Marknadsromantikerna och verkligheten
Man ska vara bra naiv om man fortsätter att försvara den fria finansmarknaden, eller ha väldigt bra betalt för att göra det, möjligen vara så naiv att man tror att man själv ska komma att bli en av vinnarna någon gång i framtiden.
För det första:
De som fortfarande försöker försvara den oreglerade marknaden bortser ifrån ”den mänskliga faktorn”, som ju alltid är inblandad. Den innebär att marknadsaktörer oftast inte alls beter sig rationellt och i enlighet med de dogmer som omhuldas av marknadsromantikerna. Den där fullständigt informerade och totalt rationella människan, som den marknadsromantiska ideologin förutsätter, finns inte i sinnevärlden. Han eller hon är en ren fiktion, ett övernaturligt väsen av samma slag som älvor eller änglar.
För det andra:
De som in i det sista försöker försvara marknadsromantiken hävdar gärna (kanske fortfarande) att den nuvarande ekonomiska krisen beror på för mycket regleringar, inte för få sådana. Men, hur kan man tro att människor alltid ska fungera fantastiskt rationellt och mycket hederligare och ärligare om inga regler finns än de gör när det finns ett antal regler att följa. För de tror väl inte att om inga regler finns och det därmed inte finns något som kan kallas hederlighet och pålitlighet och att alla hela tiden får räkna med att vem som helst kan ta sig för med vad som helst, så ska allting bli väldigt bra?
Det är ju rena dumheterna att hävda att Fanny Mae och Freddie Mac skulle ha fungerat perfekt bara de inte hade varit statligt anknutna. Menar de som hävdar detta på fullt allvar att om dessa båda låneinstitut inte hade varit delvis statsägda och/eller reglerade, så hade de styrande i dessa institut aldrig lånat ut mer pengar än de hade täckning för, då hade de aldrig lånat ut pengar till folk som inte var säkra låntagare? Det torde vara svårt att tro det idag, för hur kunde det komma sig att Carnegie, som inte var statligt ägt, gjorde sammalunda, eller Swedbank, eller de isländska bankerna m.fl. m.fl.?
Det är ju alldeles givet att kan bankerna och låneinstituten dela ut gigantiska bonusar till sina VD:ar och större sådana ju fler låntagare de värvar, desto fler låntagare kommer de anställda och styrande att försöka hitta, och uppenbarligen gäller detta alldeles ovasett om banker och låneinstitut är stagligt ägda eller inte.
Dessutom, om man skyller Fanny Maes och Freddie Macs dundersjabbel på staten, så hur kan man därefter säga att de styrande i dessa organisationer skulle vara så kompetenta, när de inte tycktes förstå eller bry sig om att de lånade ut mer än de hade täckning för? Borde de inte istället ha haft förnuft nog att inte låna ut för mycket och att inte sälja skulderna hej vilt till en massa andra icke-kunniga. Det senare brukar kallas bedrägeri.
För det tredje:
Om ledande inom stora banker, finansinstitut och låneinstitut kan pyssla med sådant som i grunden är bedrägeri (trots viss reglering,) hur kan man då tro att att ingen skulle göra sådant om allting vore oreglerat? Vi har ju sett samma typer av bedrägeri i andra företag, som i Skandia i Sverige och Enron i USA, där, vad jag förstår, de anställdas pensioner slarvades bort dessutom.
För det fjärde:
Hur kan libertarianer och nyliberaler tro att systemet skulle fungera alldeles utmärkt om banker och finansinstitut, som somliga av dem har föreslagit, tilläts gå omkull rätt och slätt? Hur många skulle därefter lita på bankväsende och finanssektorn? Vad skulle hända om banker vid kriser slutar att låna ut pengar och om folk slutade lita på banker och inte satte in sina pengar där? Jo, alla investeringar skulle omöjliggöras. All industriell verksamhet skulle avstanna. Kort sagt, vi skulle vara tillbaka i stenåldern ganska snabbt, eller i stamkrigens tid.
Det blir illa nog ändå, eftersom staterna i Västvärlden i första hand vill rädda de stora elefanterna och deras tillgångar och kommer att låta mängder av företag gå omkull och massor av människor mista sina jobb och sin försörjning. Men ännu värre skulle det ha blivit om inte ens dessa räddningsaktioner vidtogs.
För det femte:
Hur skulle människor alls kunna lita på någonting om de aldrig kunde veta om bankfolk var hederliga eller inte (att somliga inte är det är ju klart vid det här laget), om de kunde förlora allt de äger och har om en bank slarvar bort deras pengar? Hur skulle det då gå med vår s.k. civilisation?
