Här går man hela vintern och längtar efter sommaren, bara för att finna att den är full av plågor och eländen. Först har vi alltså knotten, det går absolut inte att vara ute när det är molnigt eller framåt kvällarna. Nu har jag sytt mig en knotthatt, med ett skynke som är så finmaskigt att inte ens svidknotten kommer igenom – bara för att finna att visserligen kan de inte bita mig när jag har det där skynket över ansiktet, men istället har jag en svärm på sådär en miljon knott framför det där floret inom en kvart, vilket nästan får mig att gripas av panik trots att de inte kommer åt ansiktet.
I kväll tog vi en promenad i skogen och hade vår långhåriga collie med oss. När vi kom hem upptäckte jag att det fullkomligt kryllade av fästingar i hans päls. Jag stod nog en timme och gick igenom pälsen och plockade den ena efter den andra, och dödade dem, tröstande mig med att för varje hona jag förpassade in i evigheten så dödade jag egentligen minst hundra fästingar. Jag hittade nog omkring 30-40 fästingar på honom. När jag inte orkade leta efter fler var det bara att klä av sig själv och kontrollera att man inte hade några på sin egen kropp. Jag kunde inte se någon men en halvtimme senare, när jag satt mig vid datorn, kommer ett av de där vidriga krypen travande uppför min underarm.
Det enda elände vi inte har här – än, är mördrarsniglar. Men det är förstås bara en tidsfråga innan de invaderar även vårt område – men visst, myggen är inte så besvärande, just här.
Sedan finns det förstås glädjeämnen med sommaren också, fast just i kväll känns de inte påtagliga precis. Nu längtar jag bara till oktober, regn, rusk, blåst och fästing- och knottfrihet.
Igår dock, fick jag vara med om något jag aldrig har upplevt tidigare trots att jag delat den oss nära naturen med en massa rådjur under många år. Banjo, långhårscollien, skällde på det där karaktäristiska sättet som betyder ”matte kom – direkt, här är något märkvärdigt”, så jag gick förstås bakom huset för att se vad han skällde på. Han stod vid stängslet och stirrade bort mot stenmuren, 25 meter bort, som omgärdar vår tomt (allt är inte inhägnat). Där, ganska nära vår ”lekstuga” stod en råget med ett väldigt litet kid. Hon började skälla tillbaka, lika envetet och målmedvetet som hunden. När jag dök upp drog hon sig så småningom, men sakta och som om hon inte ville det, lite in i skogen tillsammans med kidet men blev stående bara 50 meter från oss och skällde ut oss efter noter, ända tills jag tog hunden med mig och gick in.
Jag tyckte det var ett märkligt betéende och började undra om hon hade ett kid till, som blivit liggande i det långa gräset, kanske skadat eller så. Så jag beslöt att lämna henne ifred och gick in tillsammans med hunden. En halvtimme senare kunde jag inte bärga mig emellertid varför jag gick ut och kollade om det fanns ett kid där i gräset. Det gjorde det inte. Endera hade geten hämtat ett sådant redan, eller så skällde hon på oss av en för mig obegriplig anledning. Jag har i varje fall aldrig blivit utskälld av en råget någon gång tidigare.
Samtidigt som rådjuren är väldigt vackra djur så har jag börjat betrakta dem med alltmer avsmak, närmast som en slags gigantiska råttor. Dels kan de bli gräsliga marodörer i trädgården och käka upp allt man har där i grönsaksväg, ja även i blomväg, dels är de fantastiska spridare och uppförökare av fästingar. De har helt enkelt blivit alldeles för många och alldeles för oskygga.
Och nej, jag tror inte att rådjursstammens enorma tillväxt har med växthuseffekten att göra, och inte heller att fästingexplosionen, för en sådan har vi sett de senaste 25 åren, beror på någon sådan, trots att forskare idag gärna skyller alla förändringar i naturen på detta fenomen. Växthuseffekten må vara hur riktigt som helst, men somligt elände har vi människor förorsakat på andra sätt än genom att elda för mycket olja. Vi (eller snarare somliga av oss) är klantiga på mer än ett sätt alltså.
27/06 19:40 at 19:40
Ett tips från en annan hundägare: Exspot är fästingmedlet som har både avdödande och avskräckande effekt på fästingar. Mycket bra tycker jag! Men sen bor jag i en landsända (Skåne) som inte har speciellt mycket fästingar i år. Förra året var för blött tydligen. Och som sommaren ser ut verkar det inte bli så mycket fästingar nästa år heller. De verkar ogilla torra vårar och blöta somrar i kombination!
Och rådjursstammens överdåd måste skyllas vargstammens minskning, vilket också har med människan att göra. Tänker jag iallafall.
Råget förresten? Vad är det för ord? Har aldrig hört innan.
28/06 02:35 at 02:35
Anja:
Jag har inte testat Expot, men däremot Frontline, och det hjälper såtillvida som att fästingarna dör när de börjar suga blod, men det hindrar dem inte från att bita sig fast och börja suga blod. Jag skulle tro att det är likadant med Expot. Banjo är impregnerad med Frontline alltså, trots det kryllade han av fästingar.
