Politik/ekonomi02/11 20:43
På den här sidan förklarar Sören Wibe, med några få ord, varför det är så viktigt att stoppa Lissabonfördraget.
Under rubiken ”Länkar/övrigt” till höger här har jag lagt in länken till sidan dessutom.
Tillägg 3/11. kl. 01.15
Jag lyckades inte få in mitt senaste svar till Claes Krantz ((se tillägget i förra inlägget) på hans blogg (kanske var det för långt?), så jag repeterar hela vår ordväxling som en kommentar till detta inlägg, samt det inlägg som inte kom in på Krantz blogg .
Tillägg 3/11. kl. 12.55
Har nu fått veta att min kommentar fastnade i spamfiltret och att det nu finns på Krantz blogg.
03/11 02:05 at 02:05
Comment av Kerstin
2008-11-02 14:37:48
Vad är det du försöker göra här? Låta partipiskan vina över alla som kan tänkas vara eller sympatisera med socialdemokratin?
Själv sympatiserar jag med en socialdemokrati som inte längre finns. En del av orsakerna till att “mitt” parti inte finns mer är det faktum att man rensat bort i stort sett samtliga av dem jag hyst förtroende för inom partiet de senaste 15 åren och drivit sin politik allt längre högerut. Mona Sahlin är en av dem som representerar denna högervridning.
Sedan begriper jag inte för mitt liv hur ni kunde välja Mona Sahlin till ordförande med tanke på förra valets smutskampanj. Om du tycker att den kritik Mona Sahlin får just nu är otrevlig så kan du nog räkna med att det bara är en mild västanfläkt mot vad hon kommer att utsättas för vid nästa val, då alliansen, med benäget bistånd av den samlade dagspressen, drar igång sina smutskampanjer igen. Bara av det skälet var valet av Mona Sahlin otroligt ostrategiskt och ogenomtänkt. Hon är ett rent drömlikt objekt för sådana kampanjer för en politisk motståndare. Och minns att väldigt många väljare är tillräckligt gamla för att minnas vad som hände omkring 1990.
Besvara denna kommentar
Comment av ckrantz
2008-11-02 15:24:52
Kerstin: På vilket sätt är det partipiskan att be folk fokusera mer på sakfrågor istället för käbbel om höger eller vänster. Jag har också inget med partiet att göra annat än jag som vanlig medlem hellre ser Mona Sahlin än Fredrik Reinfeldt i Rosenbad 2010. Och tänker göra allt jag kan för att det ska bli regeringsskifte 2010. Men du kanske hoppas på Reinfeldt?
Om inte annat kan man undra vad du försöker göra? Låta piskan vina över de som uttrycker en annan åsikt en vad du har. Sedan när blev det förbjudet att uttrycka stöd för Mona Sahlin. Sen om du tycker Mona Sahlin är höger och i stort jämförbart med en alliansregeringen har du totalt tappat perspektivet.
Likadant, var poängen att vad som hände både på 90-talet och nu i de s.k mosa-kampanjerna var att det var inifrån partiet kampanjerna kom. Via pressen. Av människor som hellre drev sitt maktspel även om det blev ett regeringsskifte.
Jag är trött på ideologer och maktmänniskor som hellre driver sitt eget spel än försöker göra något för att hjälpa alla svenskar. Som rent ut sagt skiter i solidariteten för det inte står i den ideologiskt rätta handboken över vad som är korrekt vänsterpolitik.
Besvara denna kommentar
Comment av Kerstin
2008-11-02 18:05:10
ckrantz:
Jodå, jag tycker också att man ska diskutera sakfrågor, problemet är bara att Mona Sahlins åsikter i sådana frågor inte är så lyckade, och ordentlligt högervridna.
Den första delen av sakfrågorna här är innehållet i politiken: Det ÄR högervridet att acceptera betyg längre ner i klasserna. Det ÄR högervridet att sätta budgettaket över allt annat, i synnerhet just nu. Det ÄR högerpolitik att sänka skatter för dem som har det bäst. Det ÄR högervridet att avskaffa arvsskatter. Det ÄR högervridet att gå ut och tala om inskränkningar i strejkrätten. Det ÄR högervridet att minska den offentliga sektorn. Det ÄR högervridet att sälja ut svenska folkets gemensamma egendom. För att inte tala om att det är väldigt högervridet att tala för ett EU där nyliberal ekonomisk politik skrivs in i det som ska vara en “grundlag” och att dessutom förespråka ett samhällssystem som inte ens på papperet är demokratiskt.