Man ska vara rent otroligt naiv om man inte inser att den nyliberala ekonomiska marknadsideologin, marknadsromantiken, är en omöjlighet och att den inom sig rymmer sin egen förstörelse. Att tro att total frihet från regleringar vore drömlikt är ungefär lika intelligent som att tro att trafiken skulle fungera mycket bättre om det inte funnes några trafikregler och om var och en finge köra på vilken sida av vägen han eller hon hade lust till.
Det var förresten ingen slump att spelet Monopol konstruerades under 30-talskrisen. Man behöver faktiskt bara spela det spelet för att förstå hur marknadsliberalismens fungerar, och vart den leder.
Konsekvenserna av krisen
Efter den här krisen kommer världens resurser att ha samlats på ännu färre händer, och den ekonomiska makten att utövas av ännu färre personer än idag. De enda som tjänar på sådana här kriser är de allra mäktigaste, och det måste ju kännas härligt för alla unga idealistiska nyliberaler och libertarianer att veta att de är ivriga förkämpar för denna lilla och dessutom bedrägliga elit. Men de ska vara väldigt tacksamma för att staterna, alltså allt det där småskurna dumma folket, tvärtemot deras ideologi, går in och garanterar banker, inte klaga över detta. Om så inte vore fallet skulle vi ganska snabbt vara tillbaka i ett allas krig mot alla, i det rena urstadiet sådant Thomas Hobbes företställde sig det, i ett klansamhälle där ingen litar på någon annan, utom möjligen på övriga i klanen, och ingen utveckling av ny teknologi vore möjlig.
Som det nu blir, kommer krisen att värka ut så småningom. Jag gissar att det kommer att ta sådär en tio till femton år innan den är glömd och restposterna, alla de där vanliga hederliga människorna som krossats under tiden trots att de är helt oskyldiga till eländet, också är glömda eller av de flesta beskylls för lättja och fusk, och allting börjar om på nytt igen. Såvida de styrande inte accepterar verkligheten och inser att den där ideala fria marknaden inte är så bra och att det krävs ständiga och balanserande ingrepp i ekonomin från politikernas sida för att allting inte ska gå totalt åt skogen, då vi skulle kunna se en ljusning i tunneln. Men än skymtar denna ljusning inte.
11/11 17:21 at 17:21
Det finns för få alternativ inom bankvärlden. Valmöjligheterna är inte optimala.
Själv skulle jag vilja vara kund i en helstatlig affärsbank, med kontor överallt som alla andra banker.
(Jag vet att SBAB finns, men den räknas inte eftersom den inte fungerar som en ”vanlig” bank).
11/11 21:09 at 21:09
Jo Lasse, det vore en nåd att stilla bedja om. För när det kommer till kritan är det ju ändå staten vi måste lita på, för bankerna kan vi definitivt inte lita – som ju blir allt tydligare nu. Skulle allt förtroende för bankväsendet, och även för staten, försvinna, då står vi där med rena maffiavälden istället. Suck!
11/11 22:40 at 22:40
Om den gamla Postsparbanken hade funnits kvar hade man fått se en enorm överströmning av kunder till den.
11/11 22:46 at 22:46
Eftersom den fria marknaden är orsaken till allt ont och inte fungerar längre enligt dig, vad föreslår du för lösning?
Hur skulle den ofria marknaden fungera menar du?
På vilket sätt skulle statliga banker vara en lösning? Vad är det som säger att inte banktjänstemännen i en statlig bank skulle ha bättre omdöme än banktjänstemän i en privatägd bank?
När den statliga banken förlorat sitt aktiekapital så får staten ändå ta över det obegränsade ansvaret, precis som när en privatbank förlorar det.
Vad är det för regleringar du tror skall lyckas förhindra förlustbringande kreditgivning?
Vi har en Finansinspektion och en Riksbank, varför har de inte lyckats förhindra den förlustskapande kreditgivningen?
Villaägare och aktieägare jublar när deras tillgångar stiger i värde, men skriker när de faller i världe. Men de unga människor som inte hunnit ta en position i en villa skulle aldrig har råd att köpa en bostad om priserna forsatte att stiga mer än lönerna.
Jag kan bara se att den fria marknaden är fungerar utmärkt och rättvist, det är utmärkt att villa priserna och aktiekurser faller i pris när de blivit övervärderade.
Däremot tror jag att införa guld och silver som världsvaluta som gör det omöjligt för någon regering och riksbank att skapa mer pengar som förstör penningvärdet. Dags att avveckla riksbanker och fractional banking, s.k. FIAT-money.
Nu ser jag fram mot din förklaring om hur den ofriamarknaden skall fungera och vilka problem den skall lösa.
11/11 23:17 at 23:17
Johnny:
Jag tror varken att du fattat innebörden i det jag skriver eller vad som kommer att hända om ett år, när konsekvenserna av krisen börjar slå igenom för vanligt folk på allvar. Till dess kanske du kan fortsätta att blunda för verkligheten.
