Dags att kräva att riksdagsmännen har grundläggande kunskaper
Läser på bloggen Alliansfritt Sverige att tre centerpartister avslöjar att de inte känner till vad våra grundlagar säger. De tre centerpartisterna kräver nämligen lagstadgat skydd för integriteten, varför Björn Fridén citerar ur grundlagen på bloggen:
”Varje medborgare är gentemot det allmänna skyddad mot påtvingat kroppsligt ingrepp även i annat fall än som avses i 4 och 5 §§. Han är därjämte skyddad mot kroppsvisitation, husrannsakan och liknande intrång samt mot undersökning av brev eller annan förtrolig försändelse och mot hemlig avlyssning eller upptagning av telefonsamtal eller annat förtroligt meddelande.” (Regeringsformen, kapitel 2, det som heter ”grundläggande fri- och rättigheter”, sjätte paragrafen)
De här centerpartisternas okunskap får mig att tänka på ett program i TV i maj 2005, där Janne Josefsson intervjuade ett antal riksdagsmän om hur de tänkte rösta om den nya EU-konstitutionen (den som friserades lite i marginalen och nu föreligger som ”Lissabonavtalet). Ett antal av de intervjuade visste precis hur de skulle rösta men de visste inte vad konstitutionen handlade om, eller vad som sades i den. De skulle dock veta när det var dags att rösta, menade de! (jag bloggade om detta 31/5 2005 på G:a Motvallsbloggen). Där brast det inte bara i deras kunskaper utan även i deras allmänna förnuft/tankeverksamhet, för hur kunde de veta hur de skulle ta ställning redan innan de visste VAD de skulle ta ställning till? Även i det fallet handlade det om en grundlag dessutom.
Dags att kräva att riksdagsmännen har grundläggande kunskaper om villkoren för deras uppgift
Med tanke på att ett antal beslut som fattats i riksdagen det senaste decennierna strider mot den paragraf i grundlagen som citeras ovan (men även med tanke på annat slarv vad gäller att följa grundlagarna), så kanske det är dags för oss medborgare att kräva att riksdagsmän ska ha läst in grundlagarna och i ett prov bevisat att de känner till vad som står i dessa, för att vara valbara till riksdagen.
Det är, när allt kommer omkring, inte för mycket begärt att de som sitter i riksdagen och vars viktigaste uppgift är att stifta lagar, känner till ramarna för den lagstiftning de ska ägna sig åt, att de vet vad de får och inte får bestämma om i de lagar de stiftar. Dessa ramar, om än vida i vissa fall men absoluta i andra (som ifråga om vår integritet,) ges just i våra grundlagar. Ställer man upp som riksdagsman då borde man ju ha kravet på sig att veta vilka regler man har att följa som riksdagsman, på precis samma sätt som man måste bevisa att man känner till trafikreglerna innan man får köra bil ex.
Framför allt folkpartiet borde välkomna ett sådant krav, tycker man, med tanke på alla de kunskapskrav partiets företrädare gärna ställer på oss medborgare – eller på andra för att få bli just svenska medborgare. Dessutom älskar ju partiet ifråga kunskapskontroller och betyg.
28/07 14:09 at 14:09
FNs förklaring om de mänskliga rättigheterna känner nog många parlamentariker inte heller till:
Artikel 22.
Var och en har, i egenskap av samhällsmedlem, rätt till social trygghet, och är berättigad till att de ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter som krävs för hävdandet av hans eller hennes människovärde och utvecklingen av hans eller hennes personlighet, förverkligas genom nationella åtgärder och mellanfolkligt samarbete i enlighet med varje stats organisation och resurser.
Artikel 23.
1. Var och en har rätt till arbete, fritt val av sysselsättning, rättvisa och tillfredsställande arbetsförhållanden samt till skydd mot arbetslöshet.
2. Var och en har utan diskriminering rätt till lika lön för lika arbete.
3. Var och en som arbetar har rätt till en rättvis och tillfredsställande ersättning som ger honom eller henne och hans eller hennes familj en människovärdig tillvaro och som vid behov kan kompletteras med andra medel för socialt skydd…
http://www.unhchr.ch/udhr/lang/swd.htm
28/07 22:08 at 22:08
Hannelore:
Haha, nej det där känner nog inga politiker till. Dessvärre är ju en del av ovanstående utdrag lite luddigt och kan tolkas lite som makthavarna önskar. Men somliga satser är ju enkla och klara, som det där om varje människas rätt till arbete och skydd mot att bli illa behandlad på arbetsplatsen ex.
28/07 23:12 at 23:12
Glömde den här artikeln:
Artikel 25.
1. Var och en har rätt till en levnadsstandard tillräcklig för den egna och familjens hälsa och välbefinnande, inklusive mat, kläder, bostad, hälsovård och nödvändiga sociala tjänster samt rätt till trygghet i händelse av arbetslöshet, sjukdom, invaliditet, makas eller makes död, ålderdom eller annan förlust av försörjning under omständigheter utanför hans eller hennes kontroll.
Kerstin:
Visst kan man tolka texten lite hur som helst, men jag tycker det är rätt uppenbart att svenska staten bryter mot de mänskliga rättigheterna på flera punkter.
http://www.corren.se/archive/2008/7/24/jte0j8neqo7aq86.xml