Den andra delen av sakfrågan är just strategin för att vinna nästa val. I den anser jag att frågan om vem som är partiledare ÄR en sakfråga. Jag är övertygad om att valet av Mona Sahlin var mycket olyckligt för socialdemokratiska partiet något jag inte alls är glad över att konstatera.
Du kan vara ganska säker på att stora delar av de väljare som sympatiserar med s, hyser samma åsikter som jag i de här frågorna. Vi är nämligen många inom väljarkåren som vill ha en verklig socialdemokratisk politik, inte en borgerlig till socialdemokrati förklädd politik,.
Besvara denna kommentar
Comment av ckrantz
2008-11-02 22:53:45
@Kerstin: Slopade arvsskatt och betyg i skolan är det är det argumentet för att Reinfeldt och Mona Sahlin för samma politik. Och att det inte har någon betydelse vem som sitter i Rosenbad?
Annars: Sedan när vill socialdemokraterna avskaffa strejkrätten? Sedan när vill socialdemokraterna sälja ut statliga bolag? Sedan när vill socialdemokraterna minska den offentliga sektorn
Är det sedan högervridet att vilja verka för att och tala för ett förändrat EU med en social och facklig dimension?
Det är OK att hata EU men de som lever i verkligheten inser att EU blir inte bättre för att svenska representanter sitter i ett hörn och tjurar. Hellre då några som vill åstadkomma positiva förändringar. Vilket stora delar av den Europeiska vänstern vill utom vänsterpartiet i Sverige som gjort gemensam sak med nationalisthögern.
Annars tror jag inte heller att Mona Sahlin är den perfekta statsminister kandidaten. Men i så fall skulle någon annan kandidat nominerats för två år sedan. Man slänger inte ut en partiledare och byter politik ett halvår före ett val. I alla fall om man vill vinna det.
Sen hade det varit mer intressant att diskutera sakfrågor som arbete och bostäder. Jag tror de flesta socialdemokrater anser det liksom de som brukar kallas vanliga väljare. Uppenbarligen gjorde 165000 socialdemokrater det 2006 och röstade på moderaterna när Göran Persson sade arbetslösheten inte skulle vara en valfråga.
Annars är det intressant hur mycket du pratar om historia och vad Mona Sahlin gjorde för 15 år sedan. De är inte relevant.
Varför inte prata om:
Hur ska arbete skapas för de 100000 tals svenskar som kommer att stå arbetslösa de närmaste åren.
Hur ska den katastrofal bostadsbristen avhjälps i Sverige.
Hur ska fattigpensionärerna hjälpas.
Hur ska det ökade sociala och ekonomiska klyftorna minskas.
Det är vad jag vill prata om. Men sådan frågor har väl ingen betydelse för de ´riktiga´ socialdemokrater som hellre pratar ideologisk renlärighet och brännmärker alla som avviker för kätteri. Jag hade sagt att det är fundamentalism men det har väl ingen betydelse. Jag är ju bara en borgerligt förklädd socialdemokrat som fallit i från den rätta tron.
Förövrigt hade det varit intressant att veta vilka socialdemokrater som hade fått godkänt. Carlsson, Palme, Erlander, Per-Albin eller var de för borgerliga?
Kerstin, det som inte kom in på Crantz blogg:
ckrantz
1: Jag har inte sagt att de för samma politik. Jag har sagt att socialdemokraterna har dragit sig alldeles för långt högerut i politiken men så väldigt stor skillnad var det inte mellan Bildts regim och GP:s, den som Mona Sahlin försvarade.
2: Jag har inte sagt att det inte spelar någon roll vilka partier som sitter i regeringen. Jag föredrar definitivt socialdemokrater där, eftersom de river Sverige lite långsammare och det finns hopp att vinden vänder innan det är för sent. Att jag vill se s i regering istället för alliansen är orsaken till att jag anser att valet av Mona Sahlin var mycket olyckligt. Var det bara 30-åringar som valde henne?
