GLAD MIDSOMMAR – trots vår eländiga regering
Det är midsommar och vad passar bättre än att fira den med trädgårdens blomsterfägring.
Det blev en fantastisk blomsterprakt av misstaget för två år sedan. Det var inte alls meningen att det skulle bli så här många fingerborgsblommer. Men jag tappade en hel fröpåse i rabatten ovan förrförra sommaren. Så jag tog några grabbnävar, nå kvinnonävar kanske, jord och frön och spred ut misstaget över samtliga rabatter och tänkte att det går väl att dra upp en del om de kommer för tätt någonstans. Det gjorde jag lite här och där förra sommaren och så här praktfullt blev det alltså i år, när de blommar allihop. Jag är just nu inte ett dugg ledsen för min ”ungdomliga” klantighet den gången :-).
Men det finns lite andra blommor också i trädgården:
Vore det sedan inte så vidrigt mycket knott så fort solen går i moln eller när den närmar sig trädtopparna på kvällarna, kunde man ju sitta ute och njuta av blommorna. Nu är det det, så man får sitta inne istället och njuta av pelargonerna i fönstren.
Men kan någon trädgårdskunnig tipsa mig om blommor som trivs i nordlägen, i skuggiga lägen alltså. Jag skulle vilja ha lite mer och frodigare blommor på nordsidan av huset också.
20/06 08:18 at 08:18
Ibland kan man undra om det inte är tabbarna som driver utvecklingen framåt! Vackert är det i alla fall.
Dessvärre är jag ingen större blomsterkännare. Men hur är det med ormbunkar – de har visserligen inga färgglada blommor men kan ju ge viss stämning när man möter dem i den skuggiga skogen. Och ett gäng träjon eller strutbräken ger ju ett frodigt intryck (innan de vissnar ner och ligger utslagna på marken så småningom). Hur är det med violer förresten? Skogsviol?
Och knotten är väl inget problem – det är bara att klä på sig så bara nästippen sticker fram, det lärde jag mig i det militära för många år sedan.
TREVLIG MIDSOMMAR!
20/06 12:48 at 12:48
Björn Nilsson:
Tack för tipsen. Ormbunkar är just vad som står där nu och de är förvisso frodiga, men lite enahanda. Dessutom står där några funkior, som ju blommar så småningom. Skulle dock vilja ha lite mer färprakt även där, och under längre tid.
Skogsviol? Är det samma som ”vanliga” violer? Sådana har vi under träden vid grinden, men de blommar ju över innan sommaren ens kommit igång.
Där har vi förresten ett hav av liljekonvaljer också. När de blommar doftar det liljekonvalj i hela trädgården. Men även de har ju blommat över redan innan sommaren brutit ut. Dessutom är de lite trista under sommaren eftersom man inte kan ta bort bladen, som måste få vissna ner själva för att blommorna inte ska dö ut.
Den stora trädgårdskonsten, som jag förvisso inte behärskar, handlar ju om att plantera så att blommande arter byter av varandra. Där har jag lyckats vad gäller vissa lökväxter, som får vissna ner bakom/under perenner som kommer senare. Men sedan är det slut med mitt trädgårdsanläggningskunnande.
Vad gäller knott, man vill ju kunna SE också, och våra knott sätter sig med förkärlek runt ögonen :-(.
20/06 15:10 at 15:10
Härligt. Du sprider sån glädje med dina bilder.
Önskar också
GLAD MIDSOMMAR!
21/06 01:57 at 01:57
Tjusigt!
Hur gick det med grodan? Blev det en prins eller bor den kvar som groda?
21/06 03:38 at 03:38
Britt:
Haha, han var inte groda utan padda, kom jag ju på så småningom.
Honom har jag inte sett sedan förrförra sommaren, så endera har han flyttat (fast jag tror eg. det var en hon) eller så har ”han” blivit ormmat för länge sedan.
Häromdagen såg jag en liten padda dock, en sonson eller så.
Men det finns massor av gulliga grodor i trädgården just nu, pyttesmå.
21/06 09:22 at 09:22
Glad midsommar även till dig, Kerstin!
21/06 10:17 at 10:17
En hel del perenner trivs utan sol eller i halvskugga. Googla så får du se! Perenner är tacksamma då de är marktäckande så du slipper rensa ogräs.
21/06 22:46 at 22:46
Hej Kerstin!
Tack för din kommentar. Svar: precis såna är dom.
Vi önskar dig en trevlig fort. på helgen. Kram!
22/06 05:54 at 05:54
Vackert!
Fingerborgsblommor kan man aldrig fa for manga av, de ar sa fina!
24/06 06:53 at 06:53
Blommor och växter som trivs på nordsidan?
Joo, jag vet ett par stycken. Pröva med funkia – vilken sort som helst, med engelsk vallmo i gult eller orange som färgklick, eller varför inte astilbe…då kan du välja varma färger om du föredrar det. Jag råkar ha en Prince charles ros (!) på skuggsidan och bakom den en klarröd astilbe för att accentuera den något dämpade blomningen i skuggan vad rosen beträffar. Fungerar utmärkt! Och är vackert minsann. Sedan går faktiskt meconopsis betonicifolia dvs. blå bergvallmo också att ha på skuggsidan om jordförhållandena är lämpliga. Toppklocka och andra campanula trivs jättebra även i skugga, liksom den frodiga bergenian som dock tenderar växa lite för stor och lite spretig för min smak. Någon nämnde redan ormbunkar, förståss, och aklejor. Treblad går också bra om man vill ha något mer marktäckande, eller luktviol som sagts, och av buskliknande sorter brukar hortensior fungera även i halvskugga, för att inte glömma klätterhortensian och andra klätterväxter såsom fallopia (=bokarabinda), humle, guldhumle, murgröna och … vad heter den nu… är den inte västergötalands landskapsblomma? Den där rankan som doftar så gott, men ser nog lite spretig ut… kaprifol.
24/06 07:14 at 07:14
Jag glömde nämna olika sorters nävor, pulmonaria eller lungört, löjtnantshjärtan (fuchsia) och jättedaggkåpan…till exempel, liksom arjuga reptans, den mörkbladiga, som marktäckare.
24/06 07:46 at 07:46
… och skvattram, flitiga lisa, förgätmigej… den kaukasiska är väl mest iögonfallande men jag planterar ”vilda” som kan flyttas när som helst, hur som helst, och rudbeckia – den gula sorten i både högt och lågt, liksom den tacksamma gula praktlysingen som förökar sig lätt, även primula till våren och geum… vad heter den… geum coccineum… kan den heta nejlikrot på svenska?
Alla dessa har jag i norrläge utanför min lägenhet där det höga huset skuggar gården hela dagen. Jorden är fukthållande – alltså inte torr och sandig.
25/06 03:31 at 03:31
Eija:
Jättetack för alla tips. Jag ska titta närmare på dem och försöka med några av dem. Funkior har jag som sagt redan där, men det kunde vara roligt med annat också.
Praktlysning ha jag massor här. Trivs de i
total skugga? Får väl testa dem lite där, för jag ska ta bort dem på en del andra ställen där jag tänkte ha andra blommor. Sedan nämner du flera andra som verkar roliga. Kanon alltså, med så många fina tips.