EU och friheten för virus, bakterier och parasiter att förflytta sig fritt mellan länderna
Det är mycket som försiggår i EU som vi inte får ordentlig information om. Bland annat har massmedia inte brytt sig om att skriva speciellt mycket om att våra svenska regler för införsel av husdjur, som väl främst berör hundar och katter, nu hotas och om vad det innebär för oss svenskar som tycker om att vistas i naturen och att plocka bär och svamp.
Rabies
Sverige är rabiesfritt sedan många, många år. En gång i tiden, då – innan vi gick med i EU, hade vi stränga införselregler för hundar och katter ex. De måste sitta i karantän omkring ett halvår, vilket kostade skjortan. På den tiden varnades det varje vår för halvvilda djur i södra Europa. Klappa inte främmande hundar eller katter, fick vi veta, de kan ha rabies. Så fort vi hade begärt inträde i EU slutade man varna för den här sjukdomen. Varningarna kunde väl anses nedvärderande och dessutom kunde ju insikter om vad som väntade påverka människors inställning till EU så att de blev mer negativa.
Jag undrar alltså hur många unga människor som idag ens vet vad för slags sjukdom rabies är. För den som inte vet det kan vi väl tala om att det är en sjukdom som är 100% dödlig när den väl har brutit ut, och att den är tämligen plågsam att dö i dessutom. Smittbärare är oftast hunddjur, vilda eller förvildade sådana. Kampanjer mot rabies i Centraleuropa har väl varit tämligen framgångsrika men i Östeuropa är sjukdomen inte ovanlig bland rävar och vargar ex. Somliga av de länder som har sjukdomen inom sina gränser är numer medlemmar i EU.
Rävbandmasken
Rävbandmasken är en annan otrevlig historia som finns i Centraleuropa, men ännu inte här i Sverige. Det är en inälvsparasit som går på hundar men även smittar människor. Den leder också till döden, men det kan ta ganska många år från smittotillfället tills man dör av den, för barn går det snabbare. Symtomen liknar levercancer och parasiterna kan inte spåras förrän vid obduktionen. Nere i Europa dör några barn varje år av denna parasit, som framför allt sprids av rävar, men som också kan smitta via hundar. Där rävandmasken finns kan man inte plocka bär ex. eftersom man inte kan vara säker på att bären inte är nersmittade. Det räcker att man tar i ett bär eller en pinne i skogen, som är infekterad av parasiten, och sedan stoppar fingarna i munnen, för att man ska bli smittad av den. Vad hundar söker sig till vet vi ju, vi som har hundar. De kommer att dras till smittade fläckar som flugor till sockerbitar.
När vi gick med i EU fick vi, samt ett par andra länder, vissa tidsbegränsade undantagsrelger vad gällde införsel av djur. Bl.a. är man skyldig att vaccinera djur mot rabies, som ska tas in i landet, eller tas ut och in igen. Dessutom ska de avmaskas med visst intervall före införseln. Men – nu håller tiden för dessa undantagsregler på att rinna ut. Ett antal länder i EU kräver att man ska ha samma införselregler, det vill säga inga alls, i hela den välsignade unionen. Så här skriver tidningen Hundsport om saken:
Enligt planerna skulle EU fattat beslut redan i våras om huruvida Sverige, Storbritannien, Irland, Malta och Finland även fortsättningsvis skall få lov att ha strängare införselkrav än övriga EU-länder.
Nuvarande regler, som för Sveriges del innebär krav på avmaskning, antikroppskontroll mot rabies samt i vissa fall karantän för införsel av hund i landet, gäller som längst till 2 juli 2008.
……….
Nu visade det sig emellertid att ett antal av EUs medlemsländer inte tycker att vårt förslag är någon bra idé. De vill att samma regler ska gälla i hela Unionen och förstår inte alls varför vi vill försöka skydda vårt land mot införsel av exempelvis dvärgbandmask genom ett särskilt avmaskningskrav, eller sätta hundar från exempelvis Indien i karantän.
………..
Hur länge denna diskussion kommer att pågå är det ingen som vet. Helt klart är emellertid att om man inte kommer överens före den 3 juli 2008 så blir det harmoniseringsföreträdarna som ”vinner”. Sverige och de övriga ”undantagsländerna” har nämligen ingen möjlighet att vägra en anpassning.
Huruvida vi kan behålla kraven på avmaskning och karantän hänger således på övriga medlemsländers goda vilja.
Visst är EU käckt. Varför ska Sverige, England och några andra länder, vara rabiesfria eller rävbandmaskfria när resten av Europa inte är det? Som jag skrivit förr, i EU gäller konsekvent ”sämsta gemensamma nämnare”.