3: Strejkrätten föreslogs bli inskränkt i början av 90-talet, Mona Sahlin fick försvara förslaget. Hon tog så gärna på sig jobbet att förklara alla dåliga förslag s lade och alla eländiga beslut de tog. Varför kan man fråga sig? För att hon inte förstod? För att hon tyckte de var bra? Lika illa bådadera. Fler än jag minns, se ex:
http://www.fjardeinternationalen.se/blog/2008/10/31/vanstern-barkbitar-i-finanskrisens-badbalja/#respond
4: Tja minnens I Telia? Postverket, världens effektivaste, slogs också sönder, vad jag förstår i akt och mening att sälja ut det, eller delar av det. Det var ju så bra med konkurrens!
5: Jodå, vad Mona gjorde för 15 år sedan är högst relevant – för alla oss som minns och var med, som drabbades och som tycker att 15 år en kort tid. Vi är inte så få. Du ska se att alliansens smutskastare också minns, eller kommer att tipsas om det, och kommer att påminna alla om den saken när vi närmar oss valet. Dessutom vill jag förstås inte se mer av den politik som fördes av s fram till valet, även om man kokar grodan långsammare. Det är jag inte heller ensam om.
6: Tycker också att det är mycket viktigt just nu att diskutera hur man ska klara av den kris vi står inför, som de flesta inte sett konsekvenserna av ännu och som kommer att bli mycket värre än 90-talskrisen sannolikt. Men då ska man inte börja med att anse att budgettaket är det viktigaste som finns att försvara. Gör man det har man inte förstått någonting av krisen – den här gången heller.
7: Fattigpensionärer hjälps inte av att de rikaste får lägre skatter, som de fick även under GP. Inte heller hjälps de av att man sänker pensionen, som GP gjorde tillsammans med fp i slutet av 80-talet trots att ATP gick med vinst, och också under sin senaste period, då under beteckningen ”valfrihet”. De hjälps vidare inte av att man drar in stöd av andra slag till de äldre, som man också gjorde, eller skär ner på personalen inom äldrevården, vilket s gjorde dessutom.
8: Klyftorna minskar inte med den nyliberala ekonomiska politik som s fört sedan omkring 1985. De minskar inte genom att man sparar in på offentlig sektor, inte blir det fler jobb på det sättet heller.
Klyftorna minskar inte heller genom att man segregerar boende och skolor. Det har man gjort ända sedan förra krisen. Bildt började och GP fortsatte. Dessutom bedrev s klappjakt på arbetslösa och sjuka, precis på samma sätt som regeringen Bildt gjorde.
8: Jag besvarar din sista fråga här:
http://www.alba.nu/motvallsbloggen/?p=1164#comments
03/11 08:12 at 08:12
Här kommer fortsättningen. Din kommentar fastnade i spamfiltret men finns nu ute.
@Kerstin
Så vi kan komma fram till att det gör skillnad om Mona Sahlin eller Fredrik Reinfeldt sitter i Rosenbad? Det är då inte höger som höger? Sedan, oavsett vad man tycker om Mona Sahlin är det inte hon som är viktig. Vad som är viktigt att få en annan regering.
Varför istället inte då kritisera eller ge beröm så att en bättre politik kan utformas av socialdemokraterna. Och de övriga partierna V och MP. Socialdemokraternas rådslags förslag är otillräckliga och kommer knappast att räcka till för att lösa dagens problem. Där saknar socialdemokraterna kris insikt. Men ingen säger något. Kritisera partiledningen och få fram en bättre politik men sitt inte tysta. Då är det en feghetens tystnad, speciellt om man sedan går ut i media och klagar. Kom med egna förslag istället. Driv på för politisk förändring istället för att älta vad som hände för 18 år sedan. Eller sitta med en ideologisk måttstock och döma ut allt som inte passar. Annars har Stickan rätt att det handlar om en gnällvänster utan egna ideer.