Dessutom talar jag nu om finansmarknaderna, inte om varumarknader, som givetvis ska vara fria.
Statliga banker vore en lösning. Även om det teoretiskt skulle vara möjligt att fiffla där också, så skulle man med sådana kunna förhindra att spekulationsbubblor uppkommer och därmed förhindra den här typen av kriser.
Ett annat sätt skulle vara att se till att inte alla pengarna hamnade hos de allra rikaste, högre löner åt de arbetande alltså, och högre skatter, framför allt för företagen och för dem som tjänar mest, så att det inte funnes för mycket fritt kapital att spekulera omkring med. Istället skulle dessa skattemedel sättas in i offentlig sektor och användas till att bygga infrastruktur mm.
En gång i tiden tvingade man företagen att spara en del av sina vinster i fonder, som de sedan kunde utnyttja när det var lågkonjunktur, men de kunde bara användas för investeringar, sådant där som de anser för besvärligt idag i jämförelse med att spekulera med pengarna, vilket ger högre avkastning – på kort sikt och högre bonusar.
Man kunde ge 17 i att slänga in våra pensionspengar på spekulationsmarknaden. En stor del av det där spekulationskapitalet härrör från våra pensionsinbetalningar. Vi betalar alltså för att drabbas i slutänden, av arbetslöshet, av att pengarna inte finns när vi behöver börja ta ut våra pensioner. Alltmedan de allra rikaste kan sko sig under alla kriser.
Keynes? Har du inte hört talas om honom så rekommenderar jag lite läsning om honom och hans ekonomiska teorier.
12/11 03:33 at 03:33
Jag kan inte för mitt liv se hur statliga banker skall kunna förhindra spekulationsbubblor bättre än privatägda banker. Med staliga banker riskerar skattebetalarna både att förlora sitt aktiekapital och att få ta över det obegränsade ansvaret, medans vid privatägda banker förlorar de privata aktieägarna hela sitt kapital innan skattebetalarna får ta över det obegränsade ansvaret. Privata aktieägare har inget att vinna på att förlora sitt aktiekapital, det måste väl du också förstå?
Vill du att riskdagen skall besluta om vilka som skall få låna pengar i Sverige?
Jag håller med dig att det är vansinne att privatpersoner själva skall spekulera med sitt tvångsavsatta pensionskapital på börsen, lika lite som jag tycker att alla skall flyga flygplan eller utföra hjärnoperationer utan kompetens.
Jag känner väl till keynes teori som går ut på att staten skall spara ihop ett överskott i högkonjungtur som kan användas till offentliga investeringar i lågkonjungtur, det är bara det att ingen sparar i högkonjungtur, utan bara lånar i lågkonjungtur. Sverige har inte hunnit betala tillbaka mer än 1/3 av sin statskuld som man lånade under den senaste bankkrisen på 1990-talet och nu befinner vi oss redan i en ny ekonomisk kris och staten saknar överskott, utan tvingas låna eller inflatera. Kina som har ett överskott spenderar nu hälften av det helt enligt Keynes teori.
Alla demokratiska regeringar har en tendens att slänga pengar på alla ekonomiska kriser för att rädda alla från ekonomiska förluster och arbetslöshet och kan man inte ta en liten förlust får man för eller senare ta en stor.
Bostadsägare och aktieägare och löntagare och företagare vill att priser, löner och vinster skall öka år från år och att staten skall skydda dem mot lågkonjungtur och spekulationsbubblor, det är då vi får enorma statsskulder och räntor som urholkar framtida välfärd.
Varför inte låta marknaden korrigera sig själv och tillåta naturliga inflations och deflations fluktuationer, gärna kombinerat med en riktig valuta som guld och silver som ingen regering eller riksbank kan manipulera. Då skulle vi få betydligt mindre nedgångar och uppgångar, i stället för denna gigantiska kris vi står inför nu. Japan som hade världens starkaste ekonomi 1989, har kastat in ett oändligt antal stimulanspaket och sänkt räntan till 0.30% och är nu en av världens mest skuldsatta nationer och har befunnit sig i lågkonjungtur i 18 år, varför fungerar inte Keynes teorier i Japan?
12/11 09:16 at 09:16
Kerstin du skriver:” Skulle allt förtroende för bankväsendet, och även för staten, försvinna, då står vi där med rena maffiavälden istället. Suck! ”
Jag är rädd för att så mer eller mindre är fallet redan. Och jag undrar hur statistiken för kriminaliteten ser ut idag? Jag är rädd för att vi redan kan se resultatet av att elitskicktets svek och ekonomisk bedräglighet återspegla sig på brottsstatistiken – inte för att elitskicktet någonsin skulle ställas till svars för sin exploatering, utan därför att moralen i samhället för övrigt sjunker när ledarskapet ”roffar åt sig” …
Att det därtill är väldigt tufft för väldigt många idag att få ekonomin att gå ihop gör inte saken bättre….
