Marx gör comeback i finanskrisens spår hör jag på ekot och på SR:s hemsida kan man läsa att:
I ett av Berlins största bokvaruhus gick det inte att få tag i ”Kapitalet” på fredagseftermiddagen.
– Ja här har någon tagit sista exemplaret, säger bokhandelsbiträdet när han letar i hyllan. Men det går att beställa. I pocket kostar ”Kapitalet” bara 27 kronor per band. Och en helt ny upplaga är under tryckning.
Den tyske förläggaren säger i en intervju att han aldrig trodde att det skulle våras för Marx igen. Men nu har han märkt att också direktörer och bankfolk läser på i ”das Kapital”.
Undrar vad det kan bero på? Men bortsett från orsaken så tror jag att de där bankmännen kan få sitt livs chock om de läser hela boken.
Kapitalet är mycket intressant bok, för en ekonom kanske huvudsakligen p.g.a. av Marx ekonomiska teorier, som om inte annat borde ha ett ekonomihistoriskt intresse, men för alla oss andra för att det är en fantastisk skildring av levnadsförhållandena för vanligt folk i 1800-talets England och också av vad kapitalägare tyckte och verkade för på den tiden. Frihet och anständiga levnadsförhållanden för arbetarna stod inte på deras agenda, kan man kanske säga, som en kraftig underdrift. En period ansåg de det exempelvis ohemult att begränsa barnarbetstiden till 10 timmar/dag, och det rörde sig om barn under 12 år.
Det här kan jämföras med vad Mikael Nyberg skriver i sin bok Kapitalet.se om vad den ekonomiska eliten anser idag:
Efterkrigstidens sociala kontrakt är i upplösning, heter det i Aspeninstitutets rapport. Åtta timmars arbetsdag fem dagar i veckan är en ”historisk abnormitet” och full sysselsättning ”bör inte accepteras som ett mål i sig och naturligtvis inte som något absolut gott som ska uppnås till varje pris”. Men i omställningen till bestående arbetslöshet riskerar samhället att upplösas i vilda strejker, sabotage och politisk oro. ”Om vi inte är kloka nog att förhindra det, kan trettiotalets klasskrig lätt blossa upp på nytt och förvärras.” (s.143)
Kanske värt att ta i beaktande inför vad som väntar oss nu.
Med tanke på ett par inlägg på bloggen Ekonomikommentarer (länkar nedan), har jag en känsla av att den bok som borde vara mer intressant idag, och i samband med finanskraschen, är J M Keynes bok Allmän teori om sysselsättning, ränta och pengar (1994), som kom ut 1936 (och på svenska under en annan titel 1945), även om också Keynes teori har sina begränsningar. Lars Herlitz beskriver saken så här:
Liksom nästan alla samtida ekonomer saknade han (Keynes/min anm) en teori om den ekonomiska tillväxten……..
I en tillväxt med fortgående teknisk förändring av produktionsmetoderna är förändringar av produktions- och konsumtionsstrukturerna ofrånkomliga. Tekniska framsteg har en tendens att skapa mättnader och överkapacitet som i sin tur leder till vad man på goda grunder kallat teknologisk arbetslöshet. Struktuförändringar i produktion och konsumtion och/eller ökad fritid är motverkande faktorer, men det finns ingen automatik i denna deras motverkan. Keynes erbjöd inte lösningar på strukturproblemen med det gjorde – och gör – inte heller laissez-faire. Också på lång sikt gäller att utbudet inte skapar sin egen efterfrågan. (sid 21/22)
Jag minns förresten när unga chalmerister i mitten av 90-talet, trosvisst förklarade för mig att det var ”en ny ekonomi nu”, så därför behövde man aldrig oroa sig för någon mer krasch (liknande fastighetskraschen i början av 1990-talet). Jag log vänt och svarade att: ”Nejdå, det är samma gamla ekonomi, det kommer ni nog att få se i sinom tid”. Ibland har jag undrat om någon av dem kommer ihåg det här och vad de i så fall tänkte i samband med IT-kraschen, eller vad de tänker om saken idag.