Sen får du ursäkta men du låter gammal och bitter. Vad Mona Sahlin gjorde för 18 år sedan är inte relevant för dagens politik. Och jag var med då. Jag avskyr vad KO Feldt och hans väskbärare på finansen drev igenom. Mycket av det som gått fel i Sverige kan spåras till de runt 10 åren med Feldt som finansminister, från skattereformer, pensionsreformer till onödiga devalveringar. Likadant misslyckades socialdemokraterna med att skydda folk från effekterna av en oerhört brutal budgetsanering. Men det är historia.
Budgettaket är förövrigt en automatisk spärr men partierna bestämmer själva vad taket ska vara. Med andra ord moderaterna eller socialdemokrater kan ha olika nivåer. Frågan som borde ställas är om utgifterna skenar iväg ska staten börja låna och hur mycket? Där har V om jag förstått saken rätt sagt att de ska Sverige göra. Ett annat alternativ är att skära ner på utgifterna. Och förstås se till att det skapas fler arbeten som ger skatteintäkter. Men företagande var visst högerpolitik.
Klyftorna minskar om folk har arbete med en lön de kan leva på, en bostad de kan ha råd att bo i, sjukvård och socialservice de kan använda och inte minst utbildning som ger kunskaper att förändra sin egen situation. Du gör det inte med att slaviskt följa en 150år gammal ideologisk måttstock.
Avviker terrängen från kartan följer jag det jag ser och hör. Inte vad som står på kartan. Eller med andra ord förnyelse om det är relevant.
Sedan när det gäller strejkrätten varför inte läsa vad någon som var med 1990 skriver nedan. Björn Kaaling från metall. Det var knappast Mona Sahlin som ensam stod bakom förslaget. Hon var däremot dum nog att tro att andra skulle backa upp henne. Det var Mona Sahlin ensam som fick ta smällen precis som senast. Sen hör väl Göte Kilden knappast till mest opartiska personer när det gäller socialdemokratin?
http://www.newsmill.se/artikel/2008/10/12/darfor-ar-kassan-den-absolut-viktigaste-fragan
’Drar mig också till minnes en kylig söndagskväll i februari 1990 då den socialdemokratiska riksdagsgruppen, där jag då ingick, var inkallad till ett extrainsatt gruppmöte i riksdagens andrakammarsal. Bakgrunden var den ekonomiska kris vi då stod i början av. Mona Salin var arbetsmarknadsminister i den socialdemokratiska regeringen och föredragande i riksdagsgruppen. Hon beskrev den rapport hon hade fått från AMS om att arbetslösheten skulle kunna stiga till så höga tal som sex till sju procent under de närmaste åren. Detta framstod som ett skräckscenarium för oss som i vanliga fall värnade den fulla sysselsättningens politik. Det var ett hårt ”paket” som Mona Salin föreslog riksdagsgruppen – prisstopp, lönestopp och strejkstopp.
Jag skäms idag inte över att säga att jag tillhörde dem som i riksdagsgruppen applåderade Monas inlägg, känslan var helt enkelt, att nu ställer vi upp, nu tar vi ansvar – var det några i samhället som skulle kunna klara av en annalkande ekonomisk och arbetsmarknadspolitisk kris så var det en samlad arbetarrörelse. Det blev i praktiken inte mycket av de förslag Mona Salin lade fram, utan andra åtgärder och förslag utarbetades i stället
Riksdagsmajoriteten köpte inte summan av dessa förslag och några dagar senare föll Ingvar Carlssons regering. Några år senare, under den borgerliga regeringens tid, rusade arbetslösheten upp till tvåsiffriga tal, som mest 16 procent. Ingen av oss hade i våra vildaste fantasier kunnat föreställa oss något sådant. Bränd av erfarenheten, mal tanken inom mig att det kan hända igen.’
03/11 14:10 at 14:10
ckrantz
Vad Palme säger i sitt tal i YouTube-filen är knappast 150 år gammal ideologisk måttstock, det är mer aktuellt idag än när han sade det för c:a 30-40 år sedan.
Tillägg 27/11 kl. 23.15:
Vad som hände för 18 år sedan händer nu igen, fast sju resor värre, och hittills har jag inte hört Mona Sahlin säga en enda vettig sak i den saken – den här gången heller.