Nu har vi fascism, fast bara velourfascism än så länge
Publicerade den här Motvallstanten på bloggen 10/8 2006. Den är liksom lika aktuell idag.
Nu ska vi kontrolleras in i detalj, allt vi gör på nätet ska lagras, och Orwells samhälle är här, visserligen c:a 20 år senare än Orwell spådde, och visserligen lite mer beslöjat, en velourfascism – än så länge.
Annars är det precis som i Orwells 1984 idag. Där förde man det eviga kriget, som fick tjäna som grund för kontroll av alla medborgare. Idag har vi ”kriget mot terrorismen” som aldrig kan vinnas och som får tjäna som argument för detaljerad kontroll av varenda medborgare.
Och visst är det underligt, de borgerliga, och alla dessa unga frälsta nyliberaler och libertarianer, har skällt på det socialdemokratiska storebrorssamhället och antytt att med en borgerlig regering skulle det bli sååååå mycket bättre.
– Idag vet vi hur det blev. Inte ett dugg bättre, utan värre.
– Idag vet vi att den frihet, som alliansens företrädare talade om, var bara de ekonomiska eliternas frihet, deras frihet att göra som de behagar och att slippa betala skatt efter förmåga, medan folket skulle hållas nere i alla avséenden och kontrolleras på alla tänkbara sätt.
Det går knappast en dag numer utan att jag gläds över att jag har min framtid bakom mig. Det var en bra framtid, så länge den varade.
Jag undrar sååå om de som är yngre verkligen vill leva i det här samhället? Så tänker jag efter lite och så antar jag att det vill de nog eftersom protesterna är nästan obefintliga. Hade detta varit i min ungdom, och handlat om min generations framtid, hade vi demonstrerat varenda dag, i tusentals och åter tusentals. Idag är det på sin höjd några som skriver några rader på några bloggar.
Länkar:
– Datalagringsdirektivet och dess kostnader, alliansfritt Sverige
– Snokarna är på G, Alliansupproret
– Om dataövervakningens historia, frend Från Henrik-Alexandersson.se
PS: Så har Klas Sandberg publicerat en fortsättning på sitt blogginlägg om Obamas kommande utrikespolitik (del 2 alltså) . Läsvärt som vanligt, rekommenderas alltså.
15/12 10:44 at 10:44
Boken skulle kanske hetat 2014 eller något istället
Jag tror dock att de som är verkligt unga idag (alltså i nedre tonåren eller yngre) inte komemr acceptera dessa system. Det är ju mångt och mycket 40-talisterna som just nu sitter på makten, och har så gjort ett antal decennier. Jag vet itne dock om vi 70-talister komemr orka förändra det som har införts, eller ens i större mängder kommer inse vart de smygande förändringarna är på väg !?
/K
15/12 16:51 at 16:51
Klas;
Fast varken Bodström eller Reinfeldt med gäng, är 40-talister och Kjell-Olof Feldt är 30-talist. Hans supporters, de s.k. förnyarna i socialdemokratiska partiet är mestadels yngre än 40-talisterna dessutom.
15/12 17:00 at 17:00
Jag är tyvärr fortfarande relativt ung, och jag tycker verkligen inte om den framtid jag ser framför mig.
15/12 17:09 at 17:09
Det är sorligt, men vår generation är fragmenterad i små grupper. Jag tror helt enkelt inte det går att mobilisera så många för en fråga som det gjorde på 70-talet längre. Alla är engagerade i 1000-tals olika frågor och har sina egna informationskällor. Antingen kan den kommande generationen som har betydligt bättre it-kunskaper än den nu styrande, uppfödda på internet som de är, förstå och återställa någon form av balans i framtiden. Alternativt är de så vana vid övervakning sedan barnsbenen att de skiter i det eller inte uppfattar det som kränkande. T ex genom att de levt med mamma i bakfickan hela sina liv, alltså genom att alltid ha mobiltelefon på sig. Vetskapen om att hon alltid kan ringa och kolla var man är är ju en form av internaliserad social kontroll. Framtidens människa, en ännu mer hämmad maskinlik varelse som tror att livet går ut på sin egen nyttomaximering i form av materiella ting?
15/12 21:06 at 21:06
Pastey:
Jo, det ligger nog något i vad du skriver. Men jag tror det är värre än så. Inte ens i Hitlers
Tyskland, var folk i allmänhet speciellt rädda för Gestapo, under flera år i alla fall. De flesta var istället helt övertygade om att de som greps väl hade gjort sig skyldiga till allvarliga brott – och just de själva hade ju inte gjort något, hade rent mjöl i sina påsar. Att sådana här kontrollsystem alltid missar och tar fel då och då, och i högre eller lägre grad fungerar rent slumpmässigt, det tror inte folk i allmänhet. De flesta tror att vi lever i en trygg rättsstat där inga övergrepp kan begås, ingen kan bli oskyldigt dömd etc (aktuellt just idag förresten).
Dessutom begrep majoriteten aldrig riktigt hur farlig Hitler var, så de som ursprungligen försökte varna för honom ansågs bara som allmänna knäppskallar av åtminstone dryga 30% av tyskarna – och det räckte för att han skulle komma till makten så småningom. Först när Tyskland bombades sönder och samman började många av dessa 30% önska att de hade sluppit Hitler.
18/12 10:54 at 10:54
Facism är alltid facism, även i mjuka brallor. Det finns bara ett sätt att motverka facismens framsteg. Genom information! Saklig och väl underbyggd, hela tiden återkopplande till samma ”argumentbas”.
Vill man bekämpa en samhälls- och demokratifarlig rörelse, måste man slå hål på deras starkaste argument. De argumenten har ofta en egoiskt karraktär och sätter en enskild eller en grupp i centrum för sin politik. Det är den fixeringen, som måste genomskådas i första fasen av arbetet. Sedan gäller det att skapa en stark bas för mot argumenten och verka efter den, näst intill rituellt.
(Nu måste jag dessvärre springa, men återkommeer till tanke kedjan under dagen. förlåt!)