Här kan man läsa Karl Marx Kapitalet på nätet
Övriga länkar:
– Marx gör comeback i finanskrisens spår, SR Ekot
– Ekonomipristagarens recept: öka de offentliga utgifterna, Ekonomikommentarer
– Mer om kreditkrisens rötter, Ekonomikommentarer
– Liberalismen – ett förstadium till fascism?, Motvallsbloggen 9/5 2006
– Samarbete med sverigedemokraterna inte uteslutet, Aliansfritt Sverige
18/10 13:12 at 13:12
Har man riktigt brådis går det att ladda ner Kapitalet från nätet. Men det finns ett antal andra verk av doktor Marx som också är värda att läsa. Jag skulle vilja ge stora delar av den svenska vänstern en kollektiv spark i baken för att den inte läst Marx ordentligt och satt in hans grundläggande teorier i ekonomi och sociologi i ett modernt sammanhang.
18/10 20:09 at 20:09
Intressant. Att Karl Marx åter läses också av finans-och bankfolk – om det nu verkligen är så. Varför, undrar jag. Kerstin, du nämner barnarbete och odrägliga villkor för arbetare beskrivna av Marx, men jag har svårt att tro att det vore anledningen till pamparnas eventuella nyfikenhet på Marx. Vill du utveckla dina tankar?
18/10 20:19 at 20:19
Björn Nilsson:
Tack för informationen. Nu har jag lagt till en länk till Kapitalet :-).
Eija skriver:
men jag har svårt att tro att det vore anledningen till pamparnas eventuella nyfikenhet på Marx.
Var kanske inte vad jag menade. Jag menade nog snarare att just den sortens information skulle bli lite chockartad för dem. I boken läser man dessutom en massa andra konservativa argument, som fortfarande används av den rika eliten.
Men å andra sidan kanske det inte alls blir en chock för dem, för de har kanske hela tiden ansett att vi ska tillbaka till 1800-talets värsta förtryck av människorna.
19/10 01:11 at 01:11
Bloggsvar: Håller med dig och det lär bli sossarnas förfall om inget händer.
Man kan bara hoppas på att snart börjar vindarna vända åt rätt håll…botten borde snart vara nåd.
19/10 02:03 at 02:03
Havsglimten
Va?
Vad jag jag sagt nu?
19/10 02:58 at 02:58
Svar: Scaber nestor skriver, De går inte åt höger på så vis att det är traditionella socialdemokrater som rör på sig.
Det är de sk “obeslutsamma” som i valet 2006 röstade på alliansen, ångrade sig och sade i undersökningar att de skulle rösta på sossarna.
När de nu ser att sossarna är på väg högerut så blir tanken “ska de bli höger kan jag lika gärna rösta på den riktiga högern”.
Vi tror han tar en poäng, det svider alltid mer när dom egna sviker.
19/10 03:08 at 03:08
Havsglimten
OK, du svarar på en kommentar som jag gjort på Alliansupproret.
Ja du kanske har rätt – men det måste vara den mest irrationella reaktionen man kan tänka sig, så jag undrar jag om det är en riktig diagnos.
Ska jag vara ärlig så tror jag mer det beror på vilket intryck folk gör i TV, inte på vad de säger, och Fredrik har ju så vackra ögon – enligt somliga :-(.
19/10 11:12 at 11:12
Fredrik är en Alfons Åberg-lookalike. Om Alfons skulle filmatiseras så skulle Fredrik få huvudrollen.
19/10 13:32 at 13:32
Anonymosaurus:
21/10 19:03 at 19:03
Det är hög tid att vi i vänstern börjar läsa Marx och Kapitalet igen, även ni äldre. Jag ser fram emot stora Kapitalet-cirklar även i Sverige. Jag vill rekomendera en text som heter ”Kapitalets Produktionprocess – Introduktion till Kapitalets första band” den är verkligen skitbra. Den finns att läsa på: http://hem.bredband.net/marxforum/bokarkiv/0012.htm (finns även som .pdf) Man kan också läsa Kapitalet tillsammans med Professor David Harvey (en utav de främsta samtida marxisterna), på hans hemsida så finns nämligen en utmärkt videogenomgång av band ett: http://davidharvey.org/
Eija: ”Att Karl Marx åter läses också av finans-och bankfolk – om det nu verkligen är så. Varför, undrar jag.”
