänstemän. När dessa försökte få hjälp från skolverket hade tjänstemännen på den nya myndigheten order om att inte svara på deras frågor. Detta stämmer precis, så var det även vad gällde Sfi. På kurser som anordnades för oss lärare vägrade skolverkets personal att svara på frågor om organisationen, hur man skulle organisera det nya systemet för att det skulle fungera, för se nu skulle kommunernas själva bestämma. Och märk väl, detta var den socialdemokratiska regeringen före den borgerliga 91-94, det var socialdemokrater som utsatte Sfi-undervisningen för försök med målstyrning, som misslyckades kapitalt, varför man beslutade att nu skulle samma sak ske med grundskolan! Större politisk idioti får man leta efter.)
16/03 09:11 at 09:11
Tillit mellan nänniskor!
Just det, och när tilliten utnyttjas av politiker för att lura dem som tror på mänskligheten så innebär det i längden att tilliten byts ut mot misstänksamhet och egoism och att människor förlorar sin förmåga till empati med andra. Framtiden är kolsvart!
16/03 17:02 at 17:02
Tilliten är svår att bygga upp men lätt att rasera, säger Bo Rothstein som har skrivit några bra böcker i ämnet. Och om man vill ha något aktuellare föreslår jag den här norska boken som är mer politiskt explicit: http://wp.respublica.no/?ai1ec_event=boklansering-tillit-i-norge&instance_id=
Om man vill ha mer norska synpunkter kan man läsa Asbjørn Wahls åsikter om New public management: http://gemensam.wordpress.com/2012/11/01/asbjorn-wahl-om-matmanin-i-den-offentliga-sektorn/
16/03 19:24 at 19:24
Rubriken ”Om patienten överlevde kunde det kosta mig dyrt” säger väl allt om vad det här systemet prioriterar.
16/03 21:43 at 21:43
[…] Motvallsbloggen, Saker jag upplever, PH Bartholdsson, Dr Cosmic, Liv tycker – Tre bokstäver som hotar våra […]
16/03 22:45 at 22:45
Till allihop ovan: Vi kanske kan beskriva tankevärlden hos dagens apolitiska svenskar så här:
– Jag behövde ju ingen sjukvård eftersom jag var frisk, så jag brydde mig inte om att sjukvården fungerade allt sämre.
– Jag åt ju inga läkemedel så jag brydde mig inte om att somliga förgiftades av de receptfria läkemedlen på ICA.
– Jag hade ju inga barn i skolan så jag brydde mig inte om att skolorna fungerade allt sämre.
– jag var ju ung och hade ingen sjuka föräldrar så jag brydde mig inte att äldrevården blev usel.
– Jag åkte ju aldrig tåg så inte brydde jag mig om att tågen inte gick eller fungerade som de skulle.
– Jag var säker på att Nato försvarade oss om det gällde så inte brydde jag mig om att vi inte hade något försvar längre.
– Jag var ju inte arbetslös så inte brydde jag mig om att de arbetslösa svalt till slut.
– Jag var ju inte bostadslös så inte brydde jag mig om alla de där som inte hade någonstans att bo.
MEN
– En dag blev jag sjuk och arbetslös och sen blev jag gammal och ännu sjukare och då brydde jag mig för det är verkligen eländigt. Men ingen annan bryr sig.
17/03 09:22 at 09:22
Ja Kerstin, det är alldeles sant och helt bedrövligt.
17/03 15:37 at 15:37
Var fan är Vänsterpartiet undrar jag? De verkar inte bry sig nämnvärt om NPM. Än mindre engagerar de sig för att ta fram ett alternativ.
Det snackas ibland om att främja demokratiska kooperativ i privat sektor. Men offentlig då? Varför är det självklart att den ska vara ovanifrånstyrd av statliga byråkratier med en eller annan metod – den ena dummare än den andra?
Makt åt välfärdens arbetare!
18/03 12:19 at 12:19
Samir:
Jag undrar också var Socialdemokratiska partiet är? De där gubbarna i toppen är ju inte partiet.
24/03 22:54 at 22:54
http://www.newsmill.se/artikel/2013/02/18/rektor-b-de-regeringen-och-oppositionen-skadar-svensk-skola