Mer om den hotande äldrebomben
För att komplettera gårdagens inlägg, så är talet om äldrebombshotets hemska konsekvenser för den arbetande delen av befolkningen inget annat än en av dessa gigantiska bluffar som man matat oss med de senaste 20 åren (alltsedan nyliberalismen blev högsta mode och Timbro ryckte till sig tolkningsföreträdet och problemformuleringsprivilegiet).
Professorn i sociologi vid Uppsala universitet, Lars Tornstam skriver en utmärkt uppsats om ämnet Den demografiska bomben – myt eller verklighet.
Det är en skriftlig version av en föreläsning om ämnet som han höll vid Centrum äldre i Uppsala 15/1 2004. Den är väl värd att läsas, både av alla dem som är just äldre och känner sig skyldiga för att de ligger samhället och de arbetande yngre människorna till så allvarlig last, och av dem som tillhör just de arbetandes skara och som tror att deras försörjningsbörda är så enormt mycket större än föräldragenerationens, ja så oerhörd att de inte kommer att orka bära bördan.
Bara ett par citat ur uppsatsen här. Enligt en sannolik beräkning visar det sig att:
…1976 skulle varje person i arbetskraften försörja 2,15 personer inklusive sig själv. Å r 2020 ska han försörja 2,2 personer. En liten ökning men någon bomb är det svårt att se. Någon katastrof kan det väl ändå inte vara.
Nej katastrofalt låter detta inte, tycker man, i synnerhet som just produktiviteten/person har ökat ordentligt sedan dessa äldre försörjde sina föräldrar samt dem som är yrkesarbetande just nu som ju var barn och studerande, liksom de försörjde dem som var sjuka.
Tornstam ger flera olika exempel utifrån något olika förutsättningar.
Om vi då jämför 1995 med 2020. Å r 1995 skulle varje person i sysselsättning försörja 2,27 personer inklusive sig själv, vilket beräknas bli 2,29 personer år 2020. Ja,det är några fler,men någon bomb är det väl ändå inte. Det är ju på marginalen.
Vi har de senaste 20 åren blivit totalindoktrinerade i en mängd falska föreställningar. Föreställningen om äldrebomben är bara en av dem. Det enda man varit noga med att inte tala om för oss är att hela det nyliberala köret går ut på att vi ska vara ständigt rädda. Det ska vi vara för att inte protestera vilt mot allt det onda de styrande gjort mot de flesta av oss. Krismedvetandet, som man kallar det, skulle helt enkelt göra det möjligt att omfördela jordens resurser till de allra rikaste.
Den allvarliga kris vi står i början av idag är helt enkelt ett resultat av att företagen betalat allt mindre del av företagsvinsterna till de anställda, alltså relativt sett lägre löner. Det har resulterat i att människor har lånat för att kunna konsumera. Detta har de ekonomiska eliterna bara välkomnat eftersom bankerna tjänat grova pengar på att låna ut. Dessutom har det betytt att människor har köpt företagens varor, trots att de inte haft råd med det, vilket varit bra för företagen – en tid. Utan konsumenter inga lönsamma företag nämligen. Fast det verkar inte våra politiker ha fattat än.
Det var ingen slump att spelet Monopol lanserades 1935, under den förra stora finanskrisen, som också utlöstes av en fastighetsbubbla. Det är ett mycket lärorikt spel – om man tänker igenom det lite grann, exempelvis funderar på vad som händer när en enda spelare äger allting. Har han verkligen vunnit? Eller är det den totala döden som inträffar därefter? Spelet är i alla fall slut och ingenting mer kan göras.
06/02 10:22 at 10:22
Mycket intressant skrivet. Man kanske skulle skriva ett inlägg om ”den demagogiska bomben”?
Jag försökte kolla statistik, och under åren 1981-2007 ökade industrins produktivitet med i snitt 2,6% per år. Räknar man med ränta på ränta blir det en jätteökning. Antag att vi jämnar ut nedåt till säg 2% ökning betyder det ändå att produktionen ökat med ungefär 1,7 gånger på dessa år.
Om vi antar att den ökande ”försörjningsbördan” (det är i sanning en börda att ta hand om gamla föräldrar, släktingar, vänner. arbetskamrater och annat löst folk!) från 2,15 till 2,20 skulle inträffa 1981-2007 skulle det innebära en ökning med 0,09 % per år. Eftersom det ursprungliga exemplet säger 1976-2020 blir det ännu mindre procent per år, 0,05. Nästan försumbart.