Därför att han har rätt. Vänstern har i stort övergivit Marx och det har varit ett enormt misstag. Idag så har kapitalisterna bättre koll på Marx än vad arbetarklassen har, mycket marxistiskt tänk har integretats i moderna management-teorier t.ex. Ironiskt nog så använder alltså bourgeoisien Marx emot proletariatet, på samma sätt som Marx använde deras arbetsvärdelära mot dem (vilket fick bourgeoisien att överge den och utveckla marginalnytteteorin som flyttade fokus från produktion till konsumtion, värde till pris etc).
21/10 22:54 at 22:54
Alex:
Vi äldre??
21/10 23:20 at 23:20
Du är väl runt 50 som jag förstått det och Björn mer än så. Jag är 22 så för mig så hör nog de flesta som läser och kommenterar den här bloggen till kategorin ”äldre”.
22/10 02:27 at 02:27
Alex:
Tack för komplimangen (fast du har ju inte sett mig förstås). Men jag fyller 65 om några månader.
Jag protesterade nog inte mot att du kallade mig och Björn ”äldre” för det är vi onekligen, utan egentligen för att just vi har läst Marx. Om du hade skrivit ”de äldre” eller ”många av de äldre” istället för ”ni äldre”, då hade jag inte reagerat :-).
Man blir ju inte precis likadana bara för att man har fyllt 50. Vi äldre är liksom lika olika som ni ungdomar, kanske ännu mer olika varandra eftersom erfarenheterna präglar oss, och man har fler och mer olikartade sådana ju äldre man blir :-).
Roligt förresten att du vill kommentera här trots att jag är uråldrig, Men många av de andra som kommenterar här är inte alls så gamla de heller.
22/10 12:09 at 12:09
Jag antog faktiskt att många av er läst Marx, därav mitt ”igen”.
Hur som helst, ofta när det kommer ett nytt vänsteruppsving så eller ö.h.t. vad gäller politiska aktiviteter så är det unga som dominerar. Det är såklart bra på många sätt men det vore ändå kul om det var fler äldre som var aktiva, deltog i cirklar eller vad det nu kan röra sig om. Ni har ju ändå mycket erfarenhet som vi saknar.
Nu är det förstås en del äldre som är med också, men jag tänker ibland på hur bra det kunnat bli om alla gamla radikaler från 60,70,80 och för den delen 90-talet började aktivera sig igen (de flesta har ju ändå åsikterna kvar). För din del och Björn t.ex. så skriver ni bloggar och det är ju skitbra, men det finns ju en hel del som inte syns alls (speciellt inom arbetarklassen som numera är helt osynliggjorda i media och inte har något sätt att uttrycka sig på).
Aja!
22/10 12:45 at 12:45
Alex:
Det där har du helt rätt i.
Jag undrar också var alla vänstermänniskor från 60-talet har tagit vägen.
Sedan har vi ju inte direkt erfarenheten att intensivt politiskt engagemang lönar sig. Efter allt engagemang från vänsterns sida, under 60- och början av 70-talet, röstade svenska folket fram en borgerlig regering 1976.
Vi har kanske sett för mycket av hur effektiv propaganda är, och att de som har pengarna alltid kan föra en mycket intensivare sådan än enskilda, eller grupper av politiska aktivister. Misstänker att ”vi” har gett upp helt enkelt, sedan vi sett hur majoriteten låtit sig luras gång på gång på gång och idag är media så enkelriktat borgerliga att vänstern inte har en chans att nå ut ens.
Jaha, så var jag svartsynt igen, men kan vara annat efter våra erfarenheter?
23/10 15:10 at 15:10
ellar kan det snarare vara så att propagandan genomskådas ? Reklam från höger, propaganda från vänster – vem kan man lita på ?
Vänstervindarna kanske blåste för kraftigt ett tag – och sedan reagerade folk mot det – som så ofta händer ?!
Sen blåser det högervindar tills folk reagerar mot det – osv…
För övrigt var väl inte centern (bondepartiet) anno 1976 speciellt borgeliga egentligen !? Till skillnad från idag när Socialdemokraterna och Fp är mer center än Centern
Om politisk ideologi finsn det för övrigt en bra kompass på nätet:
http://www.politicalcompass.org/
Det finns mao inte bara vänster och höger, utan auktoritarism och liberalism också…
/K