Fast det var 2006 års arbetare – som inte ens var arbetare
Så har Börje ( i en kommentar) avslöjat bluffen. Någon Årets Arbetare 2007 har tydligen inte utsetts utan det var 2006 års arbetare som utsågs i mars i 2007. Det visar sig dessutom att hon inte ens är arbetare utan driver ett eget företag.
Alltså: År 2006 års arbetare var egen företagare. Då undrar man ju om moderaterna inte vet vad en arbetare är, om man inte vet hur man ska få kontakt med en sådan, om ingen arbetare hade lust att ställa upp eller om utmärkelsen förklarar hur partiet kunde kalla sig det nya arbetarpartiet. I god och för moderaterna numer normal nyspråksanda har man kanske döpt om egna företagare till arbetare.
Det var väl vad man misstänkte – att det var något skumt med moderaterna ”det nya arbetarpartiet”, ja om man inte har märkt det tidigare alltså, vilket man ju borde ha gjort vid det här laget.
29/05 02:49 at 02:49
Jag tror att moderaterna är så historielösa att de tror att en ”arbetare” är en människa som arbetar helt enkelt. Det verkar ju så, och om man ska se Ebba von Sydows uttalande om att hon kommer från arbetarklass som representativt (vilket jag faktiskt tror att det är) så ligger det helt rätt i tiden att lägga beslag på ordet arbetare och arbetarklass. Men det säger en hel del om hur duktiga fackförenings/arbetarrörelsen har varit på att jobba upp varumärket ”arbetare”, eftersom det är så begärligt. *ironi*
Men visst är det svårt också för arbetarrörelsen att ta tillbaka begreppet arbetare, nu när arbetarklassen har krympt och försvunnit ut i arbetslöshet, långa sjukskrivningar, eller ”upp” i medelklassen via utbildningssatsningar. Arbetarklassens största styrka har alltid varit mängden människor.
Så det ser lite dystert ut. Inte konstigt att Mona Sahlin och socialdemokratin med henne är så kluven och vankelmodig nu för tiden. Vems är deras parti egentligen? Var finns deras folk? Var finns identifikationen (som jag tror ligger till grund för solidariteten)?
30/05 14:57 at 14:57
Ah – här har vi en intressant fråga:
Om en egenföretagare inte har anställda utan också utför jobbet – VAD är han/hon då ?
Om jag tex startar mitt eget stödbolag och åker runt och städar – då är jag alltså inte arbetare ?
Men om jag tar anställning på ett städbolag som tex drivs av en anna person (som iof också städar) då är jag en arbetare !?!?
Klasslära är förvisso en konstig lära…
/K
26/09 08:43 at 08:43
Håller med K.
En person, som visserligen har en egen firma, men som gör allt själv, dvs. det vanliga arbetet OCH bokföringen OCH skatteinbetalningen OCH administrationen och därför måste jobba 10-timmars dagar, 6-dagars vecka för att få det hela att gå ihop.
Är det rimligt att kalla en person som ARBETAR minst 60 timmar i veckan, för något annat än ARBETARE?
Eller ska folk betraktas som KAPITALISTER om de själva tagit initativet att skapa sin egen anställning?
27/09 02:22 at 02:22
Ordet ”arbetare” betecknar dem som mot lön arbetar direkt i produktionen, eller med kroppsarbete.
Jag vet förstås att moderaterna vill att alla ska kallas arbetare, nu när man bygger om hela svenska språket och förfalskar vår historia. Därför lät sig många luras av högern/moderaterna när man sade att man var ”Det nya arbetarpartiet”, för de flesta anser fortfarande inte att bankdirektörerna är arbetare.
Om jag gjorde likadant och ex. började kalla mig ingenjör, (för att jag tycker att alla ska kallas ingenjörer,) då skulle de flesta anse att jag ljuger som en häst travar.