Även om man inte tar de här sifforna för att vara exakta (de är ju mer eller mindre bra beräkningar) finns det som du själv ungefär skriver en jäkla skillnad mellan de totala produktivitetsvinsterna och vad som går ut i löner, pensioner och annat. Och detta är faktiskt en anledning till att det är ekonomisk kris nu! Det är klyftorna som driver fram krisen, men det finns fortfarande folk som vill ha stora och ökande klyftor!
Att bedriva propaganda om pensionssparande till tjugoåringar idag verkar rubbat, det borde vara åtalbart!
06/02 13:11 at 13:11
Tack för detta.
Förr började man att jobba vid 12 års ålder, idag sitter man på skolbänken till man är 25. Den äldsta generationen av idag hör till dem som inte fått mycket under sin arbetsföra ålder, till skillnad från dagens arbetsföra.
06/02 14:23 at 14:23
Björn Nilsson:
Woaw, uttrycket “den demagogiska bomben” var super. Det börjar vi använda. Det är ju en stor och mycket omfattande ”bomb” och ett kanonbra begrepp för ”propaganda/indoktrinering/intellektuellt och politiskt lurendrejeri”.
Sedan det där om produktivitetsökning. Jag försökte kolla det innan jag skrev det här inlägget men jag lyckades inte få fram de siffror jag ville ha fram. Med produktivitetsökning kan man ju mena frågan om hur den totala produktionen förändras, alltså hur mängden varor som tillverkas totalt ökar över tid, vilket väl är vad du talar om här, vad jag förstår. Dels kan man tala om produktivitet/person över tid, alltså hur många fler skruvar/bilar/köttbullar/tidsenhet en person producerar idag jämfört med för 35 år sedan exempelvis. Det var den senare siffran jag försökte hitta och tyckte var mest intressant här, men jag orkade inte leta tillräckligt effektivt.
Pensionär:
Japp – och tänk, jag kan inte erinra mig att jag tidigare hörde en enda människa beklaga sig över att han/hon var tvungen att vara med och försörja den äldre generationen. Däremot kunde barnlösa i min generation gnälla över att de var tvungna att vara med och försörja barnen i samhället (barnbidrag, betala deras utbildning etc.). Det var nog sådana som trodde att de inte behövde några som arbetade när de själva blev äldre :-), kanske de redan då var inställda på att ta livet av sig vid 65 (som var den verkliga pensionsåldern då).
08/02 19:54 at 19:54
Väldigt intressant!
En ”demografisk bomb” som det däremot talas mycket tyst om är att det mellan 1988 och 1997 föddes 1,1 miljon svenskar. 1,1 miljon svenskar som nu ska ut på en kraftigt försvagad arbets- och hyresmarknad.
Den senaste jättegenerationen var 40-talisterna, och vi minns vad som hände när de steg ut i vuxenvärlden. Och då hade ändå de avsevärt bättre förutsättningar på nästan alla områden i jämförelse med vad 88-97 generationen har.
09/02 03:21 at 03:21
Alex:
Vad är det du minns när vi 40-talister skulle ut i livet?
09/02 18:29 at 18:29
Enväldet är aldrig långt bort. Det är ju den styrform som varat betydligt längre än demokrati. All utveckling tenderar dra sig i den riktiningen fast det kallas
’maktkoncentration’, ’centralisering’, ’kartellbildning’ o likn istället.
13/02 16:34 at 16:34
Kerstin:
Jag minns förstås ingenting, jag var inte född på den tiden. Det var klumpigt uttryckt, ”vi vet vad som hände” skulle jag förstås ha skrivit. För det vet ju även vi, som läst lite historia.
13/02 19:53 at 19:53
Alex:
Då undrar jag vad dina historiestudier har lärt dig?
Jag var ju med då, eftersom jag är 40-talist och jag vet därmed också att dagens historieförfalskning inte är obetydlig. Därför undrar jag vilken bild du har av vad som hände då.
I början av 90-talet, då jag undervisade vid universitet, fick jag höra av mina studenter hur min ungdom hade sett ut. Deras bild av min ungdom och den verklighet vi levde i då stämde inte alls överens nämligen. Därför undrar jag vilken version du hänvisar till, inte för att vara otrevlig mot dig, utan av ren nyfikenhet.