Vad gäller ”inte mycket fästingar i år”, och resten av ditt resonemang så är det nog inte riktigt så bra som du tror. Det är alltid mindre fästingar aktiva när det är torrt, men så fort det kommer lite regn så kryper de fram de uslingarna. Vi hade inte mycket sådana under torkan, men det behövdes bara lite regn så krälade de fram, som en hel armé, färdiga att infektera varenda själ med borrelia och erlichia. Så det där att nästa år skulle bli bättre tror jag inte ett dugg på.
När fästingplågan började bli just en plåga, för sådär en 20 år sedan, så sade experterna att det berodde på några varma vintrar och att de skulle reduceras rejält bara vi fick några kalla vintrar. Det har vi haft flera stycken sedan dess. Det har inte hjälpt ett dugg.
Och nej, rådjuren har inte förökat sig så katastrofalt pga att vargen försvann, utan pga att räven drabbades av skabben för omkring 20-25 år sedan.I somliga områden dog 90% av rävarna i skabb och räven tar en hel del rådjurskid och höll på det sättet nere rådjurspopulationen.
Dessutom har förbuskningen och EU:s jordbrukspolitik, som bestämt att trädor måste lämnas helt ifred (tidigare var bönderna tvungna att harva upp dem och slå dem, för att undvika uppförökning av skadedjur, som sork ex.) bidragit till samma utveckling. Denna politik har gett rådjuren väldigt mycket mer mat. Därför ha de förökat sig så kollossalt, liksom sorken, och de senare är, vad jag förstår, bärarna av borrelia och dessutom värddjur för fästingar. Så det handlar om en klantig jordbrukspolitik i kombination med öppna gränser för för djur (vilket troligen var orsaken till att vi fick in rävskabben från Finland, dit jägare tog med sina jakthundar), och det senare kommer att ställa till ännu mer problem framöver.
Men vad spelar lite döda människor (i TBE ex.) för roll när det handlar om så viktiga ting som kapitalets frihet och friheten för allting att röra sig fritt över gränserna, allting inklusive smittor, virus, bakterier, parasiter, skadeddjur?
Råget är förstås ett honligt rådjur. Hanen kallas ju också råbock :-), kanske inte ett ord som används i Skåne, vi har ju lokala ord för somligt.
28/06 19:28 at 19:28
Den 23 juni hade Nya Wermlands Tidning en artikel med rubriken: ”Läkare missade borrelia”. Den går säkert att hitta på nätet.
Ur texten: ” Ett tiotal läkare har varit inblandade. Jag har blivit röntgad tre gånger, till och med med magnetkamera. Tänk vad jag har kostat.”
28/06 23:10 at 23:10
Ifrågasättande gräsrot
Jodå, jag känner en person som blev ordentligt skadad av borrelia, fick bestående men, för att en läkare vägrade inse/eller erkänna vad han hade drabbats av – och detta trots att dottern, som var med och som studerade medicin, föreslog just borrelia!
Läkarens prestige var viktigare – så nej, det var inte borrelia, med mycket dystra konsekvenser för personen ifråga.
29/06 00:27 at 00:27
Jo, det där med fästingarna stämmer. Jag har knappt sett en fästing i år. Hunden har haft en (!) enda i år, så nu har han inte ens fästingmedel på sig, och han har inte fått nån ändå. Normalt sett brukar han väl ha en eller två fästingar i veckan även med fästingmedel på sig. Och det påstås iallafall att det var förra sommarens eviga regnande (i kombination med att våren innan regnet kom var torr) som ligger bakom att vi slipper fästingarna i år. Inget ont som inte har nåt gott med sig alltså! Men jag är ingen fästingexpert så jag kan ha missuppfattat orsakerna. Men fästingar lyser med sin frånvaro iallafall.
Och Exspot är både avskräckande och avdödande, Frontline är bara avdödande. Det var en veterinär som lärde mig det och det står också på paketen. Men Exspot är giftigt för katter (det är inte Frontline) så tänk på det! Det är skillnad på Exspot och Frontline (jag trodde inte det heller från början och använde det billigare Frontline).
Och vad vi kallar rådjurshonor här nere har jag ingen aning om. Jag är uppvuxen i stan så vi pratade väldigt sällan om rådjur när jag var barn och lärde mig alla ord. Och fortfarande är rådjur rätt ovanliga här (tror jag iallafall), men det finns hjortar. Jag har en kompis som bor på landet och ibland smaskar hjortarna så högt på hennes äpplen att hon inte kan sova! Å andra sidan vet jag inte vad hjorthonorna kallas heller. Att rådjur kan skälla när dom blir rädda, det visste jag, stabbo som jag är! Men jag har aldrig hört det.
Och det där om att det är EU:s politik som ligger bakom borelians framväxt hade jag ingen aning om! Men det kunde man just tro! Och att föra husdjur över nationsgränser är ett otyg, det håller jag verkligen med om! Det är väl bara en tidsfråga innan vi får vårt första dödsfall av dvärgbandmask på människa här i Sverige. Sen vi fick Öresundsbron är det ju ingen som har koll längre.