Senast igår knivrånades vår livsmedelsbutik.
12/11 18:01 at 18:01
Det finsn en del förnuft i det du skriver, men en hel del konstiga slutsater också.
Tex: Varför skulle statliga banker fungera bättre än privata banker med regleringar ? Staliga bolag ”ska” ju ha en bättre insyn – men i praktiken har dt sig ju visat sig inte alltid vara fallet.
Och det finns ju uppenbarligen inte ngnvinst i flera statliga banker (eller !!?) och en bank = monopol – är det bra ?
Sedan hänvisar du till en ren libertiansk lära skulle bli rena maffiavärlden utan regler eller någonting. Men det stämmer väl inte !?!? Inte ens nattväktarna (den renaste formen av liberalism) förespråkar ju ett samhälle utan regler – då är det ananrkism du pratar om ! Utan man skall itne få förskingra pengar, bedra osv – då ”åker man dit”. Och staten SKA ingripa då !
Sedan tycker jag då, som icke renlärig liberal, att man ovanpå dett skall lägga en del regleringar och regler om genosynlighet, gränser för bonusprogram osv
Men visst – staten kan ju gärna få ha en bank också – så länge man inte ofriviiligt använder mina skattepengar mer än på andra banker (vilket ju tyvärr görs idag ) Jag hoppas (men misstänker tyvärr att det inte blir så) att i spåren av finanskrisen bör viss a företag utredas och ägare granskas och bli skyldiga stater en hel del pengar….
/K
12/11 21:10 at 21:10
Kerstin, tycker du inte cooperativa banker vore en bättre lösning än statliga?
13/11 00:28 at 00:28
Här är mycket rörigt tänkande på gång.
Just nu slår verkligheten till. Vänta med att dra slutsatser, intelligenta sådana efter att verkligheten har rejält slagit igenom.
13/11 01:27 at 01:27
larry:
Kooperativa banker hade vi ju till förra krisen, Sparbanken och Föreningsbanken, och de klarade sig inte igenom denna utan slogs ihop, till Swedbank. De lånade ut för mycket också
Det satt en stackars förnuftig bankdirektör i Sparbanken i Göteborg (tror jag det var) och förklarade att man kan inte låna ut och spekulera hur som helst. Han fick sparken, för nu var det en ny ekonomi och nu skulle det tjänas pengar. Och så gick det som det gick, och därefter har bankernas dirrar tjänat ännu mer, fått ännu häftigare bonusar! Så har det gått ännu mer illa förstås.
13/11 19:33 at 19:33
Har du rätt så visar det bara att det är inte ägandeformen som är avgörande, utan vilka regler som gäller och hur dom efterföljs.
Sent omsider har ju FI reagerat när det gäller Carnigie.
Lite envis är jag dock, det finns fortfarande ett antal banker som drivs under sparbankslagen. Visserligen är dom små och lokala, men jag känner inte till någon av dom som har motsvarande problem som storbankerna.
De grundläggande kännetecknen för sparbankernas verksamhet är avsaknaden av enskilt vinstintresse
14/11 10:11 at 10:11
larry: ”De grundläggande kännetecknen för sparbankernas verksamhet är avsaknaden av enskilt vinstintresse”
Det stämmer väl inte alls ?
Dom har väl också ett vinstintresse för medlemmarna ?
Men iom att de är mindre och står närmare sina kunder så lockas dom kanske inte på samma sätt med i investerings- och riskvågen ?
Att bara ha en stor statlig jättemonopolbank känns inte rimligt tycker jag ! En sådan jätte skulle jag som kund kunna påverka exakt 0% !
Då skulle jag mycket hellre vilja gå ihop med folk och starta en egen (som larry föreslår – cooperativ bank) istället ! Vilket jag, om bara statens jätte var den enda tillåtna, då inte skulle få !?! Vansinne !
/K
14/11 17:30 at 17:30
Klas, orden är inte mina, jag försöker bara lära mig lite vad sparbankslagen innebär.
Orden kommer från en gammal proposition när man 1991 justerade lite i denna lag. Man gjorde det möjligt att ändra en sparbank till ett bankaktiebolag.
Kanske var det en nödvändighet för att skapa Swedbank? Jag har ingen uppfattning om det. Ännu.
http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?
nid=37&dok_id=GE03136
Under punkt 1.1 hittar du lite allmänt om sparbanker. Tyvärr är dokumentet inte lättläst