Länk:
Hundsport
Tillägg:
En person har påpekat för mig att årtalet borde vara 2009, men det var 2008 som avsågs. Jag hade aldrig hört talas om det här och reagerade med ryggmärgen, varför jag inte tänkte på årtalet som nämns. Tog alltså för givet att det här var så nytt att vi inte hört talas om det av det skälet. Så var det alltså inte. Då undrar man givetvis om införselreglerna har slopats nu, eller om Sverige och de andra länderna lyckades få fortsatta undantag.
Så fortfarande gäller den allvarliga kritiken mot våra media, att inte ordentligt rapportera vad som gäller, eller vad vi kan råka ut för pga vad andra EU-länder anser. När det förhåller sig på det här sättet bör man kanske inte förvåna sig över att folk är ointresserade av EU-valet.
16/04 05:05 at 05:05
Jag förstår inte varför vi ”köper” sådana regler som du ovan beskriver, eller varför vi inte bryr oss om saken mer än att några enstaka kloka individer höjer rösten!
16/04 08:22 at 08:22
Inte kunna plocka bär längre? – Man får väl trösta sig med att det ändå bara är så jäkligt jobbigt för ryggen att krypa omkring i bärskogen!
16/04 10:12 at 10:12
Du kallar den för Rävbandmask och Hundsport kallar den för Dvärgbandmask. Jag har alltid hört om den som Därgbandmask tidigare. Är det två olika eller är det samma man kallar för olika namn?
Får vi in den parasiten är det hur som helst rena katastrofen. Det blir kanske så i framtiden att vi inte kan plocka vare sig lingon eller blåbär. En och annan kanske kommer att sakna lingonsylt till blodpuddingen och blåbärssylt till pannkakorna?
Det hände mig en lustig sak för några år sedan. Det har ju blivit möjligt för ex v tyskar att ta med sig hunden till Sverige under förutsättning att man har ett veterinärintyg på att jycken är frisk. En dag kom vi till en liten badplats vid en insjö, där var en tysk familj, och de hade sin lilla hund med sig. När vi kom tog de sin lilla hund under armen och drog iväg fortare än en avlöning. Vi misstänkte starkt att de inte hade något veterinärintyg…de såg riktigt oroliga ut när de såg att vi tittade litet extra på hunden.
För några år sedan var det en svensk ungdom som kom hem från Indien. Han hade Rabies och vårdades på Danderyds sjukhus till dess han dog. Rabies är en hemsk sjukdom. Den vill vi absolut inte ha in i landet. Den som köper en insmugglad hund borde straffas ordentligt!
16/04 12:26 at 12:26
Lasse Strömberg:
Jo, med ”rävbandmask” menar jag samma parasit som ”dvärgbandmask”.
16/04 12:29 at 12:29
Eija:
Tja, de flesta av oss köper väl inte sådana här saker, men EU är storföretagens projekt, ett projekt för att ta ”risken ur demokratin”, så där är det pengar som gäller, inte människor och liv.
16/04 12:38 at 12:38
Sen medeltiden har vi vetat vad smitta är – om än intuitivt – och bl.a. föreskrivit karantän.
På 1800-talet tyckte dock engelsmännen att detta hotade den fria handeln, berättar William McNeill i den trevliga lilla boken Peoples and plagues. Därför krävde de internationellt förbud mot karantäner. De hade stöd av den medicinska vetenskapen som hävdade att smitta bara var vidskepelse och istället lanserade teorin att sjukdomar beror på dålig luft.
Vi har väl alla hört talas om dr Ignaz Semmelweis som mobbades till döds av sina kolleger för att han var så ovetenskaplig att han tvättade händerna efter obduktioner.
Idiotin fick sitt slut först när Louis Pasteur bevisade att bakterier och virus kunde vara sjukdomsalstrande. Men nu räcker tydligen inte ens detta.
16/04 16:21 at 16:21
Usch, tänk att jag är så gammal att jag vet vad rabies är… Tänk vad bra om vi gjorde slut med EU då skulle rabies försvinna, eller?
16/04 19:22 at 19:22
PV:
Nu har vi fortfarande inte, vad vi vet, fått in rabies, och att den skulle försvinna från övriga EU-länder för att Sverige gjorde slut med EU, är det nog ingen som föreslår – eller föreslår du bara att jag skulle tro det?
Men risken att få in sjukdomen i Sverige minskar avsevärt om man inte fritt kan föra hundar fram och tillbaka över den svenska gränsen. Det är just det faktum att vi dels har ett fördelaktigt geografiskt läge, dels haft ordentlig kontroll på införsel av djur som förskonat oss både från rabies, från dvärgbandmasken (rävbandmasken), från stora problem med salmonella, grispest, mul-och klövsjuka för att inte tala om galna kosjukan, och från många andra sjukdomar som bara smittar djur.
18/04 09:01 at 09:01
I det sk EU-passet för djur – skall inte där ingå tester för bla Rabies även i fortsättningen ?
Mig veterligen så behöver man inte ha sitt husdjur i karnaätn alls numer OM man har ett sådant EU-pass – med intyg för olika vaccinationer mm
/K